‘ik wil een opleiding want mijn medewerkers hebben een probleem’ deel 2

blog 3 (1)

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het belang van een grondige analyse van het probleem dat sommige leidinggevende aandragen bij de verantwoordelijke voor Learning & Development.

Tegelijkertijd is ‘Ik heb een opleiding nodig want mijn medewerkers hebben een probleem’ ook een belangrijke oorzaak waarom opleidingen altijd gelinkt worden aan problemen. Je krijgt pas een opleiding als er een probleem is. Een natuurlijke reflex bij problemen is bovendien om een oorzaak/schuldige te zoeken.  Dit verklaart  op zijn beurt waarom sommige medewerkers met de nodige weerstand aan een opleiding beginnen. Ze vertrekken vanuit een verdedigingsreflex…. ‘Ik beantwoord al 20 jaar de telefoon en ik heb nooit klachten en nu ineens kan ik precies niet meer bellen en moet ik een opleiding ‘klantvriendelijk bellen’ volgen .

Persoonlijk vind ik het altijd jammer dat er niet meer vanuit een ‘maak-je-werk-gemakkelijker-prettiger-en-leuker-reflex’ wordt gezocht naar leerbehoeften.  Door zo vaak alleen vanuit het probleemperspectief de link te leggen naar opleidingen, wordt leren te weinig gebruikt om te excelleren en plezier te creëren.

Zo wordt het leren of opleiding volgen een karwei, iets waar we tegenop zien.  Deze opleidingen beginnen daardoor vaak eerder met het afleren van iets om daarna pas iets nieuw te leren. En vooraleer je in deze nieuwe zaken excelleert, heb je heel wat (inoefen)tijd nodig.

Daarom wil ik een voorstel doen. Waarom niet aan leidinggevenden en hun teams de volgende vraag stellen om leerbehoeften op te sporen.

‘Waarin is jullie team nu al goed en wil je nog verder ontwikkelen om te kunnen uitblinken?  

Met het antwoord op deze vraag kan je vervolgens beginnen nadenken over wat daarvoor nodig zou zijn. Soms zal er een vorm van ‘leren’ nodig zijn, andere keren zal het het wegwerken zijn van een blokkade in één of ander systeem. Vaak kan je echter met relatief weinig middelen teams laten uitblinken. Op zijn beurt zorgt dat voor een positieve impuls die door heel de organisatie kan stromen.

Hierdoor kan leren een belangrijke, positieve hefboom worden om de peformantie op te drijven.  Het samen streven naar excellentie kan bij teams ook een grote verbondenheid creëren. Dit werkt zeer motiverend.

Als organisaties bovendien een manier vinden om teams hun succeservaringen te laten delen met alle collega’s ontstaat vanzelf een lerende organisatie die zichzelf voortstuwt. En dit is de beste manier om stand te houden in een snelveranderende wereld.

Zijn de opleidingen in jouw organisatie enkel probleemgericht? Deel je ervaring hieronder.

Download gratis checklist

Welke blokkades verhinderen dat opleidingen een optimaal resultaat behalen? Deze checklist helpt je om de meest voorkomende blokkades op te sporen en aan te pakken voor de opleiding start. Een need-to-have en handig tooltje dus voor iedereen die opleidingen succesvol wil maken.

Klik hier voor de checklist

One thought on “‘ik wil een opleiding want mijn medewerkers hebben een probleem’ deel 2

  1. In onze organisatie wordt er ook wel aandacht geschonken aan individuele ontplooiing, aan het up-to-date blijven met nieuwe onderzoeksmethoden, therapievormen,…
    de bedoeling is ook dat onder andere a.h.v. functioneringsgesprekken zal gepeild worden naar de individuele behoeften van de werknemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.