Op welke manier en waarom is learnie.net een community of practice voor L&D ?

Het idee van learnie.net is geboren vanuit de vaststelling dat verantwoordelijken voor L&D of Opleiding & Ontwikkeling in heel veel gevallen in hun organisatie geen vakgenoten hebben. Maar ze hebben daar wel behoefte aan. Het is dus een ‘eenzame’ rol maar wel één met veel verantwoordelijkheid. En er zijn nog redenen waarom een community voor dit vakgebied een noodzaak is:

 • Het vakgebied Learning & Development is gigantisch en er verandert veel. Je moet heel wat kennen, weten en kunnen om in de gemiddelde organisatie goed bezig te zijn met opleidingen: klassikale opleidingen, e-learning, verplichte opleidingen, technische opleidingen, leren-op-de-werkplek, coaching, onboarding van nieuwe medewerkers,… Ga er maar aan staan!
 • Zeker in kleine organisaties verzeilen vele mensen eerder toevallig in deze rol. Bovendien is dat vaak slechts één van de vele petten die ze dragen.
 • Opleidingsverantwoordelijke of Learning & Development medewerker of Talent Developer of hoe je het ook wil noemen vergt in ons land geen kwalificatie. Dit heeft als belangrijke nadeel dat er ook geen beroepsopleidingen of studies zijn die je hierop voorbereiden.
 • In heel wat organisaties klinkt de roep naar een degelijke, pro-actief opleidingsbeleid steeds luider. Velen hebben de ambitie om echte lerende organisaties te worden.

Wat maakt learnie.net nu tot een community?

Learnie.net is een gemeenschap voor iedereen die een hart en interesse heeft voor leren in organisaties. Learnie.net wil vakgenoten informeren, inspireren, engageren en stimuleren om met en van elkaar te leren:

 • Learnie.net is een digitale plek waar leden vragen kunnen stellen en beantwoorden over alles wat met leren in organisaties te maken heeft. Dit kan via het forum dat bestaat uit verschillende kamers waar iedereen een nieuwe conversatie kan opstarten.
 • Elke maand is er een uitdaging waarin leden elkaar helpen om een nieuwe tool te bouwen. In de maand januari hebben we met 11 mensen samen de ultieme checklist gebouwd voor het organiseren van opleidingen. Deze maand maken we een inventaris van sites voor (gratis) opleidingen.
 • Je kan ook een online opleiding volgen. Deelnemers bepalen zelf waar, wanneer en hoe ze door het lesmateriaal gaan. Ze maken echter ook deel uit van een gesloten groep waar alle deelnemers elkaar kunnen helpen en feedback geven over de nieuwe leerinhoud. Ze krijgen ook altijd feedback van de trainer. In sommige opleidingen zijn er ook webinars waarin deelnemers hun vragen kunnen stellen.
 • De toolkit van learnie.net is de plek waar je allerlei interessante tools en informatie kan vinden zoals bijvoorbeeld:
  • een lijst met de subsidiemogelijkheden voor opleidingen,
  • boeken die interessant genoeg zijn  om te lezen;
  • personen die best kan volgen op sociale media om meer te leren;
  • een toelichting bij een techniek zoals mindmappen en hoe je deze kan gebruiken als L&D’er;
  • ….
 • De blogs zijn niet alleen de simpelste manier om te leren bij learnie.net: nieuwe inzichten, goeie, oude L&D klassiekers, welke leertechnologieën zijn interessant,….. Na elke blog heb je de kans om te reageren en krijg je ook feedback.

Genoeg redenen dus om je vandaag nog aan te sluiten.

De rol van de community manager

Elke community heeft een plek of platform nodig. Uiteraard zijn ook leden essentieel. Een community of practice heeft echter ook een community manager nodig. Alhoewel de community grotendeels zelf stuurt, heb je iemand nodig die verzamelt, organiseert, aanmoedigt, expertise toegankelijk maakt. Je hebt iemand nodig die leden aanspreekt, aanmoedigt en bedankt. Als een community groot wordt, heb je vaak ook verschillende mensen die elk andere rollen opnemen om zo de community verder te stuwen.

De community manager bij learnie.net ben ik (Katrin Naert). Learnie.net is het resultaat van mijn levenslange passie voor laten leren en mijn diepe overtuiging dat leren de allerbelangrijkste persoonlijke vaardigheid is in dit tijdperk. Zo omarm ik ook een toekomstgerichte manier van leren. Ik deel alles wat ik heb geleerd over leren om zoveel nog veel meer te leren

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.