Wijs advies voor elke opleider: lees deze ‘Wijze lessen’

Boek 'Wijze lessen - 12 bouwstenen voor effectieve didactiek'

Valesca Lousberg, een fijne, intelligente en gewaardeerde collega, vertelde mij dat ze een heel goed boek had ontdekt: ‘Wijze lessen – 12 bouwstenen van effectieve didactiek’ van Tim Surma, Kristel Vanhoyweghen, Dominique Sluijsmans, Gino Camp, Daniel Muijs en Paul A. Kirschner. Zo goed, dat we het actief aan het verwerken zijn in een gezamenlijk e-learning project. Het boek is een echt papieren boek maar je kan het ook gratis downloaden* en er is ook een hele website**

3 redenen waarom iedereen die (vaak of af en toe) een opleiding geeft dit pareltje zou moeten doornemen.

  1. Lees dit boek en je bent ineens mee met de belangrijkste, bruikbare en relevante wetenschappelijke kennis dat je als trainer/leerkracht/opleider nodig hebt. Deze inzichten komen zowel uit de cognitieve psychologie als uit lerareneffectiviteitsstudies. Zeker dit laatste veld is iets waar L&D wellicht te veel links laat liggen. Onterecht lijkt mij. We schijnen nogal gemakkelijk te denken dat een training geven aan volwassenen in een organisatie erg veel verschilt van een leraar in een klas.
  2. Dit boek is in het Nederlands geschreven. Dit lijkt een detail maar in mijn ervaring is voor vele Nederlandstalige professionals lezen in het Engels een hindernis. Dit is trouwens een belangrijke reden geweest om learnie.net op te starten. Tijdens mijn opleidingen rond L&D merkte ik dat heel wat opleidingsverantwoordelijken behoorlijk veel last hadden om een artikel in het Engels te lezen.
  3. Naast heel duidelijk uitgewerkte voorbeelden bevat elke hoofdstuk ook een hele hoop extra links naar extra materiaal. Lees je het papieren boek dan geraak je via de opgegeven QR-code gemakkelijk aan het extra materiaal. Lees je het boek op een tablet of computer is het een beetje raar dat je dan nog aan de slag moet met je telefoon.

Het boek is geschreven voor leerkrachten en je krijgt dan ook praktische voorbeelden uit de vakken Nederlands, geschiedenis, biologie, …. De gemiddelde opleider kan echter gemakkelijk de vertaalslag maken naar zijn of haar eigen vakgebied.

Welke wetenschappelijke inzichten?

 Dit fragment toont welke wetenschappelijke inzichten in het eerste deel van het boek op een zeer degelijke en begrijpbare manier beschreven worden. Deze inzichten zijn de fundamenten voor de rest van het boek. En zijn zeer toepasbaar op opleiding geven aan volwassenen.

De 5 wetenschappelijke inzichten uit het boek 'Wijze lessen'

De 12 bouwstenen zelf

Elke bouwsteen wordt telkens zeer grondig en op dezelfde manier uitgewerkt.

  • Met de bouwsteen aan de slag: praktisch handleiding om deze bouwsteen toe te passen
  • Vervolgens leggen de auteurs uit wat wetenschappelijk onderzoek over deze bouwsteen zegt.
  • In het onderdeel ‘Recht uit de klas’ krijg je voorbeelden van verschillende vakleerkrachten en ook voor verschillende leeftijden.
  • Nieuwsgierig naar meer’ is de titel van de rubriek waar ik het hierboven reeds over heb geschreven.
  • Op het einde van elke bouwsteen krijg je ook nog een lijst met wetenschappelijke bronnen.

En dit zijn de bouwstenen:

12 bouwstenen voor effectieve didactiek

Een absolute aanrader dus, dit werk!

*  https://www.ou.nl/web/wijze-lessen

** https://www.ou.nl/web/wijze-lessen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.