Zeg niet ‘Dienst Opleidingen’ maar wel Dienst Organisatiecultuur’ – L&D nieuwe stijl 4/4

cartoon-organisatie-cultuur

 In deze reeks van 4 blogs komen nieuwe invullingen van de L&D rol aan bod. De laatste die ik wil bespreken, is de meest ongrijpbare maar misschien wel de meest essentiële. Het beroemde citaat van wie we niet goed weten wie het nu eigenlijk gezegd heeft ‘Culture eats stategy for breakfast’ komt hier van pas. Een organisatie kan eender welke organisatiedoelstelling voorop stellen en daar L&D middelen voor inzetten… als deze organisatiedoelstelling ingaat tegen de organisatiecultuur, is de kans heel groot dat de organisatiedoelstellingen niet gehaald zullen worden.

Elk bedrijf of organisatie heeft een organisatiecultuur of een OSC (Operating System of Culture). Dat zijn een serie van (vaak ongeschreven) regels en wetten die in grote lijnen bepalen hoe de zaken er aan toegaan in een organisatie. Het bepaalt hoe mensen omgaan met elkaar, met leren, met verandering, met falen, met doelstellingen, …. Soms kan je de organisatiecultuur afleiden uit de reputatie van een organisatie, soms is de echte organisatiecultuur onzichtbaar maar wel voelbaar het tegenovergestelde wat er in de visie-missie teksten van een organisatie staat.

Als medewerker in een organisatie is het soms moeilijk om deze organisatiecultuur te beschrijven. Je zit er midden in en je bent het zo gewoon. Nieuwe medewerker of externen hebben daardoor vaak een beter zicht op de organisatiecultuur.

Conversaties zijn belangrijke aanwijzingen

Goed luisteren naar conversaties die te horen zijn op de werkvloer helpt om een zicht te krijgen op de organisatiecultuur. Stel een medewerker komt terug van een vergadering en doet verslag aan een collega die niet aanwezig was: ‘Zoals altijd had niemand de voorbereidende documenten gelezen en de baas zat te tokkelen op zijn smartphone toen de resultaten van de werkgroep voorgesteld werden’ . Als een dergelijke conversatie typisch is, dan zegt dit veel over de vergadercultuur en de verhouding grote-baas-medewerker. Dan kan de grote baas tijdens zijn speech op de nieuwjaarsreceptie nog met vuur spreken over de innovatie die zal geleid worden door interne werkgroepen ….. De kans dat die werkgroepen iets kunnen bewegen, is erg klein.

En L&D?

Een organisatie die zijn cultuur kan sturen en veranderen op een motiverende manier, zal altijd overleven. Een bevlogen CEO helpt daarbij maar is niet de enige vereiste. Ook L&D kan deze vaardigheid best ontwikkelen om blokkades op te sporen die opleidingsresultaten in de weg staan.

L&D is ook de geschikte partij om anderen in de organisatie te helpen om deze change vaardigheden te ontwikkelen. Een voorbeeld dat iedereen zal herkennen maakt onmiddellijk duidelijk waarom dit belangrijk is. Elke grotere organisatie kent wel een ‘moeilijke’ afdeling: de sfeer is er negatief, er zijn veel problemen, de paraplu een veel gehanteerd instrument. Er zijn nogal wat zieken en een aantal leidinggevenden hebben hun tanden al stuk gebeten op de medewerkers van het team. Elke leidinggevende die vertrekt, versterkt de negatieve reputatie van het team. Hierdoor begint elke nieuwe leidinggevende al met lood in de schoenen aan de nieuwe opdracht. En zo komt de dienst in een negatieve spiraal terecht tot de bom op één of andere manier barst. Het resultaat is schrijnend: veel frustratie, ergernis, kosten, inefficiëntie, verlies van energie en inkomsten…. Ontslagen en medewerkers die vertrekken.

Als een nieuwe leidinggevende in staat is om de cultuur in deze dienst te veranderen, krijgen we een heel ander verhaal. Leidinggevende die een dergelijk uitdaging aangaan, ondersteunen en ontwikkelen is een belangrijke rol voor L&D.

Het sturen van organisatiecultuur is misschien wel de allerbelangrijkste rol die L&D kan opnemen. Het is zeker en vast de rol waarin L&D zijn eigen relevantie het makkelijkste kan bewijzen.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.