Hoe je van een boekenclub een leerclub maakt

Matthias Nauwelaers
Matthias Nauwelaers –
Learning & Development Expert bij TriFinance

Bij de genomineerden voor de Learning Awards van Stimulearning zat dit jaar een bijzonder project: de boekenclub van TriFinance, een bedrijf dat organisaties operationele en strategische ondersteuning biedt in onder andere de finance sector.

Matthias Nauwelaers is samen met zijn collega Alexander Van Caeneghem de oprichter en trekker van deze boekenclub en hij vertelt met enthousiasme – en trots – het volgende over dit leerinitiatief.

De TriFinance Book Club is ontstaan vanuit 2 vaststellingen:

 • Mensen hebben geen tijd om te lezen (of maken hier te weinig tijd voor). Of het moet tijdens hun vakantie zijn.
 • Als ze dan een boek willen lezen, weten ze vaak niet welk boek een interessante besteding van hun tijd is.

De TriFinance Book Club is echter meer dan een leesclub. Het onderscheid zit om te beginnen al in de boekenkeuze zelf. De besproken boeken zijn niet de klassiekers van managementgoeroes of werken over de financiële sector. Het zijn telkens opnieuw boeken die de bedoeling hebben om je bestaande mindset uit te dagen.  Voorbeelden hiervan zijn:

 • ‘Abundance’ van Peter Diamandis
 • ‘Misbehaving’ van Richard Thaler
 • ‘How Much is Enough’ van Robert Skidelsky
 • ‘23 Things They Don’t Tell You About Capitalism’ van H-Joon Chang
 • ‘Drive’ van Daniel Pink
 • ‘The tipping point’ van Malcolm Gladwell

Homo Deus - Yuval Noah Harari

Interessante aanpak

Nadat een boek is gekozen (er wordt een algemene oproep gedaan en collega’s doen suggesties), worden er 4 exemplaren aangekocht. Eén daarvan is voor de bedrijfsbibliotheek. De andere zijn bestemd voor 3 lezers. Die lezen het boek met de bedoeling om dit vanuit een bepaald perspectief kort te presenteren aan de deelnemers van de Book Club:

 • De eerste lezer plaatst het boek en de auteur in zijn context. Daarnaast vat hij of zij de highlights van het boek samen.
 • De 2de lezer bespreekt de ‘problems & solutions’. Welke problemen kaart het boek aan en waarom zijn dat precies problemen? Vervolgens komen de voorgestelde oplossingen aan bod.
 • De 3de lezer leest het boek met het oog op de betekenis van het boek voor zowel TriFinance als organisatie als voor de individuele medewerkers.

De eerste 45 minuten van elke Book Club geven de lezers hun korte presentatie. Daarna is er tijd voor een discussie van een uur tot anderhalf uur met alle aanwezigen. Deze wordt aangezwengeld door een aantal voorbereide vragen. Na elke ‘zitting’ van de Book Club komt er ook een blog die dan weer binnen de hele organisatie verspreid wordt. In deze aanpak hoeven de aanwezigen dus niet allemaal het boek gelezen te hebben én de afwezigen kunnen ook een graantje meepikken en iets leren. Deze blog wordt geschreven door de lezers van het boek. Zo worden lezers schrijvers en is de cirkel rond.

Zeer interessant is de rechtstreekse link met de organisatie. Hoe kunnen de inzichten uit deze boeken ons helpen als organisatie? Welke bijkomende diensten kunnen we onze klanten aanbieden? Hoe is dit relevant voor onze medewerkers? Het is dan ook niet verwonderlijk dat de top van de organisatie de Book Club een warm hart toedraagt. En alhoewel er telkens slechts een 12 tot 15 mensen deelnemer aan de Book Club, is het leerinitiatief breed bekend binnen TriFinance.

Van lezen naar leren

Wat mij opviel in het verhaal van Matthias is, hoe ze van een leesclub een leerclub maken. De sprekers doen een week voor het evenement een dry run van hun presentatie. Daarbij krijgen ze tips over hun presentatievaardigheden en hun presentatie zelf maar ook over de inhoud. De presentatie zelf geeft hen de gelegenheid deze vaardigheden in besloten en ‘redelijk veilige’ kring te oefenen. De bloggers van dienst wordt bovendien begeleid door de dienst communicatie en krijgen zo schrijftips mee.

De vragen die de discussie aanzwengelen willen zoveel mogelijk helpen bij het leggen van nieuwe interessante verbanden tussen het boek en het eigen denkkader. Geen leren zonder reflectie.  🙂

Het bedrijf

TriFinance biedt organisaties een combinatie van consulting, tijdelijke ondersteuning en werving en selectie. Ze zijn een vlakke netwerkorganisatie waarbij ondernemerschap, open communicatie en kennisdeling centraal staan. Meer informatie over de TriFinance filosofie kan je hier terugvinden.

Matthias Nauwelaers

Hij is Learning & Development Expert bij TriFinance. Bij dit consultingbedrijf staat hij in voor alles van A tot Z inzake leren en ontwikkelen. Daarnaast is hij ook praktijkassistent aan de Universiteit Gent, waarbij hij zich toespitst op de ontwikkeling van coaching- en trainingsvaardigheden voor studenten Bedrijfspsychologie. LinkedIn profiel

Lees meer in deze blog van Matthias zelf.

Gratis e-book

ebook-learnie

Bereid je selectiegesprek met opleidingsleveranciers goed voor met deze 10 + 10 slimme vragen.

Download hier gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.