Week van de app 1/3: Apps die ik intensief heb gebruikt in 2017

hands-1167618_1280 kopie

December is een maand van terugkijken en vooruitkijken. In deze blog wil ik terugkijken op de nieuwe apps die ik dit jaar intensief heb gebruikt.

1. Focus@will

Dit is een muzieksite waar je binnen een bepaald genre muziek kiest die je helpt om je te focussen. De makers beweren dat ze deze muziek kiezen op basis van wetenschappelijke inzichten. De reden waarom ik hierin geïnteresseerd ben, is dat heel wat van mijn deelnemers uit opleidingen timemanagement werken in landschapskantoren. Ze geven aan dat ze het lastig hebben om zich te concentreren in dergelijke omgevingen.Hoe dan ook, ik was eerder sceptisch en ben gestart met een aantal van de video’s van focus@will op youtube op te zetten terwijl ik concentratiewerk moest doen. Ik was redelijk verbaasd over de resultaten. De muziek lijkt mij inderdaad te helpen om mij te concentreren.

Vervolgens ben ik beginnen vertellen over de site in de opleidingen. Opvallend was hoeveel deelnemers oprecht geïnteresseerd waren. Ten slotte heb ik ons bedrijf voor een jaar aangesloten en ben ik (met toestemming van de deelnemers) de muziek beginnen gebruiken tijdens individuele oefeningen. De resultaten waren redelijk bemoedigend. Bij één van mijn opleidingen laat ik helemaal op het einde van de dag de deelnemers een inspannende oefening doen waarbij ze zeer intensief, individueel werken gedurende 10 tot 15 minuten. Met de muziek van focus@will hangt er een volledig andere sfeer in het lokaal en lijken deelnemers frisser aan de meet te komen. Ondertussen heb ik een aantal ‘bekeerden’ ontmoet die zowel op hun telefoon, als tablet en laptop focus@will hebben geïnstalleerd.

Zelf zet ik de muziek steevast op als ik lang en geconcentreerd wil werken en dit telkens in blokken van 25 minuten. Zo neem ik er nog eens de troeven van de pomodoro-timemanagement techniek bij. Puntje van kritiek: als habitué kom ik een beetje te vaak dezelfde nummers tegen naar mijn smaak.

Concreet:

  • 1 licentie kost 299$ per jaar.
  • Er is een gratis proefperiode van 2 weken.
  • Hier vind je een youtube video van een uur met akoestische muziek
  • Hier vind je er eentje met een uur klassieke muziek

2.Camtasia en Snagit

Beide programma’s zijn van hetzelfde bedrijf en als je ze samen koopt, worden ze goedkoper dan individueel een licentie. Bovendien gaat het om een flat fee, je betaalt dus 1 keer en niet per jaar. Een bedrag dat bovendien zeer betaalbaar is in vergelijking met vele andere programma’s.

Snagit is een soort tekenprogramma, een hele simpele versie van Photoshop. Heel veel van de illustraties bij mijn blogs zijn met Snagit gemaakt. Het is veel gemakkelijker om met Snagit foto’s te bewerken, bijvoorbeeld een tekst op een schermafbeelding plaatsen  dan met Word. Zeker als je al ervaring hebt met Photoshop en je hebt een goed idee waar je naartoe wil met je tekening, is het een gemakkelijk en gebruiksvriendelijk programma. De stempels die in het programma zitten maken het bovendien makkelijk om snel een aantal leuke illustraties te maken. Met Snagit kan je ook snel een klein filmpje maken van wat er zich op je computerscherm afspeelt.

De grote neef van Snagit is Camtasia en dit programma laat je toe om redelijk eenvoudig video’s te maken. Zeker als je dit wil doen op basis van wat er zich op je computerscherm afspeelt. Dus als je bijvoorbeeld een powerpoint presentatie in een video wil steken. Je hebt overgangen, tekst en audio-effecten, je kan allerlei soorten media importeren en heel gemakkelijk audio en beeld van elkaar scheiden en terug exporteren.

De gouden tip bij het maken van een video: BEGIN ALTIJD MET DE AUDIO EERST OP TE NEMEN. Daar is een speciale functie voor in Camtasia… namelijk de opname van de voice over. Je kan je volledige tekst importeren en dan gewoon inlezen. Het is veel gemakkelijker om vervolgens je visuals te timen. Gebruik ook een goede microfoon, dat maakt echt een verschil wat kwaliteit betreft.

Alle vlogs die ik in the States hebt gemaakt bij de ATD conferentie zijn met Camtasia gemaakt. Je ziet er hier eentje. En ook de inleidende presentatie over Communities of Practice die je hieronder kan bekijken, heb ik met Camtasia gemaakt.

 

Concreet: https://www.techsmith.com/video-editor.html

Camtasia: 172,73€ exclusief BTW

Snagit: 43,36€ exclusief BTW

De combinatie Snagit en Camtasia: 194,43€ exclusief BTW

Beide programma’s kan je 2 weken gratis proberen.

3.  Mentimeter

Dit is de app waar ik al heel lang op zoek naar was. Er zijn er velen maar toch wist ik onmiddellijk dat dit een prijsbeest was. Mentimeter is een online enquête-tool zoals Kahoot en Socrative. De demo van Mentimeter die ik heb bijgewoond, was echter zeer overtuigend: ik zat in een lokaal met een zeer slechte wifi-ontvangst en nog slechter bereik en toch kon praktisch iedereen in de zaal snel meedoen met de demo.

Mentimeter is erg gebruiksvriendelijk, snel aan te leren en snel in te zetten. Leuk is dat je het zowel live kan doen als mensen de vragenlijst te laten invullen wanneer ze daar zin en tijd voor hebben.

Hoe gebruik ik het?

Ik gebruik Mentimeter vooral om de principes van gespreid leren toe te passen. Enkele voorbeelden:

  • Bij een dag opleiding, begin ik de namiddag met een korte quiz over wat we in de voormiddag gezien hebben aan theorie. Of ik begin dag 2 hiermee. Ik doe dit in de vorm van een wedstrijd en zorg voor een ludieke maar relevante prijs. Ongelofelijk hoe hard dit mensen stimuleert om echt na te denken over je materie.
  • Ik stuur een link door naar de enquête voor de opleiding en ik stel vragen naar theorieën/concepten/principes die ik in de opleiding pas zal uitleggen. Resultaat: de meeste mensen gaan die principes al eens opzoeken en geven een correct antwoord. En dat is prima, zo zijn ze al bezig met de materie voor de opleiding.
  • Je kan mentimeter ook gebruiken als alternatief voor de klassieke post-it sessie. Je kan namelijk een open vraag stellen en Mentimeter zo instellen dat de antwoorden worden weergegeven als een woordenwolk. Hoe vaker een bepaald antwoord voorkomt, hoe groter het woord dan wordt weergegeven. Het is niet helemaal hetzelfde als een post-it sessie maar in veel gevallen komt het dicht genoeg in de buurt. Het is sneller, visueel aantrekkelijker en duurzamer. Je neemt snel een screenprint van de woordenwolk en je hebt een foto van het resultaat van de post-it sessie. Deze kan je delen met de groep of de opdrachtgever. Bij de betalende versies kan je trouwens ook de resultaten downloaden.

 

Tip voor de feestdagen: ik heb mentimeter ook al wel eens op een familiefeest gebruikt voor een quizje. Zelfs kinderen kunnen meedoen met een Ipad of smartphone… Dat was echt een groot succes.

Concreet: www.mentimeter.com

Er is een gratis versie en een betalende van 7,99$ en 19,99$ per maand. Deze 2 laatste versies hebben meer mogelijkheden.

In de 2 volgende blogs kijk ik vooruit naar de apps die ik in 2018 veel hoop te gebruiken.

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.