Zeg niet ‘Dienst Opleidingen’ maar wel ‘Performance Support’ – L&D nieuwe stijl 2/4

performance-performand

In deze reeks van 4 blogs bekijk ik nieuwe invullingen van de L&D-functie in organisaties. De tweede in de reeks is eerder een aanvulling bij de klassieke rol van opleidingsverantwoordelijke en die tot hier toe vaak verwaarloosd werd.

Opleidingen leiden nog te vaak tot te weinig resultaat. Dat ligt niet altijd aan de kwaliteit van de opleiding. Een grotere oorzaak zit in het gebrek aan performance support of ondersteuning in de werkpraktijk.

Deze ondersteuning kent 2 luiken. Enerzijds is het vaak zo dat na een grondige analyse van de leervraag blijkt dat de oplossing niet in een opleiding maar ergens anders ligt.

Een opleiding is namelijk alleen een oplossing als het probleem ligt in een gebrek aan kennis of een gebrek aan vaardigheden. Als de oorzaak van het probleem met andere woorden te wijten is aan het systeem/het materiaal/de context/het soort leiderschap/ de attitude bijvoorbeeld dan helpt een opleiding weinig.

Performance support kan in dergelijke gevallen helpen om het probleem op te lossen. Ze zoeken het juiste materiaal, wijzigen de context, helpen de leidinggevende, …

Het tweede luik begint na de opleidingen. Om medewerkers te helpen om na een opleiding het geleerde te integreren en daadwerkelijk te gebruiken, is er vaak extra hulp nodig. Een reminder, een checklist, een how-to video… het helpt medewerkers allemaal om na een opleiding daadwerkelijk aan de slag te gaan met het geleerde.

Wanneer heeft een medewerker performance support nodig?

Een andere manier om dit te bekijken is de volgende. Een medewerkers zoekt naar performance support op 5 momenten wanneer ze:

  1. ze voor de eerste keer doen;
  2. ze willen leren en dieper ingaan over wat nieuw is;
  3. ze iets willen toepassen of proberen te herinneren;
  4. ze een probleem willen oplossen of iets willen fiksen dat verkeerd is gegaan;
  5. er iets is veranderd.

1 en 2 gebeurt vaak in een opleiding maar zeker niet altijd. Situatie 3 tot 5 gebeuren bijna altijd buiten een opleiding.

Als jobaids en performance support ook op grote schaal gedeeld en verspreid worden, kunnen ze de hele organisatie ten goede komen. Community of practices zijn daarom natuurlijke biotopen voor dergelijke performance support. Een groot voordeel van dergelijke communities op organisatieniveau is dat ongeveer iedereen in de organisatie collega’s kan helpen. Als deze communities georganiseerd worden rond een bepaald thema, wordt de community ook een belangrijke manier om kennis en expertise te borgen.

Thema’s kunnen zich vormen rond zowel een ‘vak of beroep’ als een ‘rol’. Zo kan een community of practice rond leidinggeven alle leidinggevende in een organisatie helpen met tips, tricks en uitwisseling van best practices. Je kan echter ook communities of practice organiseren rond een bepaald productieproces of procedures.

En wat doet L&D dan nog? In dergelijke communities kan L&D de rol van community manager op zich nemen: zorgen dat de community gevoed wordt en levendig blijft. Of L&D kan community manager ondersteunen in deze rol.

Performance support is de tweede manier waarop L&D zijn eigen relevantie in de toekomst kan veiligstellen.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.