Vragen om iets van te leren 2/2 – ATD excellence in practice award

Om een ATD Excellence in Practice Award te winnen, moet je een dossier indienen waarin je in meer dan 4000 woorden een 20tal vragen beantwoordt. Sommige van die vragen zijn interessant genoeg om altijd in het achterhoofd te houden als L&D’er. De vorige blog behandelde de vragen over de behoefe-analyse. Deze vragen gaan over wat je in de praktijk doet en hebt bereikt met je leerinitiatief.

Schermafbeelding 2018-09-23 om 12.21.23

Om een ATD Excellence in Practice Award te winnen, moet je een dossier indienen waarin je in meer dan 4000 woorden een 20tal vragen beantwoordt. Sommige van die vragen zijn interessant genoeg om altijd in het achterhoofd te houden als L&D’er. De vorige blog behandelde de vragen over de behoefe-analyse. Deze vragen gaan over wat je in de praktijk doet en hebt bereikt met je leerinitiatief. Ik citeer ze even letterlijk uit de award-procedure.

5. Describe the practice design, its framework, or main components. (300 words)

6. What alternative solutions were considered but not chosen, and why? (300 words)

 • This question seeks to understand why the particular design was deemed to be the appropriate solution.

Het is vooral de 6de vraag waar ik het over wil hebben. Welke alternatieve oplossingen heb je overwogen naast het leerinitiatief dat je uiteindelijk hebt opgezet? De reden waarom deze vraag in het rijtje staat, is ook gegeven. ATD wil begrijpen waarom je gekozen praktijk de meest geschikte oplossing was.

Ik denk dat elke opleider al verzeild is geraakt in een opleidingsprogramma waarvan het duidelijk is, dat dit het vooropgestelde probleem niet zal oplossen. Een opleiding assertiviteitstechnieken bijvoorbeeld zorgt alleen voor bijkomende frustratie als de organisatiecultuur er één is van fundamenteel wantrouwen en geslotenheid. Een opleiding ‘Evaluatiegesprekken voeren’ heeft weinig zin als het duidelijk is binnen de organisatie dat de evaluatieprocedure puur pro forma is en dat goede beoordelingen enkel uitgedeeld worden op voorspraak van de grote baas. (Beide voorbeelden heb ik meegemaakt).

Door goed na te denken over alternatieven voor een leerinitiatief kan je je leerinitiatief ook beter verdedigen/verkopen bij diegene die het moeten goedkeuren of financieren. Deze denkoefening zal je ook helpen om obstakels en remmen op te ruimen zodat je leerinitiatief een grotere kans heeft op resultaten.

Resultaten zijn belangrijker dan evalueren

De award-procedure geeft aan hoeveel belang ATD hecht aan welk aspect van het L&D-project:

 • Behoefteanalyse: 20%
 • Ontwerp van de praktijk: 20%
 • Evaluatiestrategie: 20%
 • Resultaten: 35%
 • Kennisdeling en lessons learned: 5%

Ook dit is interessant genoeg om even bij stil te staan. Het is overduidelijk dat je resultaten moet kunnen aantonen om een ATD Excellence in practice award te krijgen. En dat is ook erg logisch. Een organisatie als ATD wil zijn naam enkel verbinden aan projecten die tot aantoonbaar en duurzame resultaten hebben geleid. Doeltreffende L&D is de bestaansreden voor een organisatie als ATD.

Mij valt echter ook op dat ATD resultaten meer laat doorwegen dan evaluatie. Ik interpreteer dat als volgt: het evalueren op zich is minder belangrijk dan de resultaten. Waarom zou je je bezighouden met heel veel tijd en geld te steken om leerinitiatieven op alle niveaus van Kirkpatrick te evalueren als je in de praktijk op een duidelijke manier verandering (dus resultaten) kan vaststellen. Soms kan je die resultaten afleiden uit de gegevens die anderen (dan het opleidingsdepartement) verzamelen: de klantendienst of de ombudsdienst bijvoorbeeld die de klantentevredenheid meten.

ATD vraagt ook om het volgende tabelletje in te vullen. Let ook op de bijgevoegde commentaar:

Stakeholder Gains (financial/non-financial) Losses (financial/non-financial)
e.g. department managers New hires time to competence improved Initial cost of training materials, time away from job during training
     

 

(*Note: Losses are not considered negative information. The intent is to see whether applicants take a holistic view of the impact of the practice. Some may term this return on investment or return on engagement.)

Iedere opleidingsverantwoordelijke zou af en toe eens een dergelijke tabel moeten proberen in te vullen over een groep leerinitiatieven van zijn of haar hand. Het dwingt je om na te denken over allerlei soorten resultaten: meer zelfvertrouwen bij medewerkers, kortere vergaderingen, legere inboxen, …. Het zijn allemaal resultaten die meerwaarde bieden. Ook nadenken over de negatieve impact is waardevol. Meer zelfvertrouwen bij sommige medewerkers zal in eerste instantie leiden tot wat meer conflicten met bazen die dat niet gewoon zijn van hun medewerkers, bijvoorbeeld.

Als laatste wil ik het even hebben over de ‘Knowledge sharing en the lessons learned’. Persoonlijk vind ik de weging van maar 5% voor dit aspect te weinig. Ik ben namelijk van mening dat het superbelangrijk is om na succesvol project goed na te denken over wat dit project succesvol heeft gemaakt. Deze denkoefening vertalen in een herhaalbare aanpak lijkt mij een essentiële stap als je als organisatie toekomstproof wil zijn. De lessons learned vervolgens communiceren met zoveel mogelijk mensen binnen en buiten de organisatie kan alleen maar meerwaarde hebben.

Zoals ik in de eerste blog aangaf, is het indienen van een dossier voor de ATD Excellence in practice award veel werk. Ongeacht of ons dossier wint of niet, het schrijven van dit dossier heeft mij alvast veel geleerd. Het was een interessant proces.

Word vandaag nog lid van learnie.net

Learnie.net helpt jou, je organisatie, je carrière…
en het is gratis!

 • Je hebt toegang tot het open gedeelte van het forum.
 • Je kan vragen stellen en posten in sommige kamers van het forum.
 • Je kan deelnemen aan de uitdaging van de maand.
 • In de toolkit krijg je als lid toegang tot meer interessante instrumenten.
 • Je ontvangt het belangrijkste nieuws via de nieuwsbrief.

Schrijf je in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.