Enkele vragen over online leren voor 2018

Online leren

Any time, Any place, Anywhere, Any pace, …. Zo zou het leren er in de toekomst uitzien! Deze mantra hoor je nog altijd in L&D-land. En dan bedoelen we naast e-learning en microlearning ook online leren. In deze digitale tijden is het opleidingsaanbod enorm vergroot. Zolang taal geen probleem is, kan je terwijl je wacht op de bus zelfs via je smartphone, online een opleiding volgen die aan de andere kant van de wereld ontworpen is. Zo is het kinderspel geworden om:

 • een zeer gespecialiseerde cursus aan een gerenommeerde Amerikaanse universiteit te volgen via een MOOC, gratis of quasi gratis;
 • een (gratis) webinar van één van de grootste experten in je vakgebied te vinden;
 • lid te worden van een online community of practice met interessante tools en waar je met collega’s van over de hele wereld leerrijke uitwisselingen hebt op de fora;
 • online opleidingen (al dan niet gratis) te volgen op sites zoals Lynda, Allison of nog vele anderen;
 • een gratis app te downloaden om een taal te leren of je vreemdetalenkennis te onderhouden;
 • ….

De mogelijkheden zijn legio maar mijn vraag is de volgende: in hoeverre zijn wij in ons land ook echt mee met deze internationale evolutie? Uit mijn contacten met L&D’ers blijkt eerder dat dit toch nog vaak de ver van mijn bed show is. Zelfs in die organisaties die op vele vlakken vooruitstrevende methodologieën gebruiken, lijkt er veel aarzeling om hier op in te zetten.

Waarom weinig online leren?

Waaraan zou dat liggen?

 • Heel veel van de mogelijkheden die ik hierboven heb beschreven, vergen een goede kennis van het Engels. Alhoewel er vele organisaties zijn waar de voertaal Engels is, is leren in het Engels voor sommigen nog een brug te ver.
 • Is het een kwestie van vertrouwen? Als we het zelf niet hebben gemaakt, hebben we geen zicht op de inhoud en hebben we geen controle…
 • Is het een kwestie van ‘Onbekend is onbemind’?
 • Is het een kwestie van zijn of haar medewerkers vertrouwen? Als je dit mogelijk moet maken, moeten medewerkers volledige toegang hebben tot het internet. Iets wat in sommige organisaties nog altijd niet het geval is`.
 • Maakt het een verschil dat de inspanning en de resultaten minder gemakkelijk vast te pakken zijn dan een klassikale opleiding? Hoe is dit verenigbaar met de vereiste van het plan Peeters?
 • Is het omdat L&D zich een andere rol moet aanmeten? Het zoeken van kwaliteitsvolle online opleidingen?
 • Is het omdat de gemiddelde medewerker te veel tijd moet steken in het zoeken naar bijvoorbeeld een interessante MOOC?

Omdat dit alleen maar giswerk is van mijn kant, heb ik een mini-enquête samengesteld van 7 vragen. Je zou mij een geweldig plezier doen als je even tijd nam om deze in te vullen. Op het einde van het jaar, sluit ik de enquête af en in het begin van volgend jaar schrijf ik een blog over de resultaten.

Je doet mee door te surfen naar menti.com en de code 29946 …. in te vullen.

Hartelijk dank alvast om mee te doen met mijn onderzoekje

Ten slotte

2018

Tot volgend jaar!

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.