Nieuwe coole tools uit de 2018 Top 200 van Jane Hart

In de top 200 van learning tools die Jane Hart ieder jaar samenstelt, zijn er dit jaar 29 nieuwkomers.

Eén van de nieuwigheden is Wunderlist. Het verbaast mij een beetje dat dit gezien wordt als een leertool want Wunderlist is een takenlijstjes app en bestaat al lang. In dit genre is het echter absoluut een aanrader: gratis, werkt op alle soorten toestellen, synchroniseert zeer goed. Een topper.

De andere tools die ik niet kende, heb ik allemaal bekeken. Opvallend: er zijn vooral veel nieuwe versies van hetzelfde en weinig echte vernieuwing.Zo zijn er vele nieuwe tools om online bevragingen live te doen genre Mentimeter en Kahoot.  Maar de volgende tools  lijken mij interessant genoeg om mee te gaan experimenten. Lees zeker tot op het einde want daar vind je effectief een uitnodiging om mee te doen aan een experiment.

Duckduckgo

Dit is een nieuwe zoekmachine die de privacy van zijn gebruikers centraal stelt. Ze houden je zoekgeschiedenis niet bij, ze achtervolgen je niet met advertenties. Het is dus een hele simpele interface. Zoals Duckduckgo zelf zegt: het is gewoon zoeken, niets meer.. Ik schat dat steeds meer mensen hier wel oren naar hebben.

Top 200 Learning Tools 2018

Glisser

Glisser heeft een indrukwekkende site waarin ze uitleggen wat ze allemaal kunnen. Eigenlijk is het een software die helpt om presentaties te doen in het traininglokaal maar toch vooral op live evenementen. Een aantal features zijn niet zo speciaal zoals polling,  presenteren en een twitterwall. Maar live slide sharing – deelnemers aan je training en/of evenement kunnen de slide die je op dat moment toont, downloaden en aantekeningen op maken-  is toch wel interessant. Zeker als je in een grote of zaal met slechte zichtbaarheid aan het spreken bent.

Het is een betalend systeem maar hoeveel is op de site niet te achterhalen. Dit betekent meestal een redelijk hoog prijskaartje. Ik heb nog de moeite gedaan om via hun chatbot te vragen naar de prijs maar ze antwoordden met een mail mail en hielden de boot stevig af. Ze geven enkel prijs op maat.

Swiftkey

Dit is een appje van Microsoft dat ik op mijn smartphone en tablet heb gedownload. De belangrijkste reden om dat te doen was dat ik met deze toestellen zowel in het Nederlands als in het Engels berichten verstuur en post. In de app kan je aangeven dat welke verschillende talen je regelmatig gebruikt. Zo vermijd je zeer vervelende situaties met ééntalige autocorrectie. Maar Swiftkey houdt ook bij welke woorden je regelmatig gebruikt en biedt ze vervolgens aan zodat je echt wel sneller tikt.

Het enige vervelende aan Swiftkey is voor mij dat ik met dit toetsenbord geen toegang heb tot het dicteren van een bericht. Daarvoor moet ik altijd switchen naar een ander toetsenbord.

Flipgrid

Dit is een ‘video response tool’ en een tool die Microsoft onlangs heeft aangekocht. Het is in de eerste plaats gericht op scholen. Hoe werkt het? Het is een soort van digitaal prikbord waar je video’s gebruikt om bijvoorbeeld opdrachten of vragen te stellen. Je kan ook documenten en foto’s toevoegen aan deze opdrachten en vragen. Je bezorgt de link voor de opdracht aan de leerlingen/studenten/deelnemers en zij kunnen reageren met een video.

Ik zie absoluut het nut en de meerwaarde voor scholen. En ook in L&D in bedrijven is er misschien wel een plaats voor alhoewel misschien niet alle volwassenen even happig zijn om zichzelf op te nemen.

Ik stel voor dat we dit eens proberen. Ik heb een account aangemaakt, een grid gemaakt en een video voor jullie gemaakt. Surf dus snel naar https://flipgrid.com/bcd20127

En neem je eigen antwoord op. See you there!

Met deze uitnodiging sluit ik de laatste blog voor 2018 af. Dus…

Ik wens iedereen fijne eindejaarsfeesten en een hartverwarmend, gezond  en leerrijk 2019

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.