Zo integreer je information curation in je L&D rol – ATD 2017

David Kelly en Katrin Naert op ATD 2017
David Kelly en Katrin Naert op ATD 2017

David Kelly is de peetvader van information curation binnen Learning & Development. Wat information curation is, kan ik best uitleggen aan de hand van een voorbeeld dat jullie kennen: de blogs van learnie.net.

3 acties van curators volgens David Kelly

  • Ik volg allerlei kanalen om aan informatie over L&D te komen: de luisterfase. Ik lees blogs, volg L&D vakgenoten op sociale media, lees boeken, verken sites, heb gesprekken met mensen over allerlei onderwerpen.
  • Al deze informatie analyseer ik. Welke ideeën zitten er achter? Zijn deze relevant voor wat ik wil doen? Levert mij dit nieuwe inzichten op? Kan ik deze inzichten verbinden tot nieuwe interessante en bruikbare info.
  • Vervolgens deel ik deze nieuwe info. Dat doe ik via sociale media, de website en opleidingen die ik ontwerp en verzorg.

Omdat ik dit doe, hoef jij dat niet te doen. Als je bijvoorbeeld niet de kans of tijd had om naar ATD te gaan, kan je toch één en andere opsteken door de blogs van mijn sessies op ATD te lezen. Het is uiteraard niet hetzelfde als aanwezig zijn maar toch krijg je een idee van wat er in een aantal sessies is gezegd. Als ik bovendien de blogs nog aanvul met extra links en materiaal, kan je zelf verder onderzoek doen.

Ik ben het eens met David Kelly dat information curation van essentieel belang is als organisaties de toekomst willen overleven. En dit op 2 niveaus.

Verschillende information curators

In eender welke sector is het belangrijk om te weten wat de concurrentie doet, welke belangrijkste maatschappelijke veranderingen impact zullen hebben op de eigen organisatie. Het is essentieel dat organisaties de vinger aan de pols houden en information curators zijn daar ideaal voor. Een interne expert die pro-actief luistert vanuit zijn expertise, de interessante en relevante informatie filtert en analyseert. Vervolgens legt hij of zij linken met de bedrijfseigen context waardoor deze informatie meerwaarde krijgt voor de organisatie. Als hij of zij de informatie ook nog deelt met de collega’s (blog, nieuwsbrief, presentatie, video,…) kan de hele organisatie permanent ‘mee’ zijn.

En hierbij is dus een eerste taak voor L&D weggelegd: de organisatie wijzen op de meerwaarde van information curators en indien nodig deze opleiden en bijstaan.

Een tweede taak is zelf de rol van information curator opnemen op het vlak van L&D. Welke nieuwe L&D vakinfo is relevant voor de eigen organisatie. Waar zit de meerwaarde? Wat moet iedereen hierover weten.

Curation replaces internet noise with clarity (dixit Kelly)

Definitie Curation volgens David Kelly

Beide voorbeelden tonen hoe belangrijk de ‘waarom’ is. Curation moet een doelstelling hebben. Die doelstelling is namelijk de belangrijkste filter. En dat is de reden waarom op dit ogenblik er nog geen voldoende goed presterende ‘machine curation’ bestaat. Machines zijn daar nog niet toe in staat. De doelstelling bepalen is dus de allereerste stap.

Bekijk het videoverslag van dag 2 op ATD als je een impressie wil van hoe het er op zo’n megaconferentie aan toegaat.

Information curation is één van die nieuwe typische rollen voor L&D. Het opzetten van Communities of Practice is er een andere. Bekijk hier een inleidende video over dit onderwerp.

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.