Organisatiedoelstellingen realiseren doe je zo als L&D

Organisatiedoelstellingen als tandwiel

Zoveel mogelijk praktijk in de opleiding ‘L&D Bascis’ verwerken: dat was van in het begin mijn intentie met deze opleiding. De case die level 3 volledig uitwerkt, gaat over het helpen realiseren van organisatiedoelstellingen: een belangrijke kerntaak van L&D.

Soms is het heel duidelijk hoe L&D hierbij kan helpen. Stel, er komt bijvoorbeeld een nieuwe telefooncentrale voor het call centre om klanten beter en sneller te helpen. Dan ligt het voor de hand dat de medewerkers een opleiding krijgen om met de nieuwe centrale te leren werken. Of een bedrijf dat volgend jaar de Zuid-Amerikaanse markt wil gaan veroveren, traint best een aantal medewerkers om ook in het Spaans klanten te woord te staan.

Vaak zijn er echter ook organisatiedoelstellingen die moeilijker te halen zijn omdat de onderliggende mechanismes onduidelijk zijn. Daardoor is het nog veel complexer om er via opleidingen grip op te krijgen.

In level 3 van de online opleiding ‘L&D voor beginners’  heb ik ervoor gekozen om precies een dergelijke case zeer concreet en gedetailleerd uit te werken. De hoofdrolspeler van de case is Geert, de HR-manager van een commercieel bedrijf met 150 medewerkers. Deze KMO is het resultaat van een fusie van 2 bedrijven.

Hierbij – in een notendop – waar het concreet over gaat

Als HR-manager heeft Geert een goed zicht op het ziekteverzuim in het bedrijf. Op een bepaald moment lijkt hij een trend te merken: zowel het kort verzuim als het langdurig verzuim stijgt met de jaren.

Hij gaat vervolgens met deze vraag in zijn achterhoofd de resultaten van de jaarlijkse welzijnsbevragingen uitpluizen. Daar haalt hij een aantal aanwijzingen uit voor mogelijke oorzaken:

Nogal wat medewerkers halen aan dat ze het kantoormeubilair oncomfortabel vinden. Dit leidt tot allerlei rugklachten en dus verzuim. Geert werkt hiervoor met de gebruikelijke partners een actieplan uit met een voorstel voor investering in nieuw kantoormeubilair, infosessies rond actief zitten en bewegen. Hij lanceert ook een ‘lunchwandelgroep’ die nogal wat succes heeft.

Verder was het opvallend dat medewerkers klagen over de gestegen werkdruk. Oorzaak daarvan is volgens hen het groot aantal vergaderingen en e-mails sinds de fusie.

Geert heeft vervolgens zijn oor te luisteren gelegd bij een aantal sleutelfiguren in de organisatie over de huidige vergadercultuur. Het resultaat was geen mooi plaatje. De vergaderingen worden vaak ervaren als inefficiënte praatbarakken die zeer weinig meerwaarde bieden. Er worden weinig beslissingen genomen tijdens vergaderingen en diegene die wel genomen worden, worden niet opgevolgd. Medewerkers vonden dat het bedrijf na de fusie een log bedrijf was geworden dat niet meer snel inspeelt op de vraag van de klant én de markt. Daardoor laat  het bedrijf dus commerciële opportuniteiten liggen wat een negatieve invloed heeft op de omzet en dus de resultaten.

Geert legt vervolgens kort beide tijdverspillers voor aan het managementteam van het bedrijf. Samen beslissen ze prioritair werk te maken van de vergaderingen en de vergadercultuur omdat het grote aantal mails veel te maken heeft met de inefficiënte vergaderingen.

In dit bedrijf luidt één van de bedrijfsdoelstellingen ‘Medewerkers komen elke dag met goesting* werken om samen topresultaten te halen’.

De vergadercultuur staat het realiseren van deze doelstelling in de weg. De medewerkers hebben steeds minder goesting en de resultaten zijn steeds minder top. De opleiding ‘L&D Basics’ gebruikt ‘The 6 Disciplines of Breakthrough Learning’ (boek van Wick, Pollock en Jefferson) om dit probleem aan te pakken en om zo de bedrijfsdoelstellingen mee te helpen realiseren.

*goesting …. Dit woord speelt een belangrijke rol in deze case maar dit uitleggen zou ons te ver leiden in deze blog. Uiteraard legt de case dit uitgebreid uit in de opleiding zelf.

De opleiding ‘L&D voor beginners’ nodigt deelnemers ook uit om concreet aan de slag te gaan met een eigen vergelijkbare case rond organisatiedoelstellingen. Deelnemers kunnen vragen en ervaringen delen in een gesloten discussieforum online.

 

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek hier de concrete inhoud van deze opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.