Proficiat, jij mag het opleidingsplan schrijven – deel 1/4

Balans opleidingsplan tiny

In heel wat organisaties klinkt op een bepaald moment de bovenstaande uitspraak, al dan niet met de proficiat eraan toegevoegd. 🙂  En dan begint het werk pas goed. In de volgende blogs wil ik een dergelijke opdracht op een hele praktische manier bekijken. We beginnen bij het begin: Is dat echt nodig een opleidingsplan? Deze vraag kan je met ‘ja’ en met neen’ beantwoorden.

Neen, je hebt geen opleidingsplan nodig en wel hierom

 1. Er is geen wettelijke verplichting om een opleidingsplan te hebben. Er zijn wel vormingsfondsen van bepaalde paritaire comités die hun leden vragen om een opleidingsplan te schrijven dat aan bepaalde voorwaarden voldoet.
 2. Je hebt geen opleidingsplan nodig om opleidingen te organiseren of om medewerkers opleiding te laten volgen. De afwezigheid van een plan houdt medewerkers niet tegen om te leren.
 3. Leren is meer dan opleiding volgen. Medewerkers ontwikkelen zich op vele andere manieren dan alleen met opleidingen. De vraag dringt zich dus op: is het concept opleidingsplan dan eigenlijk niet te beperkt in opzet?
 4. Is er in jouw organisatie weinig budgettaire ruimte voor L&D? Stel je opdrachtgever dan de vraag of tijd vrijmaken voor een dergelijke opdracht de beste besteding is van de schaarse interne middelen op dat vlak?
 5. Waarom willen we een opleidingsplan? Gaan we dat voor iets gebruiken? Zal iemand het lezen? Voor wie schrijven we het eigenlijk? Als het antwoord op al deze vragen ‘Neen’ of redelijk vaag is, is het misschien beter om er niet aan te beginnen. Een opleidingsplan schrijven om een plan te hebben, is de slechtste reden om een opleidingsplan te schrijven.

 

Ja, je hebt een opleidingsplan nodig en wel hierom

 • Er is weliswaar geen wettelijke verplichting voor een opleidingsplan. Er is wel een wettelijk verplichting om vorming en opleiding aan te bieden. Concreet kom het erop neer dat elke Belgische werkgever 1,9% van de loonmassa moet besteden aan opleiding en vorming van zijn medewerkers. Deze opleidingsinspanning rapporteren bedrijven jaarlijks via de sociale balans aan de Nationale Bank. Deze hanteert hele ruime en zelfs redelijke moderne normen voor vorming en opleiding. Dus als je als organisatie toch jaarlijks moet rapporteren… waarom zou je dan niet met een beetje extra moeite een opleidingsplan opstellen.
 • Eender welk plan opstellen, vergt reflectie en keuzes maken. En dat is voor mij de allerbelangrijkste reden om een opleidingsplan op te stellen. Idealiter gaat het namelijk gepaard met een gezonde denkoefening en onontbeerlijke strategische keuzes op het vlak van Learning & Development. Hiermee heb ik tegelijkertijd ook de grootste hindernis geformuleerd voor het schrijven van een opleidingsplan. De top van een organisatie wil wel vaak een opleidingsplan maar beseffen te weinig dat een goed opleidingsplan een grote input van hen noodzaakt.
 • Het schrijven van een opleidingsplan is vaak de aanzet om een inventaris op te maken van alles wat er gebeurt opleidingen in een organisatie op het vlak van Learning & Development. En dat is een goed idee.
 • Zijn er medewerkers die een opleiding moeten volgen om hun beroep te kunnen uitoefenen? En hebben het vereiste aantal opleidingsuren gevolgd?
 • Wie krijgt er allemaal opleiding? Zijn er grootverbruikers? Zijn er onderbedeelde groepen? Zijn het altijd dezelfde medewerkers die er als de kippen bij zijn om in het begin van het jaar om zich in te schrijven in een dure open opleiding? Met als gevolg dat er al snel weinig/geen budget overblijft van anderen…
 • Als je als L&D’er veel tijd steekt in procedures en administratie, kan het opleidingsplan een goede aanleiding zijn om deze te vereenvoudigen. Zo maak je tijd vrij voor andere zaken
 • Hoe schrijven medewerkers zich in voor een open opleiding? Onderzoek dus het volgende:
  • Voor een congres? Voor een studiedag? Voor een interne opleiding?
  • Wie moet er toestemming geven?
  • Hoe zit het met de betaling voor een open opleiding? …..
 • Een opleidingsplan is een goede manier om de zichtbaarheid van L&D te bewerkstelligen. Als je over het plan communiceert tenminste. Zeker in kleinere organisatie is L&D vaak op een hele ‘discrete’ manier aanwezig. Door meer in de publieke arena te treden, kan je als L&D vaker optreden als hefboom. Je zal gemakkelijker aangesproken en bevraagd worden. Bovendien wordt het ook duidelijk dat opleiden en ontwikkelen belangrijk is in jouw organisatie.
 • Een opleidingsplan kunnen voorleggen kan het verschil maken voor kandidaat werknemers. Voor heel wat kandidaten staat hun eigen learning & development hoog op hun verlanglijstje. Een opleidingsplan is één van de manieren waarmee je potentiële medewerkers kan tonen dat ze bij jullie op dat vlak aan het juiste adres zijn?

‘Bezint eer ge begint’ is dus mijn advies. 🙂

Vind je het ook jammer dat er niet zoiets bestaat als een invulformulier-boem-pats-opleidingsplan bestaat?

Oud gereedschap

Zoek je hulp bij het volgende:

 • Een opleidingsplan schrijven: wat is de goede aanpak?
 • Welke informatie heb ik allemaal nodig?
 • Wat hoort er wel wat hoort er niet in zo’n plan?
 • Hoe formuleer ik bepaalde zaken?

Check dan onze praktische doe-het-zelf-kit uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.