Online leren 2/2

In december 2017 vroeg ik in de laatste blog en via een nieuwsbrief om deel te nemen aan een mini-bevraging rond online leren. In de vorige blog heb ik de antwoorden op de 1ste 4 vragen besproken. Nu komen de laatste 4 aan bod.

Online opleidingen Vraag 5

Lid worden van een online community is inderdaad iets wat velen doen. Op 11 maanden tijd heeft learnie.net bijvoorbeeld een 140tal leden verzameld. We mogen natuurlijk niet uit het oog verliezen dat ik de vraag stel aan leden van een community en aan mensen die zich hebben ingeschreven op de nieuwsbrief van learnie.net.

Mensen maken zichzelf weliswaar gemakkelijk lid van een community maar opvallend is echter dat quasi geen leden bijvoorbeeld de fora en de discussiekamers gebruiken. Althans dat is bij learnie.net het geval. Zo ontzeggen ze zichzelf een belangrijke manier om te leren van vakgenoten. Jammer is dat. En hoewel de ‘uitdagingen van de maand’ iets meer in trek waren, inspireerde dat leden toch niet om de de kamers en fora te gaan verkennen. Ook het expliciet in de kijker stellen van deze delen van het forum, kon de interactie daar niet op gang trekken.

Het deel van de community dat wel populair is, is de toolkit. Vele instrumenten worden gedownload, zeker als ze nog eens via een blog voor het voetlicht komen.

Lidmaatschap van de community wil ook niet zeggen dat leden automatisch een online opleiding volgen binnen de community. Waarom dat is, weet ik niet.

Online opleidingen Vraag 6

Ook deze vraag richt zich tot L&D’ers. Opvallend is dus dat een grote meerderheid van de L&D’ers niet beschikken over een eigen budget waarin ze zelf kunnen beslissen of ze al dan niet een opleiding kunnen volgen of niet. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn natuurlijk. Het kan echter wel een vertragende factor zijn. Vaak is het ook zo dat L&D’ers niet zo veel vakcollega’s hebben en dat ook hun baas vaak niet heel veel weet of L&D. Dan kan het soms moeilijk zijn om een baas te overtuigen van het nut van een bepaalde opleiding.

Online opleidingen Vraag 7

Met deze vraag peil ik naar mogelijk oorzaken voor het niet-volgen van online opleidingen. Deelnemers konden scoren tussen 0 als ze het oneens waren met de uitspraak en 5 als ze het helemaal eens zijn.

Online opleidingen worden niet gevolgd omdat ze in het Engels zijn

Voor velen blijft Engels dus blijkbaar toch grote hindernis. Engels is nochtans in vele Belgische organisatie de voertaal. Maar er is toch nog een verschil tussen redelijk goed je plan trekken in een taal (in vergaderingen, tijdens dagelijkse gesprekken) en volledige opleiding volgen.

Wellicht zal het Nederlandstalige online aanbod wat uitbreiden naarmate meer klanten een interesse vertonen. Toch lijkt het waarschijnlijk dat het aanbod altijd veel groter en interessanter zal zijn in het Engels. De vraag is dus of het voor organisaties de moeite loont om te investeren in de kennis van het Engels?

Online opleidingen worden veel gevolgd in onze organisatie

 Een score hier van 1,9, iets minder dan de helft dus. Zijn online opleidingen aan een opmars bezig in onze organisaties? Ik vermoed dat webinars, vaak gratis, een belangrijke toegang zijn tot online opleidingen. Het is erg laagdrempelig en, indien je dit wenst, hoef je helemaal niet in interactie te gaan. Bovendien volg je dit gewoon achter je eigen pc, waar je wil. Geen tijdverspilling aan verplaatsingen dus.

Menig webinars die ik al heb gevolgd, kon je echter bezwaarlijk een opleiding noemen. Ze zetten nauwelijks aan tot reflectie of tot actie. Inhoud aanbieden leidt niet noodzakelijk tot leren.

Online opleidingen worden niet gevolgd omdat we de leverancier niet kennen/omdat we controle willen over de inhoud

Het is niet zo gemakkelijk voor klassieke leveranciers van opleidingen om de overstap te maken naar het aanbieden van online opleidingen. Je ziet dan ook dat de aanbieders eerder nieuwe spelers op de markt zijn. De klanten en de leveranciers moeten elkaar nog beter leren kennen. Dat vergt tijd, zeker als je een vertrouwensband en een samenwerkingskader wil opbouwen.

Het is ook begrijpelijk dat klanten controle willen over de inhoud en dat ze de indruk hebben dat dat moeilijker is met online opleidingen. Bij een klassieke klassikale opleiding kan je, bij wijze van spreken, in één vergadering met de leveranciers, thema’s en aanpak voor een opleiding afspreken. En klaar is kees. Je weet namelijk hoe de interactie in een klassikale opleidingen er aan toe gaat. Daar hoef je dus weinig energie en afspraken in te steken. Dit is echter wel andere koek in een online opleiding. Welke interactie en hoe? Hoe zet je mensen aan tot reflectie en actie? Hoe zorg je ervoor dat deelnemers echt iets leren?

Online opleidingen op maat van je organisatie laten maken kost ook veel ontwikkeltijd en dus geld. Eenmaal ze ontwikkeld zijn, is de grootste kost echter achter de rug. Daardoor krijg je een omgekeerd kostenplaatje in vergelijking met een klassieke opleiding. Daar zit de kost in het herhalen van de opleiding. Ik denk dat ook dit een idee is waar de L&D-wereld in België nog heel erg aan moet wennen.

Online opleidingen Vraag 8a
Online opleidingen Vraag 8b

En dit zijn de antwoorden op de laatste open vraag. Interessant om zien is dat als je zelf kan beslissen (en dus ook zelf betaalt) de drempel heel wat lager is. In organisaties zijn ‘Onbekend en onbemind’ en de klassieke trainingscultuur dus nog belangrijke hindernissen.

Iedereen bedankt voor de medewerking. Het opzet van deze bevraging was bescheiden maar de resultaten geven toch een zeker inzicht. En voor mij is de conclusie: er is nog wel wat werk aan de winkel voor zowel L&D als leveranciers op het vlak van online opleidingen.

Word een pro

Een community of practice opzetten en levendig houden kan je leren! Met de online opleiding ‘Doe-het-zelf-pakket communities of practice kan je onmiddellijk aan de slag.

Bekijk de opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.