Trends, shifts & disruptie in L&D volgens Elliott Masie

Elliot-Masie-head-shot-red-web

‘De gelijkenis tussen racepaarden en werknemers is de volgende. Elke dag staan ze op en beslissen ze of ze gaan presteren of niet. Alleen laten ze jou hun beslissing niet weten.’

Dit citaat komt uit de presentatie van Elliott Masie op ATD 2016. Masie is niet alleen een oude rot in het L&D-vak. Hij is daarnaast ook een Broadway producer van musicals en heeft een stal met racepaarden.  Op zijn presentatie droeg hij een knalrode blazer en gaf hij een typisch Amerikaans praatje dat hij heeft opgehangen aan 10 trends. Zoals je op de hand-out kan zien, was de rode draad echter minimaal. Hierbij een samenvatting van wat ik vooral interessant vond aan zijn presentatie, ook in een aantal citaten

The largest challenge in L&D are rituals and tradition

Er gebeurt heel veel in opleidingsland omdat we het altijd zo gedaan hebben. Als dat wat gebeurt dan niet veel resultaat oplevert, is dat natuurlijk jammer. Maar omdat het gaat om echte rituelen en tradities is het niet gemakkelijk om deze aan te pakken.

Eén van de vele voorbeelden die Masie hierover gaf, is zeer herkenbaar: de opleidingen die nieuwe werknemers krijgen in een organisatie of wat ze in het Engels ‘on boarding’ noemen. Hij vertelde dat hij zelf als verse, jonge werknemer een opleiding had gehad op zijn eerste dag en dat de spreker in kwestie hen ook liet weten hoe ze hun pensioen zouden kunnen aanvragen op het einde van hun loopbaan. Alsof dat is wat je op je eerste werkdag wil horen.

Op de VOV-pitstop van juni dit jaar in Mechelen over on boarding bleek hetzelfde. Heel wat van de deelnemers met wie ik sprak, gaven aan dat de opleiding voor nieuwkomers sinds jaar en dag dezelfde is. Een presentatie in een grote groep over de organisatiestructuur, een organogram, de missie en de visie ….

Terwijl iedereen weet welke vragen nieuwe collega’s zich echt stellen voor ze beginnen: ‘Wat is de beste manier om op mijn nieuw werk te geraken? Wat heb ik nodig de eerste dag? Hoe en waar kan ik lunchen? Wie wordt mijn baas en mijn collega’s? Wat moet ik doen?’

Goodbye memorisation, welcome search

Volgens Masie willen medewerkers niets van buiten leren dat ze op een andere manier kunnen vinden. Maar dat vinden vergt zoekvaardigheden en dit blijkt nog vaak een gat te zijn in het opleidingsaanbod. Om kwaliteitsinfo te vinden, moet je eigenlijk al best wat weten.

Van buiten leren doet werknemers trouwens erg aan de schooltijd terugdenken and zo zegt Masie ‘Don’t take them back to school, they’re done with school!’

Learning System Frustrations

Een Learning Management System (LMS) registreert vooral wie welke opleiding heeft gevolgd en dat heeft weinig te maken met leren. Deze beperkte focus zorgt volgens Masie voor veel frustratie op de werkvloer.

Hij vraagt zich af wanneer er echte ‘learning machines’ zullen ontwikkeld worden. Wat hij daarmee bedoelt, kan je het beste vergelijken met wat bol.com doet als je een boek bestelt. Als je een bepaald boek bekijkt, krijg je automatisch een selectie van boeken die andere kopers ook hebben bekeken naast het boek dat jij nu overweegt te kopen.

Masie ziet dat als volgt. Je zoekt iets op het internet over bijvoorbeeld leiderschapsstijlen. Dan krijg je de melding: dit hebben andere ‘leerders’ ook nog geleerd over leiderschap. Alhoewel dat nu tot op zekere hoogte reeds het geval is, gebeurt het nog te weinig echt kwaliteitsvol.

 Video is king

 Volgens Masie eindigt 62% van alle spontane nieuwsgierigheid van leerders bij één of andere video.  Voor hem is video dus ook het leerkanaal bij uitstek en hij ziet daarbij een grote rol voor video’s gemaakt door medewerkers. Neem nu het ‘on boarden’ van hierboven. Waarom zou je niet aan medewerkers vragen om een verwelkomingsvideo te maken voor nieuwkomers? Een video die precies die vragen beantwoordt die nieuwelingen zich stellen.

Failing forward

Falen is inherent aan leren. Succes is alleen mogelijk als je falen omarmt. Deze visie op falen was trouwens alomtegenwoordig op ATD. Voor een Europeaan, en zeker een Belg, is dat een verrassing. In onze organisaties wordt er veel energie gestoken in het verbergen van falen. En zichtbaar falen doet je carrière meestal geen goed.

Masie had in dit opzicht nog een opmerkelijke uitspraak: de meeste e-learning is volgens hem niet moeilijk genoeg. Ook andere vormen van leren houden te weinig rekening met de leerbevorderende factor falen

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.