Over goede opleidingen en weinig resultaten deel 1

car wash versie 2

Laat ik beginnen met een open deur. In de ideale wereld laten organisaties hun medewerkers opleidingen volgen om 2 redenen. Het draagt bij tot het realiseren van de organisatiedoelstellingen en medewerkers worden er gelukkiger en dus gemotiveerder van.

Er zijn heel wat opleidingen die deze verwachtingen ook inlossen:

 • De piloot die uren opgeleid wordt in een simulator.
 • De leidinggevenden die een opleiding krijgen over registraties met de nieuwe prikklok.
 • De onthaalmedewerker die leert werken met de nieuwe telefooncentrale.
 • De workshop timemanagement-met- outlook waarbij de deelnemers hun eigen laptop meebrengen en onmiddellijk toepassen wat ze geleerd hebben.

Toch zijn er ook opleidingen die weinig tot helaas geen resultaten opleveren. En sommige daarvan zijn bovendien echt goede opleidingen. Het lukt echter niet om het geleerde om te zetten in daadwerkelijke resultaten. Er is dus weinig transfer, zoals dat in het vakjargon heet.

Blokkades, blokkades, blokkades

Op het pad naar transfer liggen er heel wat blokkades en soms blijken die te talrijk en te groot. Deze blokkades kunnen allerlei vormen aannemen. Er zijn er die zo waarneembaar zijn dat het bijna niet te geloven is dat ze niet aangepakt worden. Hier komen een paar voorbeelden uit de realiteit:

 • Een opleiding over een procedure die allesbehalve op punt staat.
 • Een training over een bepaalde software die een hogere versie gebruikt dan diegene waarmee de deelnemers dagelijks werken.
 • Een opleiding rond veiligheid waarbij het gedemonstreerde materiaal nog besteld moet worden.
 • Een opleiding rond evaluatiegesprekken die nieuwe functiebeschrijvingen gebruiken, maar die de deelnemers nog nooit eerder hebben gezien. Of nog niet wisten dat die bestonden.

Er zijn echter een hoop blokkades die veel heimelijker en daardoor veel schadelijker zijn voor het behalen van resultaten. In de volgende 2 blogs in deze serie bespreek ik er een aantal wat uitvoeriger.

Blokkades aanpakken voor de opleiding

In de meeste situaties is het perfect mogelijk om tijdens de voorbereiding van een opleiding heel wat blokkades actief op te sporen en aan te  pakken. Het is daarom belangrijk om een precies idee te hebben van hoe en waarmee medewerkers hun werk doen. Dit geeft een realistisch beeld van welke blokkades er aangepakt moeten worden zodat de verwachte resultaten behaald kunnen worden.

Concreet wil dat zeggen dat de analyse van de leerbehoeften best aangevuld wordt met een onderzoek naar mogelijke fysieke en andere blokkades. Idealiter worden deze blokkades dan nog weggewerkt voor de opleiding begint. Zo kan je beter een opleiding presentatietechnieken uitstellen tot het nieuwe powerpoint-sjabloon- met-het- nieuwe-logo uitgewerkt is. Je zorgt er het liefst ook voor dat de juiste software op de pc van de deelnemers staat voor de opleiding begint.

Blokkades hebben 3 belangrijke nadelen

 1. Blokkades verminderen opleidingsresultaten.
 2. Blokkades voeden de frustratie waartoe sommige opleidingen leiden. Deelnemers zijn geïnspireerd tijdens de opleiding en hebben van alles geleerd. Zodra ze dit willen toepassen, zorgen blokkades ervoor dat dit niet kan. Dus geraken de deelnemers gefrustreerd. Als ze deze ervaring meer dan één keer hebben, leidt dat zelfs tot een afkeer voor opleidingen: ze ervaren het als puur tijdverlies. Deze afkeer zorgt ervoor dat er weinig animo is om resultaten van opleiding na te streven.
 3. Organisaties zien opleidingen als een kost en niet als een investering die iets opbrengt. Een kost die je gemakkelijk kan schrappen, dus…

Het laatste nadeel is meteen ook het gevaarlijkste. Reden te meer om blokkades zoveel mogelijk weg te poetsen.

Heb je een mooi voorbeeld van een blokkade? Deel je ervaring hieronder.

 

Download gratis checklist

Welke blokkades verhinderen dat opleidingen een optimaal resultaat behalen? Deze checklist helpt je om de meest voorkomende blokkades op te sporen en aan te pakken voor de opleiding start. Een need-to-have en handig tooltje dus voor iedereen die opleidingen succesvol wil maken.

Klik hier voor de checklist

2 thoughts on “Over goede opleidingen en weinig resultaten deel 1

 1. Ik ben het volledig eens. Dat maakt de job veel moeilijker ook. Het vergt een grotere en langdurige inspanning van iedereen in de organisatie. Je ziet soms wel dat quick wins kunnen werken als sensibilisering. Als deze als dusdanig erkend worden en het eerste deel van een heel traject is dat vervolgens veel dieper werkt, is er geen probleem natuurlijk.

  1. Effectief, quick wins werken ondersteunend. Wat je aangeeft, namelijk deze als dusdanig benoemen en erkennen is heel belangrijk. Want ook op dit vlak geldt dat bewustwording de eerste stap is in ontwikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.