Trop is teveel en teveel is trop: leeroverschotten of learning scraps: L&D klassiekers 7

scraps-tiny

Scraps’ of overschotten kosten organisaties geld. Het verminderen van de overschotten in bijvoorbeeld een productieproces levert een grotere productiviteit en daardoor geld op.

Hetzelfde geldt ook voor ‘learning scraps’. Een leeroverschot ontstaat wanneer een medewerker iets echt leert maar er daarna niets mee doet in de werkpraktijk. Iedereen die enige jaren rondloopt in het vakgebied Learning & Development kan wel enkele voorbeelden geven van learning scraps zoals de volgende:

  • Het managementteam doet een grote roadshow in de hele organisatie rond een organisatieverandering maar daarna kraait er geen haan meer naar.
  • Een opleiding voor een softwareprogramma dat nog niet operationeel is in de organisatie.
  • Een deelnemer die terugkomt van een schrijfopleiding en enthousiast zijn nieuwe teksten actiever formuleert en ambtelijke taal vermijdt. De leidinggevende leest de tekst na, verandert de actieve formulering door passieve en vervangt moderne, toegankelijk woordenschat door formele, moeilijke woorden. Dit onder het motto ‘Zo hebben we het hier altijd gedaan en we gaan nu de lezer toch niet behandelen als een kleuter, zeg’.

En ook de opleider veroorzaakt soms learning scraps

Het gebeurt ook dat net de vakmensen (onbedoeld) een leeroverschot veroorzaken:

  • Nog een extra inzicht of theorie toevoegen aan het leerprogramma omdat de trainer en opleidingsverantwoordelijke dit interessant vinden…. Als deze inzichten of theorie niet echt relevant zijn of te moeilijk te vertalen naar de werkpraktijk, krijg je al snel een leeroverschot.
  • Voorbereidend werk waar niets mee gedaan wordt tijdens de opleiding.
  • Een concrete opdracht tussen 2 opleidingsdagen waar de trainer amper naar kijkt in dag 2.

Soms is er geen transfer (en zijn er dus geen resultaten) omdat het leerinitiatief onvoldoende of verkeerde leerinhoud bevat. Bij leeroverschotten is er geen transfer wegens te veel of niet- relevante leerinhoud. De medewerker draagt bij wijze van spreken meer dan hij/zij kan dragen over de transferbrug en verliest daardoor veel van het geleerde.

Leeroverschotten vermijden en leertransfer bevorderen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een grondige analyse van de leerbehoefte, het opruimen van blokkades, uitsluiten dat de organisatiecultuur en de leerdoelstellingen elkaar niet tegenspreken,… Werk genoeg aan de winkel dus.

 

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.