Zeg niet ‘Dienst Opleidingen’ maar wel ‘Leerhelpdesk’ – L&D nieuwe stijl 1/4

grand-budapest-hotel3

De functie van opleidingsverantwoordelijke is in volle evolutie. In deze reeks van 4 blogs belicht ik telkens één van de nieuwe invullingen van deze job. Voor de eerste begin ik misschien wel op een bizarre plek maar geloof me, er is wel degelijk een link met het topic van deze reeks.

De foto bij deze blog is er eentje uit de film ‘The Grand Budapest Hotel’. De film gaat over de beroemde hotelconciërge Gustave H. van een al even beroemd statig hotel. Het is al heel snel duidelijk dat de conciërge in kwestie (gespeeld door Ralph Fiennes) de machtigste man uit het hotel is. Zo’n hoofdconciërge zorgt er voor dat elke gast op AL zijn of haar wenken bediend wordt. Daardoor komt hij van alles te weten over deze gasten en het is net deze kennis die hem machtig maakt. Bovendien heeft hij als conciërge een heel groot netwerk van speciale leveranciers en dat komt hem zeer handig van pas in de film.

Een hotelconciërge is de persoon aan wie hotelgasten dus allerlei vragen kunnen stellen: een trip boeken, een auto huren, een restaurant reserveren, de ideale plek om een souvenir te kopen, waar je je schoenen kan laten repareren, …. Een conciërge luistert naar de vraag en zoekt altijd de juiste oplossing. Dankzij zijn uitgebreide netwerk van leveranciers allerhande vindt hij ook altijd de juiste oplossing.

Jane Hart is diegene die de vergelijking maakt met L&D en de functie van conciërge, een ‘learning’ conciërge. Een medewerker heeft een leerbehoefte en de leerconciërge of de learning help desk zoekt de juiste oplossing. En die oplossing kan zijn: een inschrijving in een open opleiding of voor een online-opleiding, een boek, een paar youtube video’s, etc…. De medewerker krijgt met andere woorden heel snel advies op maat.

Wie bemant er de de leerhelpdesk?

De ideale medewerker van de helpdesk heeft een grote kennis van alle mogelijke kwalitatieve leermogelijkheden, zowel formeel als informeel. Dit maakt het de medewerker met een leerbehoefte veel gemakkelijker. Hij of zij moet niet zelf op zoek naar de geschikte oplossing wat een grote tijdsbesparing betekent. Het woord helpdesk is ook op zijn plaats omdat het antwoord op de vraag snel komt. Dit maakt dat de ‘oplossing’ snel volgt op het vaststellen van het ‘probleem/de vraag’. Dat verhoogt de kans op succesvolle transfer oftewel het daadwerkelijk gebruiken van het geleerde. Deze leerhelpdesk kiest oplossingen los van opleidingsleveranciers of systemen. Zo’n service kan ook redelijk gemakkelijk geëvalueerd worden op het vlak van kwaliteit van de dienstverlening.

Als de leerhelpdesk ook de vragen monitort én bekend maakt, geeft dat een goed zicht wat de daadwerkelijke leerbehoeften in een organisatie zijn. Zo kan je makkelijk zien of het de moeite loont om rond een bepaalde leervraag een in company opleiding te laten geven. Of wie weet, is er een andere medewerker die de leervraag van de collega’s kan invullen door zijn of haar eigen expertise.

Ik zie zelfs potentieel voor freelancers die voor kleinere bedrijven of bedrijven die zelf geen L&D afdeling hebben, om deze functie te vervullen. Ze zouden daarbij per opdracht kunnen factureren.  Iets om over na te denken.

Deze manier van werken is een eerste manier waarop L&D zijn eigen relevantie in de toekomst kan veiligstellen.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.