Wat is er nodig om gedragsverandering duurzaam te maken? – ATD 2017

Team Ardent Training en Katrin Naert op ATD 2017
Team Ardent Training en Katrin Naert op ATD 2017

De bovenstaande vraag is zonder twijfels één van de meeste relevante binnen Leren & Ontwikkeling. Per slot van rekening is gedragsverandering één van de bestaansreden voor ons vak. En ieder van ons weet hoe moeilijk het is om gedragsverandering duurzaam te maken.

Het trio Barbara Bucklin, TJ Wilson en Liz Hopkins van Ardent Learning hebben hun ATD- sessie aan dit onderwerp gewijd. Hun presentatie begon met een leuke video. Iedereen die in het trainersvak zit, zal dit herkennen. De klant wil heel veel maar wil er niet voor betalen. Overdreven gesteld: ze willen een belangrijke gedragsverandering over de hele organisatie maar ze willen alleen betalen voor een korte presentatie in een lunchsessie. Of ze willen dat je één training geeft die ze vervolgens met eigen medewerkers volledig overnemen.

Vervolgens ging de presentatie van start met een herhaling van de Kirkpatrick levels en de vraag of deelnemers deze actief gebruikten in hun organisaties. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Interessanter was echter wat er op hun slides stond. Ik vat deze samen in de volgende tabel.

Waarom klanten niet durven evalueren?
Waarom durven klanten niet evalueren?

Vervolgens gaf het trio uitgebreid uitleg bij 3 klantencases uit de auto-industrie: bij Ford, Hyundai en Nissan. De opleidingsprojecten waren zeer gelijkaardig. Het ging om training voor de medewerkers van de dealers van deze automerken. Opzet was om meer reserve-onderdelen efficiënter te verkopen en te beheren. We kregen een overzicht van hoe de 3 opleidingstrajecten in elkaar zaten en wat en hoe er gemeten is.

Het oudste project (bij Ford) leverde een schokkend feit op. Uit de niveau 3 evaluaties na de training bleek dat de training redelijk veel gedragsverandering had opgeleverd. Ardent Training had echter niet de kans gekregen om opvolging te organiseren. Resultaat: NA 3 TOT 6 MAANDEN WAS IEDEREEN TERUG HERVALLEN IN HET OUDE GEDRAG. Met andere woorden: de hele trainingsinvestering was weggegooid geld.

Bij beide andere projecten hebben ze dus actief aan duurzame gedragsverandering gewerkt via allerlei opvolgingen. De meest interessante vond ik de volgende:

  • Korte reminders in de vorm van scenario-based video’s die ook op smartphone bekeken konden worden.
  • Een app waarbij de leidinggevende werd geholpen om gedragsverandering bij zijn medewerkers te observeren en door te geven.
  • Allerlei checklists ter beschikking stellen.
  • Korte herhaling van de leerinhoud via apps.

Meer info

In deze blog over L&D klassiekers krijg je meer uitleg over het Kirkpatrick model voor evaluatie.

Niveau 1 van evaluatie zijn de fameuze Smile sheets op het einde van de training. Ook hier kan je een blog over lezen.

Ben je lid van learnie.net? Dan kan je de jobaid rond het evalueren van trainingen gratis downloaden.

De onderstaande video geeft je een goede indruk van hoe de laatste ATD-dag is verlopen, inclusief het dramatische muzikale afscheid door de laatste keynote spreker op de afsluitende algemene sessie.

Word vandaag nog lid van learnie.net

Learnie.net helpt jou, je organisatie, je carrière…
en het is gratis!

  • Je hebt toegang tot het open gedeelte van het forum.
  • Je kan vragen stellen en posten in sommige kamers van het forum.
  • Je kan deelnemen aan de uitdaging van de maand.
  • In de toolkit krijg je als lid toegang tot meer interessante instrumenten.
  • Je ontvangt het belangrijkste nieuws via de nieuwsbrief.

Schrijf je in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.