De taxonomie van Bloom: achterhaald of niet? L&D klassieker 8

bloom

Benjamin Bloom creëerde zijn taxonomie in 1956 om het aanleren van ‘hogere vormen van denken’ te promoten in het onderwijs. Als er ‘hogere vormen van denken’ zijn, zijn er dus ook lagere. Hoe zit dat in  in elkaar?

Bloom onderscheidt verschillende leerdoelen of verschillende resultaten van leren:

  1. Onthouden
  2. Begrijpen
  3. Toepassen
  4. Analyseren
  5. Evalueren
  6. Creëren

De eerste 3 trappen zijn de lagere vormen van denken en de laatste 3 de hogere.

Bloom is populair in omgevingen waar leren en testen sterk met elkaar verbonden zijn. Denk daarbij niet alleen aan (hoge)scholen en universiteiten maar er zijn ook voorbeelden aan te halen uit organisaties. Heel wat medewerkers volgen een opleiding en moeten vervolgens een test afleggen om aan te tonen dat ze de materie beheersen. Zo krijgen ze een certifiëring of kunnen ze hun beroepstitel aanhouden.

Leerdoelen en testen: een natuurlijke link

De link tussen leerdoelen en testen is gemakkelijk te zien en uit te leggen. Wat wil je bereiken met je leerinitiatief en wat moet je testen? Moeten de medewerkers de leerinhouden onthouden? Of moeten ze ze kunnen toepassen? Afhankelijk van wat het doel is, kies je een andere manier om dit aan te leren én een andere manier van bevragen. Laten we het voorbeeld nemen van ‘assertief communiceren’.  Uiteraard is het interessant dat een medewerker het begrip assertief kent en correct begrijpt. Het toepassen van een assertiviteitstechniek, laat staan op een creatieve manier, is echter een heel ander paar mouwen. Dit laatste vergt een andere leeraanpak en wordt ook getest op een andere manier.

Als je dus een examen of een test opstelt, is het dus bijzonder belangrijk om te bepalen op welk niveau van Bloom je wil testen. Kennis test je bijvoorbeeld  door een definitie te vragen, toepassing eerder door een oefening te laten maken.

Om precies deze redenen krijg je bij de taxonomie van Bloom altijd een hele resem werkwoorden aangeleverd. Deze werkwoorden helpen je om de een gepaste werkvorm en een testvorm te kiezen. Dat kan je zien in de bovenstaande tekening bij deze blog.

Achterhaald of nog bruikbaar?

Er zijn wel een paar interessante toepassingen voor Bloom in het huidige L&D landschap te bedenken. Om te beginnen zijn er, dankzij de technologie, zoveel nieuwe manieren om leerinhouden aan te bieden en te leren.  The Pedagogy Wheel hieronder toont dit op een overweldigende manier aan.

Je hebt nog steeds de verschillende leerdoelen van Bloom en de bijbehorende werkwoorden. De volgende laag geeft activiteiten en de laatste laag verwijst naar geschikte technologie. Interessant hierbij is dat je als L&D zo kan bekijken hoe je activiteiten en technnologie kan inzetten om je verschillende leerdoelen te bereiken.

 

schermafbeelding-2016-10-21-om-11-37-54

Een tweede manier om Bloom vandaag te gebruiken is als hulpmiddel om resultaten van leerinitiatieven op te sporen. Een deelnemer die een blog schrijft over iets dat hij geleerd heeft, toont daarmee dat zij/hij de leerinhoud heeft begrepen en –afhankelijk  van de inhoud – kan evalueren. Een andere deelnemer die een jobaid maakt of een procedure opstelt, toont aantoonbaar aan dat hij de leerinhoud heeft geïntegreerd en er creatief mee aan de slag kan gaan.

Bloom… toch een blijver, denk ik.

Hier kan je de poster van The Pedagogy Wheel downloaden.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.