Welke tools zijn er nodig om de leercultuur te ontwikkelen die je wilt? – ATD 2017

Todd Tauber(Degreed) en Katrin Naert op ATD 2017
Todd Tauber(Degreed) en Katrin Naert op ATD 2017

Todd Tauber van Degreed begint zijn presentatie op ATD 2017 met de mededeling dat een onderzoek van Bersin voor Deloitte aantoont dat slecht 31% van organisaties een goed ontwikkelde leercultuur hebben. Belangrijker nog is dat werknemers 11% van hun tijd verspelen aan onproductief leren: dat is leren dat niet nodig, of nog erger, dubbel is.

Om de leercultuur te ontwikkelen die je wil, zet je best de 2 volgende stappen:

  1. Definieer je doelen en prioriteiten. Een leercultuur ontwikkelen is complex en houdt altijd intentionaliteit in.
  2. Spoor je problemen op en ruim de blokkades op. Door de blokkades weg te werken, verhoog je de tevredenheid van werknemers, wat uiteraard een positieve impact heeft op de resultaten van de organisaties. Tauber illustreert dit voor enkele belemmerende factoren aan de hand van een NPS-score over de tevredenheid van werknemers.

De top 5 van de blokkades die de gewenste leercultuur in de weg staan, zijn de vogende:

  1. Niet genoeg tijd. Nog te weinig organisaties geven medewerkers echt de tijd om actief te leren. Waar dat wel gebeurt, stijgt de NPS-score met 52%.
  2. Veel leren is zelfgestuurd en informeel en dus redelijk onzichtbaar. *Daardoor is er voor dit leren in de meeste organisatie te weinig erkenning en beloning. Lenig leren wordt vaak niet meegenomen in evaluaties of promoties. Organisaties die dat wel doen zien hun NPS-score verhogen met 129%.
  3. Leeinhouden zijn te moeilijk om te vinden. Er zijn zoveel mogelijkheden om te leren, zowel binnen de organisatie als er buiten. Een kat vindt er haar jongen niet in terug. Vandaar dat sommige medewerkers afhaken, het kost te veel moeite om snel de kwaliteitsvolle leerinhoud te vinden die ze op op ogenblik willen leren.
  4. De manier van leren engageert niet voldoende. Medewerkers voelen zich niet aangesproken omdat de leerinhoud te weinig geïntegreerd is in de werkplek of te weinig gepersonaliseerd is.
  5. Niet genoeg ondersteuning. En deze rol is zowel voor L&D als voor de directe leidinggevende weggelegd. Nochtans levert een investering op dit vlak een NPS-score van +100% op.

In een samenvatting uit Tauber voor de eerste keer de woorden die ik heel vaak zal horen in Atlanta: De belangrijkste shift om te maken is die van ‘from training to learning’. Daarmee bedoelen we continue, levenslang en gepersonaliseerd leren.

Au Revoir ADDIE

ADDIE beweert Tauber vervolgens nog, is een model voor het verleden. De belangrijkste reden is dat er in ADDIE met geen woord gerept wordt over engagement.

Tauber schuift dit nieuwe model naar voren dat hij heel recent voor zijn bedrijf ‘Degreed’ heeft ontwikkeld.

Learning ecosystem volgens Todd Tauber

Als je dit model van dichterbij bekijkt, dan zie je dat er merkwaardig veel terug komt van goeie, oude klassieke L&D. Het begint met goed te begrijpen wat de organisatiedoelen en dus ook de leemtes in de vaardigheden. Meten is ook een deel van dit leer-ecosysteem. Tauber integreert echter ook typische fenomenen van onze tijd: curation, connection. Opvallend is ook dat een combinatie van life en digitale content als vanzelfsprekend wordt aangenomen.

*Alle leren, zowel formeel als informeel en zelfgestuurd, zichtbaar maken: dat is wat Degreed probeert te doen. Check zeker hun website uit en misschien kan je de persoonlijke gratis formule uitproberen.

Eerder dit jaar heb ik het benchmark rapport van Towards Maturity samengevat. Daarin vindt je nog veel meer informatie over de voordelen van een goed ontwikkelde leercultuur en hoe je dit kan realiseren. Onderaan deze blog kan je doorklikken voor de gratis download van dit rapport.

In deze vlog kan je de hele eerste dag van ATD 2017 in vogelvlucht bekijken.

Graag een samenvatting van het belangrijkste Europese benchmark rapport in L&D?

Naar mijn smaak staan de interessantste samenvattende resultaten uit ‘Towards Maturity’ wat te ver uit elkaar. Daarom heb ik voor mezelf – en met medeweten van Towards Maturity – een samenvatting gemaakt door via copy-paste de resultaten anders te organiseren. Deze samenvatting deel ik graag met jullie.

Download gratis de samenvatting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.