Trust Factor : een neuro-economische kijk op vertrouwen 5/5

Intrigerende contradictie tussen leren als werknemer en leren in vrije tijd

Welke boodschappen zitten er in het boek ‘Trust Factor’ voor L&D en voor opleiders? In de vorige 4 blogs heb ik proberen uit te leggen hoe Paul Zak vindt dat organisaties een organisatiecultuur van vertrouwen kunnen stimuleren. Dit leidt namelijk tot een betere performantie met tevreden werknemers.

Tijd om wat conclusies te trekken

Oxytocine voor opleiders

Sta je als opleider voor een groep? Dan heb je alvast al aan den lijve ondervonden dat vertrouwen een sleutelelement voor een succesvolle opleiding. Als deelnemers jou en/of je expertise niet vertrouwen, is het erg moeilijk om ook maar enig resultaat te bereiken. Daarom is het vaak lastiger om een opleiding te geven waarbij deelnemers verplicht worden om deel te nemen, zeker als het om een gevoelig onderwerp gaat of een moeilijke verandering bijvoorbeeld.

Welke acties uit het Oxytocin-model van Zak kan je als opleider bewust hanteren?  Hieronder wat ik uit het boek heb gehaald als trainer, in een volgorde die eerder de logica van een training volgt.

Natural

Wees authentiek als trainer en durf je kwetsbaar op te stellen. Zelf geef ik vaak voorbeelden van hoe ik zelf geworsteld heb met het thema in kwestie. Ik denk ook dat je als trainer echt moet proberen om te inspireren.

Openness

Open en transparant zijn over afspraken met de opdrachtgever/leidinggevende is ook belangrijk in een training. Ik hou niet van verborgen agenda’s en hou er ook niet van om voor de kar van een verborgen agenda gespannen te worden.

Care

Toon dat je om de deelnemers geeft: geef hen aandacht, doe moeite om zaken die ze gezegd hebben te onthouden, geef persoonlijk advies, maak een connectie. De tijd voor een training en tijdens de pauzes is daar ideaal voor. Ik maak altijd tijd om elke deelnemer persoonlijk te begroeten en sla een kort babbeltje. Ook deelnemers die te laat zijn, verwelkom ik hartelijk.

Vaak neem ik een aantal boeken mee over het thema van de opleiding. Als een deelnemer interesse betoont voor een boek, zal ik persoonlijk advies geven, gelinkt aan zijn of haar job bijvoorbeeld

eXpectation

Maak wat je verwacht van de deelnemers erg concreet.

Als tijdens de training ervan in het begin veel weerstand is, maak ik erg duidelijk wat ik van de deelnemers verwacht. Ik vraag hen om zich open te stellen voor de nieuwe inhouden en hun waarde-oordeel uit te stellen. Voor velen met grote weerstand is dat een opluchting.

Soms daag ik de deelnemers ook uit om een moeilijke uitdaging aan te gaan binnen een opleiding. Deelnemers gaan daar meestal graag op in en zijn ook trots als ze slagen.

Yield

Indien het thema dit toelaat, leg ik verschillende manieren uit om iets te bereiken. Dan laat ik het aan de deelnemer over om te kiezen hoe hij of zij de doelstelling wil bereiken. Ik respecteer de autonomie van de deelnemers.

Invest

Opnieuw afhankelijk van de relevantie voor het thema, probeer ik linken te leggen naar persoonlijke en spirituele groei. Met dat laatste bedoel ik, overdreven gesteld: hoe word je hier een beter mens van?

 

Ovation

Vier successen. Jammer genoeg is het wat moeilijker om successen te vieren als je deelnemers maar een dag of een halve dag ziet.

Bij coachings probeer ik wel heel aandachtig te zijn voor stappen voorwaarts en voor successen.

 

Het boek 'Trust Factor' van Paul Zak

 

OXYTOCIN voor L&D

Het meest direct relevante hoofdstuk voor L&D is dat over Invest. Daar alleen al kan je als L&D departement veel inspiratie halen. Maar ook het hoofdstuk over Care loont om grondig te lezen.

Verder lijkt het mij interessant om dit boek en de info uit het boek te bespreken binnen je organisatie. Met een leesclub bijvoorbeeld zoals je in deze blog kan lezen. Of een inspiratiesessie waarbij je zijn Ted Talk van Paul Zak als startpunt neemt.

Ik herhaal nog eens graag dat het boek ‘Trust Factor’ van Paul Zak absoluut de moeite loont. Het leest vlot en geeft iedereen veel stof tot nadenken over zijn of haar eigen organisatie.

Word vandaag nog lid van learnie.net

Learnie.net helpt jou, je organisatie, je carrière…
en het is gratis!
  • Je hebt toegang tot het open gedeelte van het forum.
  • Je kan vragen stellen en posten in sommige kamers van het forum.
  • Je kan deelnemen aan de uitdaging van de maand.
  • In de toolkit krijg je als lid toegang tot meer interessante instrumenten.
  • Je ontvangt het belangrijkste nieuws via de nieuwsbrief.
Schrijf je in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.