Online leren 1/2

In de laatste blog van 2017 blikte ik vooruit naar 2018 en had ik een aantal concrete vragen over online leren in ons land. Ik vroeg daarbij jullie hulp en lanceerde een kleine bevraging. Zoals beloofd, bekijk ik samen met jullie de resultaten. Wat leren die ons?

Laten we de antwoorden per vraag bekijken. Het cijfer rechts onderaan vertelt je hoeveel mensen in totaal hebben geantwoord.

Online opleidingen Vraag 1

Eerst even zeggen dat iedereen meer dan 1 antwoord kon geven en dit is blijkbaar wat mensen hebben gedaan. Een mogelijke interpretatie is dat medewerkers inderdaad gratis online mogen leren maar dat de mogelijkheid nog altijd te weinig gekend is.

Interessant is ook dat niemand aangaf dat deze opleidingen volgen niet mag… Dus een eerste conclusie van deze resultaten zou kunnen zijn, dat L&D misschien meer energie kan steken in het bekend maken van allerlei vormen van (gratis) online leren zoals MOOCS. Waarom niet zelf een aantal interessante opleidingen zoeken en deze via de bedrijfsinterne sociale media verspreiden?

Een goede stapsteen naar gratis online leren lijkt mij de weg te tonen naar het online leren en onderhouden van talen. Heel wat mensen hebben interesse om een nieuwe taal te leren, soms omdat ze dat nodig hebben voor het werk. Nog meer medewerkers ervaren dat ze eens ze een taal wat minder gebruiken, ze snel hun taalvaardigheid verliezen. Daar zijn hele leuke (gratis) online oplossingen voor. Hierbij een paar voorbeelden:

www.duolingo.com

www.fabulo.com

www.memrise.com

Online opleidingen Vraag 2

Blijkbaar heel wat medewerkers mogen een betalende online opleiding volgen alhoewel er hier ook een klein percentage aangeeft dat het echt niet mag. Eerlijk gezegd ben ik aangenaam verrast door deze hoge score van 64%.

Online opleidingen Vraag 3

Een belangrijke vorm van online leren zijn online communities of practice. Zeker voor medewerkers die binnen hun organisatie weinig vakgenoten hebben, is dit vaak een hele interessante manier om bij te leren over dit vak over de organisatiegrenzen heen.  En bijna voor een meerderheid van de deelnemers lijkt dit geen probleem zijn. De kostprijs speelt echter wel een belangrijke rol.

Heel wat communities of practice hebben een gelaagd prijzenmodel. Dat wil zeggen dat er een gratis lidmaatschap is die toegang geeft tot een aantal functionaliteiten van de community. Vaak is er ook een 2de of zelfs 3de niveau van lidmaatschap waar een verschillend prijskaartje aanhangt. Dus gratis instappen is een goed idee om een idee te krijgen of de community iets voor jou.

Online opleidingen Vraag 4

Deze vraag richt zich specifiek tot L&D’ers. Een flinke meerderheid zegt dus dat ze online opleidingen zouden volgen voor hun eigen ontwikkeling. De kostprijs blijkt een belangrijke rol te spelen. Ook interessant is de twijfel die er toch ook is over de kwaliteit.

Er zijn heel wat online opleidingen voor L&D’ers. Jane Hart start elke maand wel een nieuwe interessante workshop op via één van haar sites.  Als je een opleiding bij haar volgt, word je trouwens ook automatisch lid van haar community of practice. En bij het Amerikaanse ATD (Association for Talent Development) zijn er heel wat opleiding die zelf leiden tot een certificering in allerlei aspecten van learning & development. In beide gevallen zijn deze opleidingen volledig in het Engels. Als je voor de volle interactie gaat, dan is het zelfs belangrijk dat je het Engels ook schriftelijk goed beheerst. In beide gevallen zijn er namelijk thuisopdrachten.

Voor Nederlandstalige opleidingen voor L&D’ers is het een heel ander paar mouwen. Daar is de spoeling heel wat dunner. Dit is trouwens één van de redenen waarom ik ben begonnen met learnie.net. In de klassikale L&D-opleidingen die ik gaf, merkte ik namelijk dat heel wat van mijn deelnemers (mensen met een L&D-rol) het moeilijk hadden met het lezen van Engelse vakteksten. Vandaar dat learnie.net online opleidingen aanbiedt in het Nederlands. Deze vind je terug op deze pagina van de site. 

In de volgende blog behandel ik de laatste 4 vragen uit mijn mini-enquête. Tot dan.

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek de inhoud van deze online opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.