Nieuwe leertechnologieën van 2019

Overzicht Top 200 learning tools 2019- Jane Hart

Tijd voor de jaarlijkse eindejaarstraditie bij learnie. Elk jaar bevraagt de Engelse online L&D-goeroe Jane Hart haar lezers/volgers om uit te vissen met welke technologische tools ze leren. Meer dan 2500 stemmers uit 46 landen namen deel aan deze 13de editie. En wat leverde deze bevraging dit jaar aan informatie op? De top 3 worden nog altijd bezet door Youtube, Google search en Powerpoint. De laatste 2 zijn daarbij van plaats gewisseld. Niets nieuw onder de zon dus en ook niet zo verwonderlijk. We googelen en kijken naar Youtube als we iets nieuw willen leren of een probleem willen oplossen. Powerpoint is ook niet echt een verrassing: in opleidingen, vergaderingen, e-learnings zijn powerpoints almachtig.

De nieuwkomers

Deze nieuwkomers zijn, volgens mij, het vermelden waard:

  • Apple podcasts. Dit verbaast mij niet. Ik heb nog nooit een ‘genre’ zo hard zien groeien als podcasts om de simpele reden dat het een erg gemakkelijke manier van leren of ontdekken is. Lezen of naar een video kijken vergt actieve aandacht. Naar een podcasts luisteren kan tijdens het rijden, reizen, strijken, afwassen, koken, etc. Bovendien zijn ze ook redelijk laagdrempelig en goedkoop om te maken. Ik ben een grote fan van het genre en ik gebruik naast Apple podcasts ook Podbean. Er staat trouwens nog een podcast tool in de lijst Podcast Addict
  • Facebook Workplace: een faccebook om samen te werken. Grootste voordeel is natuurlijk dat er voor facebookgebruikers geen leertijd nodig is om met deze tool aan de slag te gaan. Er is een goed uitgeruste gratis versie. Maar het blijft facebook dus de vraag wat er met de gegevens gebeurt, is relevant…
  • Biteable: een gratis tool om videootjes te maken op basis van templates. Het ziet er cool en gebruiksvriendelijk uit. Deze ga ik zeker proberen.
  • Glide: een tool om apps te maken op basis van een google sheets (excel van google). Dit lijkt me ook de moeite om te exploreren.
  • Wakelet is een curation tool, ze noemen het ‘collecties’. Zeker als je vooral sociale media in je collectie rond een bepaald onderwerp wil onderbrengen, lijkt het een interessante tool. Het doet me als tool denken aan Padlet maar daar kan je veel meer informatie tegelijkertijd bekijken door in verschillende kolommen te werken.
  • Met Jamboard deel je een whiteboard op een tablet of op een groot touchscreen. Tegelijkertijd kan je ook videobellen. Lijkt me interessant als je de juiste virtuele vergaderapparatuur hebt en van op verschillende locaties bijvoorbeeld moet samenwerken.
  • Immersive Reader zit als hulpmiddel in OneNote en helpt de leesbaarheid van OneNote informatie. Zo kan je vragen om een tekst te horen in plaats van de lezen. Er is een pagina in het Nederlands waar het ‘insluitend lezen’ wordt genoemd maar of het ook goed werkt in onze taal, is niet duidelijk.

Zoals gewoonlijk maakt Jane Hart ook een onderscheid in al deze tools tussen tools die gebruikt worden voor persoonlijk, professioneel leren of in de educatieve wereld. Dit jaar maakte ze ook erg interessante infographics. De manier waarop ze deze geclusterd heeft, geeft een goed inzicht waarvoor tools gebruikt worden. Ik geef deze dus graag hieronder mee.

Persoonlijk en professioneel leren

Top 100 professional and personal learning 2019 - Jane Hart

Deze ‘mindmap’ clustert op een handige manier alle tools en hun doelstelling samen.

Zo leren medewerkers op hun werkplek

Top 100 Workplace Learning 2019 - Jane Hart

Ten slotte nog dit:

Fijne feesten voor jou en de jouwen en een blij, gezond 2020 met veel arbeidsvreugde en leergenot.

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.