Volg de gids! – Technologie om te leren 1/3

jane-hart

Elk jaar vullen meer dan 1000 mensen een online vragenlijst in op de site van dJane Hart. Ze geven aan welke technologie ze gebruiken om te leren. Jane maakt vervolgens een top 100 van al deze learning tools die ze publiceert op haar website. Bovendien maakt ze een slideshow waarbij ze kort uitlegt wat elke tool doet. Deze lijst van Jane Hart is voor mij de snelste manier om op de hoogte te blijven van de beschikbare learning tools én ook een plek waar ik telkens interessante ontdekkingen doe.

10de verjaardag dus iets extra

Om de 10de verjaardag van haar online bevraging te vieren, heeft ze uit 1238 stemmen vanuit 64 landen dit jaar een top 200 gepuurd.  Bovendien heeft ze de tools op allerlei nuttige manieren geordend.  Door op de verschillende selecties te klikken, kan je in één oogopslag zien welke tools voor welke doeleinden gebruikt worden.

Daarnaast heeft ze ook een nog uitgebreidere tool directory samengesteld die per categorie een korte uitleg geeft over elk van de aangehaalde tools. Ik kan iedereen aanraden deze lijst eens rustig te bekijken en een beetje te snuffelen aan elk van deze tools. Dit geeft je een goed idee van de gigantische hoeveelheid beschikbare technologische tools er beschikbaar zijn. Onderaan deze blog vind je alle links.

Opvallend dit jaar:  Twitter niet langer op 1

7 jaar lang stond Twitter op nr 1 als belangrijkse learning tool. Wanneer ik dit vertelde in opleidingen, kreeg ik altijd veel reacties van ongeloof. Vele mensen zien twitter helemaal niet als een medium waarbij je kan leren. En vooral, ik ken meer mensen zonder een (actieve) twitter account dan met. Velen zien het eerder als een medium voor mensen die vooral hun eigen mening interessant vinden.  Of voor personen die anoniem meningen spuien die ze zelfs aan de gemiddelde cafétoog niet zouden vertellen.

Zodra ik wilde leren via twitter, heb ik het echter altijd een goede bron van kwaliteitsvolle informatie gevonden. Het is een kwestie van de juiste mensen te volgen. De juiste mensen wil zeggen diegene in het vakgebied L&D die twitter gebruiken om te tweeten over alle interessante blogs, posts en artikels die zij tegenkomen. Het zijn ook deze mensen die veel interessante informatie retweeten met een commentaar die meerwaarde toevoegt.

Sommige van de mensen die ik volg (zoals Jane Hart) tweeten voortdurend, anderen alleen als ze echt iets waardevol te melden hebben. En dat zijn vaak hele interessante dingen om te lezen. Check onderaan deze blog het lijstje van mijn favoriete buitenlandse twitteraccounts.

En de winnaar dit jaar is…

Youtube! Dit is absoluut geen verrassing voor mij. Iedereen rond mij gebruikt youtube om te leren, zelfs mensen die nog ouder zijn dan ik. In vele opleidingen moet ik weliswaar bewijzen aan mensen dat je op youtube ook (ernstige) video’s vindt die je helpen om je persoonlijke efficiëntie te verhogen. Eens ze dat door hebben, zijn ze echter vertrokken.

Op youtube vind je bijna van elke leertool die Jane Hart opgenomen heeft in haar top 200 wel een video die een demo geeft. Of iemand die vertelt wat ze van de tool in kwestie vinden. Tik de naam in van 2 tools die iets vergelijkbaar doen en de kans is groot dat je een filmpje vindt die beide tools voor jou vergelijkt.

Jammer dat er nog steeds organisaties zijn waar medewerkers die iets bekijken op youtube, scheef bekeken worden.

In mijn volgende blog licht ik een aantal van mijn persoonlijke favoriete learning tools toe.

Top 200 tools

http://c4lpt.co.uk/directory-of-learning-performance-tools/

http://c4lpt.co.uk/top100tools/

Slidesets 2007-2015

Mijn favoriete buitenlandse twittervogels

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.