These are a few of my favourite things – Technologie om te leren 2/3

reims-ville-rose-1-def-2

Zoals eerder aangehaald, is de Top 100 tools van Jane Hart een belangrijke bron van informatie over tools. De tools die ik het meest gebruik, staan hoog op deze lijst maar ik belicht graag even mijn favorieten die ik heel vaak gebruik. Onderaan de blog vind je een paar links naar enkele van dingen die ik met deze apps heb gemaakt.

Pinterest

Er zijn verschillende redenen waarom ik hou van Pinterest. Om te beginnen is het een ongelofelijke snelle bron van visueel interessante informatie. Bovendien merk ik dat ook deelnemers aan opleidingen altijd wel eens een paar van mijn borden bezoeken. Wat mij daarbij altijd opvalt is dat het zowat het enige sociale medium is dat vooral vrouwen kennen en schijnt aan te trekken.

Powtoon

Dit is een app waarmee je animatiefilmpjes kan maken. Er is een gratis versie waar je al erg ver mee geraakt. Het belangrijkste voordeel van de betalende versies is dat je langere video’s kan maken. Het vraagt initieel wel een tijdsinvestering om de tool te leren. Een tip: bekijk de how to-filmpjes op de site en ik heb inderdaad ervaren dat de workflow die zij voorstellen, de beste is.

 Mindmanager

 Mindmaps ken ik al heel lang en ik heb al vele programma’s gebruikt, zowel gratis als betalende versies. Het is echter pas sinds de meest recente versies van Mindmanager dat ik deze tool steeds vaker gebruikt. Ik heb voor één van mijn opleidingen zelfs mindmaps gebruikt in plaats van een syllabus. Tot grote tevredenheid van de deelnemers trouwens. De eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat ik ook af en toe mensen hoor zeggen dat ze het echt moeilijk vinden om een mindmap te lezen.

Evernote

Met deze tool bouw ik mijn persoonlijke L&D-bibliotheek uit. Alle interessante artikels, posts, blogs, infographics die ik tegenkom, bewaar ik in Evernote. Dit gaat heel gemakkelijk met de Evernnote-clipper die ik heb toegevoegd aan al mijn browsers. Dit is vooral goed voor mijn gemoedsrust want ik ga niet noodzakelijk nog vaak terugkijken naar wat ik bewaard heb. J

Photoshop

Een aantal jaren geleden heb ik in het volwassenen onderwijs een aantal lessenreeksen digitale fotografie gevolgd. Het werd echter al snel duidelijk dat ik ook zou moeten leren photoshoppen. Bijna elke foto heeft namelijk behoefte aan een nabewerking. Vroeger werd dat door foto-ontwikkelaars ongevraagd voor ons gedaan, nu moeten we dat zelf doen. Bovendien blijkt dat ik bij wijze van spreken quasi geen enkele rechte foto kan maken. Ik moet vele van mijn foto’s dus via photoshop rechttrekken.

Wat mij echter in de loop der jaren het meeste heeft verbaasd is hoe vaak ik photoshop al professioneel gebruikt hebt. Of het nu is om de afmetingen of het aantal pixels van een foto aan te passen of om een bepaalde figuur te tekenen… Ik moet wel bekennen dat ik photoshop een redelijk intimiderend programma vind en dat ik bloed, zweet en tranen heb gelaten om het een beetje onder de knie te krijgen. Ik vind het ook spijtig dat het zo’n duur programma is dat je nu alleen nog op basis van een abonnement kan kopen.

De foto die deze blog illustreert is trouwens één van de foto’s die ik voor de opleiding photoshop heb gemaakt en die ik wel leuk en geslaagd vindt. De foto heb ik gemaakt in Reims waar trams in felle kleuren rondrijden, onder andere dus die rose dus.

In mijn volgende blog sta ik even stil bij een aantal tools die ik af en toe gebruik.

Check it out

Hier vind je de Pinterestborden van learnie.wpengine.com en hier diegene ik voor Ampersandt heb gemaakt over persoonlijke vaardigheden.

Dit is een leeranimatie over de  timemanagement techniek Pomodoro die ik met Powtoon heb gemaakt.

 

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.