Wat als leren en opleiding niet de oplossing is? – ATD 2017

was daardoor was verstopt

Chris Adams verzorgde op ATD 2017 een sessie over de volgende veelvoorkomende situatie: een opdrachtgever heeft een business of performantieprobleem en wil een opleiding om dit probleem op te lossen. De klant heeft dus al beslist dat een opleiding de oplossing voor het probleem is. Hij gaat dan op zoek naar een iemand die deze specifieke oplossing kan aanbieden.

Adams heeft – naar analogie van Maslow – een hiërarchie van behoeften opgesteld, ditmaal voor organisaties.

Needs volgens Chris Adams

De meeste business en performantieproblemen hebben echter verschillende oorzaken en vergen dus een reeks van verschillende oplossingen. Een opleidingsleverancier die alleen opleiding als oplossing aanbiedt zal de klus dus niet echt kunnen klaren. Adams legt het verschil tussen een oplossingsleverancier en een performance consultant als volgt uit.

Chris Adams over performance consultancy

Adams heeft ook een interessante jobaid ontwikkelt waarbij alle mogelijke grondoorzaken voor een gebrek aan on-the-job-performance gedetailleerd opsomt. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen 3 soorten factoren. Ik heb de eerste bladzijde van de jobaid vertaald omda deze een interessant overzicht biedt van grondoorzaken van performantieproblemen.

Samenvatting grondoorzaken volgens Chris Adams

Zeker de middelste kolom is een interessante checklist. Als trainer-consultant kan ik tientallen situaties opnoemen waar naast opleiding ook een ingreep nodig was die je daarin terugvindt.

Ik illustreer dit graag met een voorbeeld. Deelnemers aan opleidingen timemanagement klagen veel over hun overvolle inbox en de druk die zij ervaren om snel op e-mails te beantwoorden. Een opleiding rond ‘Outlook’ kan helpen maar een vraag die je ook moet stellen welke tijdsnorm de organisatie hanteert rond het beantwoorden van mails van klanten. Binnen de hoeveel tijd moet de klant een (eerste) antwoord hebben gekregen op zijn/haar mailtje. Onduidelijkheid over deze afspraak verhindert dat het probleem van zowel de klant, de organisatie als de deelnemer opgelost wordt.

Een symptoom is het niet hetzelfde als een grondoorzaak

Adams waarschuwde ons ook voor het volgende. Er is een verschil tussen een symptoom en een grondoorzaak. Tijdsgebrek is volgens hem een symptoom en geen grondoorzaak. Een symptoom is wel observeerbaar maar is niet meetbaar. De symptomen zullen dus verdwijnen als je de grondoorzaken aanpakt. Adams drukt dat als volgt uit: ‘If you put a good performer against a bad system, the system will always win’.

In de onderstaande video krijg je een samenvatting van de 3de dag van ATD 2017.

Onderaan kan je ook doorklikken om de gratis checklist ‘Opsporen en aanpakken van blokkades bij opleidingen’ te downloaden.  Blokkades op voorhand aanpakken helpt om ervoor te zorgen dat opleidingen écht resultaat opleveren.

Download gratis checklist

Welke blokkades verhinderen dat opleidingen een optimaal resultaat behalen? Deze checklist helpt je om de meest voorkomende blokkades op te sporen en aan te pakken voor de opleiding start. Een need-to-have en handig tooltje dus voor iedereen die opleidingen succesvol wil maken.

Klik hier voor de checklist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.