Teamwerk voor probleemoplossing: een experiment met ervaringsleren – ATD 2017

Melinda English, Katrin Naert en Suzanne Coffman op ATD 2017

Gelukkig was ik op tijd voor deze sessie van ATD. Het aantal deelnemers was namelijk beperkt en de stoeltjes waren gegeerd.

Suzanne Coffman en Melinda English (allebei lid van ATD Forum, de elite-afdeling van ATD) leiden een experiment onder het motto: ‘It is not about the learning, it is about the doing’.

Ze stellen een leuke oefening voor waarbij teams aan den lijve ondervinden dat dingen weten over samenwerken niet genoeg is. Of zoals Goethe al in 1821 schreef: ‘Es ist nicht genug, zu wissen, man muß auch anwenden; es ist nicht genug, zu wollen, man muß auch tun’.

Het experiment

Teams van 7 mensen kregen het volgende:

  • 2 plastic bekertjes
  • 10 knikkers
  • 7 stuks half pen pijp van ongeveer een halve meter lang.

In de gang waren er 2 lijnen afgeplakt van ongeveer een 15 meter uit elkaar. Bedoeling was om alle knikkers zo snel mogelijk van de ene lijn naar de andere te krijgen doordat je als teamlid de stukken pijp zo goed mogelijk laat aansluiten. Als er een knikker valt, moet deze opnieuw van vooraf aan beginnen. Hoe dat er in het echt aan toegaat, kan je bekijken in het videoverslag van dag 2 van ATD.

Meer dan spelen, echt leren.

Deze oefening was opgebouwd volgens de 4 fasen van ervaringsleren:

  1. Experience the real event= ervaren wat er geleerd moet worden.
  2. Process and review the event = het evenement verwerken en bespreken
  3. Algemene conclusies trekken op basis van verworven inzichten
  4. Het geleerde toepassen in een nieuwe situatie.

In het eerste deel van de oefening, kregen alle teams de tijd om na te denken en te experimenteren over een aanpak. Bij de debriefing vertelde Suzanne dat teams dit vaak niet willen doen of dat ze deze fase niet ernstig nemen. Leren vergt echter altijd reflectie en intentie dus deze fase doet er wel degelijk toe.

Daarna volgde een eerste ronde. Op een scorebord schreven de teams hoeveel tijd ze nodig hadden gehad om de 10 knikkers te transporteren. Op deze foto van het scorebord kan je zien hoeveel er verschil zat in de snelheid van de teams.

t ervaringsleren ATD 2017

Vervolgens vroeg Suzanne om als team te schatten hoeveel tijd je zou nodig hebben voor een tweede ronde. Je kreeg dan nog wat oefentijd zodat je je strategie en je techniek als team kon bijstellen. Daarna volgde een tweede ronde en werden de tijden opnieuw genoteerd en vergeleken met de schatting.

Uiteraard was het een leuke oefening. Opvallend hoeveel energie er in de lucht hing en hoe geconcentreerd deelnemers samenwerkten. Er was ontzettend veel feedback en samenwerking. En je ondervond aan den lijve dat verschillende keren iets doen en experimenteren wel degelijk een verschil maakte.

Tijdens de debriefing met de hele groep werd duidelijk dat deze oefening als metafoor voor heel wat situaties kan gebruikt worden: processen, teamwerk, samenwerking, feedback, doorgeven informatie, creatief denken, probleemoplossing… de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is ook een perfect startoefening om een heel traject rond op te hangen: de gemeenschappelijk ontwikkelde woordenschat, de gedeelde ervaring, de veelvuldige feedback zullen daarbij een sleutelrol spelen. Zelf zag ik direct een aantal mogelijkheden en gemiste kansen waar deze oefening een echte meerwaarde was geweest of zou kunnen zijn.

Ten slotte nog dit: het materiaal in kwestie is gemakkelijk te vinden (in de doe-het-zelf-zaak) en niet duur. Maar op de ATD Expo was er ook een Duitse standhouder die een prachtige versie in hout van dit spel exposeerde.

Zoek je een opleidingsleverancier? Stel hen dan de vraag op welke manier ze ervaringsleren integreren in de didactische aanpak van hun opleidingen. Welke andere slimme vragen je nog kan stellen, kan je terugvinden in het gratis e-boek 10+10 slimme vragen aan opleidingleveranciers. Hieronder vind je de link om dit te downloaden.


Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Gratis e-book

ebook-learnie

Bereid je selectiegesprek met opleidingsleveranciers goed voor met deze 10 + 10 slimme vragen.

Download hier gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.