We pay you but do we trust you? – Vertrouwen op de werkvloer 3/3

Richard Fagerlin en Katrin Naert op ATD 2019 Richard Fagerlin en Katrin Naert op ATD 2019

Richard Fagerlin was de eerste spreker die ik op ATD 2019 aan het werk zag over ‘vertrouwen’. Hij is bekend voor het boekje ‘Trustology’ en werken aan vertrouwen in teams is zijn dada. Ook hij is een overtuigend spreker die die overtuiging haalt uit zijn ervaring en werk met teams en organisatie.

Fagerlin steekt in zijn presentatie veel tijd in het ontmantelen van de grootste leugen die er over vertrouwen verteld wordt: ‘Vertrouwen is iets dat je moet verdienen’. Als dit werkelijk zo is, dan moet je een scorekaart bijhouden. Je houdt bij hoeveel dingen iemand doet of zegt dat al dan niet vertrouwen wekt of niet. En vanaf wanneer kan je iemand vertrouwen.

Fagerlin zegt: ‘Je krijgt vertrouwen door er te geven’. Dit moet je met je weliswaar met je ogen open doen maar het is wel de enige manier om vooruit te geraken. We hebben namelijk de neiging om de 90% van de mensen die we kunnen vertrouwen te behandelen als de 10 % die niet te vertrouwen zijn.* Dat is niet alleen vermoeiend maar het heeft ook een nefaste invloed op  teams en organisaties

Een krukje met 3 poten is de metafoor die Fagerlin gebruikt voor datgene wat vertrouwen draagt. Die 3 poten zijn integriteit, medeleven (compassion) en competentie.

The Trust Model - Richard Fagerlin The Trust Model – Richard Fagerlin

Als je dus iemand niet vertrouwt, kan je gaan kijken waaraan dit ligt. Is het een kwestie van integriteit? Komt hij of zij zijn belofte na? Is hij/zij eerlijk? Of is het eerder dat de persoon in kwestie weinig om anderen geeft, weinig medeleven dus. Soms vertrouw je iemand op de werkvloer niet omdat je op hem of haar niet kan rekenen dat deze goed werkt, competent is.

In het boek Trustology vind je allerlei assessments: voor jezelf, je team en je organisatie. Hij geeft ook tips hoe je aan de slag kan gaan eens je weet wat er scheelt. Het boek laat zich erg goed lezen maar mij stoort het een beetje dat het zo weinig wetenschappelijk onderbouwd is.

Ken Blanchard

Op ATD 2019 was er ook iemand van de ‘stal’ van Ken Blanchard die een presentatie gaf over vertrouwen. Het was Ken Blanchard (de man achter situationeel leidinggeven) zelf die op ATD 2013 in Dallas het onderwerp vertrouwen op de agenda zetten met een zeer druk bijgewoonde presentatie over ‘The ABC of Trust’. Zijn boek met dezelfde naam was toen net uit. Ook hij heeft een eerder intuïtieve-en-uit-ervaring-aanpak van het onderwerp dat kort en krachtig samen te vatten valt:

The Elements of Trust - Ken Blachard Company The Elements of Trust – Ken Blachard Company

En mijn conclusie

Samen met het boek ‘Trust Factor’ van Paul Zak (waarover ik een aantal blogs heb geschreven), zijn er dus heel wat visies en ‘modellen’ beschikbaar om na te denken en te werken aan vertrouwen op de werkvloer. In al deze modellen zitten een aantal rode draden:

  1. Geven om andere mensen.
  2. Doen wat je belooft.
  3. Goed zijn in wat je doet. Competent dus.

Die eerste 2 elementen zijn niet zo verwonderlijk en sluiten aan bij wat de meeste mensen intuïtief denken over vertrouwen, vermoed ik. De laatste, moet ik eerlijk toegeven, heeft mij in 1ste instantie verrast. Maar na reflectie is ook dit een logische: op het werk moet je er op kunnen vertrouwen dat iemand anders zijn werk goed doet. Anders kom je in de problemen.

En hiermee hebben we een directe link gelegd tussen vertrouwen en L&D. Ontwikkelen van de competentie van medewerkers heeft zo nog een bijkomende urgentie gekregen: high trust teams vergen competente medewerkers.

Uiteraard is er ook een rol weggelegd voor L&D om de organisatie en haar medewerkers vertrouwd te maken met de (wetenschappelijke) inzichten rond vertrouwen.

*Volgens meer wetenschappelijk onderbouwde beweringen is ongeveer 2% van de mensen niet te vertrouwen. Deze mensen vertonen trekken van psychopaten en sociopaten

Gratis e-book

ebook-learnie

Bereid je selectiegesprek met opleidingsleveranciers goed voor met deze 10 + 10 slimme vragen.

Download hier gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.