New Social learning: niets nieuw onder de zon… of toch? 1/3

Leren is zowel een individueel als een sociaal proces. Individueel omdat het het brein van de individuele leerder is dat het werk verzet bij leren. Sociaal omdat je vooral van iemand anders leert. Dat is zo vanzelfsprekend dat we er niet meer bij stilstaan. Ik heb onnoemelijk veel dingen van mijn ouders geleerd en ondertussen al veel meer van mijn kinderen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik iets leer van iemand anders in een gesprek, mail, vergadering, opleiding, …   Dat sociaal leren is vaak informeel maar ook tijdens de formele leerinitiatieven leer ik niet alleen van de trainer/opleider/spreker/coach maar ook via interactie met (online) deelnemers aan de opleiding.

Dit alles maakt de vernieuwde aandacht en toch-wel-een-beetje hype rond sociaal leren  (denk aan ‘Working out load’ ) vreemd.  Ook al begrijp ik dat de sociale media en leertechnologie de hoeveelheid informatie met een veelvoud vermenigvuldigt, lijkt het mij eerder een schaalvergroting dan een revolutie.

Kunnen we de sociale aard van leren gebruiken als hefboom voor L&D? Om hierover meer te leren, heb ik gekozen voor één van mijn favoriete leerstrategieën: een boek lezen over het fenomeen in kwestie. ‘The new social learning’ Connect.Collaborate. Work. van Tony Bingham en Marcia Conner.  Tony Bingham is de grote baas van ATD en zoals je hieronder kan zien, heb ik al eens naast hem geposeerd voor een foto. Marcia Conner heeft een paar andere boeken (mee)geschreven over hoe je een leercultuur ontwikkelt.

Nederbelgische delegatie ATD 2017

Het is een boek dat zeer vlot leest zodat je de interessante inhoud soms doorgelezen hebt zonder dat je er erg in hebt. En interessante dingen staan er zeker in. Om te beginnen is het duidelijk uit de ‘Notes’ dat het boek stevig onderbouwd is. Altijd prettig in vakliteratuur. Ook zeer interessant achteraan in het boek: een glossarium met zoals de auteurs dat noemen ‘social lingo’.

In deze eerste blog rond dit boek haal ik er graag de meest interessante termen uit en vertaal de definitie. Zo kunnen we in dit deel van de wereld meepraten aan de toog van het L&D-café.

Astroturfing

De vorming van burgergroepen of coalities die organisch lijken ontstaan te zijn maar die voornamelijk uitgevonden, gecreëerd en/of gefinancierd worden door bedrijven, vakorganisaties, organisaties met politieke belangen of PR-bedrijven.

Brandscaping

Wanneer iemand op sociale media een merk (of een # gerelateerd aan een merk) vermeldt om vooral de aandacht op zichzelf te vestigen in plaats van op de doelstellingen van het merk.

Derp

Internetdialect voor stupiditeit of stom gedrag. Het is een label, iemand kan een ‘derp’ zijn.

Mashup

Samenbrengen van unieke zaken om iets nieuw te creëren. Het produceren van nieuwe resultaten met zaken die al bestaan zoals een nieuw liedje, nieuwe software, nieuwe trainingen en nieuwe rollen (voor jobs).

Social capital

De goodwill rond en positieve reputatie van iemand die voorkomt uit de relaties die hij of zij  heeft ontwikkeld in sociale netwerken.

Web 2.0 of enterprise 2.0

Gebruiksvriendelijke, commercieel beschikbare software met een sociale focus die erop gericht is om diensten, middelen, slimme dingen, dichter te brengen bij mensen wanneer en waar ze dit nodig hebben. Het is software die samenwerking faciliteert en informeert over keuzes aan een groot publiek. Het bevordert leren voor een grote, diverse groep van mensen.

Working out loud (WOL)

Luidop delen terwijl je werkt: delen van ideeën en van wat je geleerd hebt en dit in een genereuze open sfeer van verbondenheid.

 

Nu we de woordenschat hebben, kunnen we naar de inhoud van het boek. In de volgende blog heb ik het over wat Bingham en Conner (niet) bedoelen met het nieuwe sociale leren.

 

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.