Neuroscience of Learning and Memory – Carmen Simon – ATD 2019

Carmen Simon en Katrin Naert op ATD 2019 Carmen Simon en Katrin Naert op ATD 2019

 

ATD 2019 ging sterk van start. In de eerste presentatie die ik volgde, zette Carmen Simon een sterke presatatie neer: nieuwe inzichten en handvaten in een gevatte en prettige presentatiestijl. En ze droeg echt hele coole schoenen.

Simon begint haar verhaal met uit te leggen dat de belangrijkste functie van ons brein is om te bewegen. Fysiek is ons brein de laatste 40 000 jaar niet veranderd, zonder geheugen en brein, geen beweging. Maar ook bij communicatie/leren proberen we het brein van ons publiek te laten bewegen in onze richting.

Vervolgens legt ze uit op welke manier haar bedrijf wetenschappelijk heeft onderzocht wat ze in haar presentatie beweert: een heel gamma van tests waarvan de meeste de hersenactiviteit van de proefpersonen meet terwijl ze deelnemen aan trainingen, presentaties, …

Weeg zoveel mogelijk op de 10% die je publiek onthoudt

Je publiek onthoudt ongeveer 10% van wat je zegt als er geen intentie is om te leren. Bovendien vergeten ze snel veel en traag minder. Van 20 slides blijven er slechts 4 hangen na 2 dagen.

Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk controle te krijgen over welke 10% ze onthouden. Carmen ontkracht hierbij onmiddellijk de mythe dat wij een zeer kleine aandachtsspanne hebben (de populaire vergelijking met goudvissen….). Om te beginnen is dat niet waar maar bovendien is geheugenspanne veel relevanter en belangrijker. Dit moet daarom onze zorg zijn.

Het onderstaande schema toont hoe we kunnen wegen op de 10% die ons publiek kan onthouden. Het begint bij goed na te denken over wat die 10% precies is. Vervolgens kan je in de manier waarop je communiceert, je boodschap meer ‘memorabel’ maken, letterlijk dan.

Schema Carmen Simon

Aan de slag: gebruik gemeenschappelijke mentale modellen

Aangezien het brein een lui cognitief orgaan is, zorg je er best voor dat je boodschap cognitief gemakkelijk is om te onhouden. Dit doe je door mentale modellen te gebruiken die je publiek al heeft verworven. Mentale modellen zijn schema’s, kennis, gewoontes die in ons brein zitten. Ons brein gebruikt mentale modellen om zo weinig mogelijk energie te verspelen. Als de mentale modellen van de zender niet matchen met de mentale modellen van de ontvanger, krijgt de boodschap minder aandacht.

Voorbeelden hiervan kan je alle dagen waarnemen.  In een radio-interview bijvoorbeeld met een expert waarbij deze mentale modellen gebruikt die voor hem/haar heel vanzelfsprekend zijn maar niet voor de leek die er in de auto naar luistert. De expert gebruikt woorden en begrippen die de luisteraar niet kent, verwijst naar basiskennis die de leek niet heeft, etc. De expert spreekt dus letterlijk boven het hoofd van de luisteraar.

Samengevat: bekendheid voedt voorspelbaarheid waardoor de aandacht vergroot

Vermijd gewenning met een twist

Te veel bekendheid en voorspelbaarheid zorgt echter voor gewenning en dat is geen goede zaak. Simon geeft het voorbeeld van de printer die op kantoor heel veel lawaai maakt. Je brein is daar zo aan gewend dat je die niet meer hoort… tot een nieuwe collega een opmerking maakt over het lawaaierige ding.

Daarom is het belangrijk om eerst een patroon te creëren om het vervolgens te doorbreken, een twist, noemt Simon dat.

Te veel bekendheid is saai en vermindert de aandacht. Te veel verrassing is echter raar en is ook geen goede zaak.

Beloning

Dopamine is de stof die je brein associeert met plezier. Het is dus een sterke bron van beloning. Veel mensen associëren dopamine automatisch met het plezier van chocolade. Maar het is niet de chocolade eten die voor de aanmaak van dopamine zorgt. Het is de chocolade gaan halen, de verwachting om chocolade te krijgen.

Ook dit is iets waar je in je communicatie rekening mee kan houden. Zorg ervoor dat je publiek iets verwacht, een beloning. Paradoxaal genoeg, stijgt het dopamine gehalte nog meer als er onzekerheid is over die beloning. Die onzekerheid kan bijvoorbeeld alternatieven, spanning of ontdekkingen zijn.

Samengevat in 3 vragen:

  • Kan je de anticipatie opbouwen?
  • Is de beloning duidelijk?
  • Heb je voor onzekerheid gezorgd?

Emoties

Ten slotte zegt Simon: verbind je 10% met emotioneel intensere inhoud. Dit helpt om beter onthouden te worden.

Op het einde van haar verhaal komt ze terug naar het begin: ons brein dient om te bewegen. Maar als zender hoef je je ontvanger slechts 60 tot 70% tegemoet te komen. Geef hem of haar ook de kans om te bewegen in jouw richting.

Mijn conclusie

Deze inzichten sluiten goed aan bij wat ik deelnemers vaak hoor zeggen over opleidingen. Als je 2 of 3 dingen meeneemt uit een opleiding, is het een goede opleiding geweest.

Wegen op wat deze 3 dingen zijn, lijkt mij een interessante maar moeilijke oefening. Welke 10% wil ik dat de deelnemers onthouden uit mijn opleiding/presenatie/blog?

Word vandaag nog lid van learnie.net

Learnie.net helpt jou, je organisatie, je carrière…
en het is gratis!
  • Je hebt toegang tot het open gedeelte van het forum.
  • Je kan vragen stellen en posten in sommige kamers van het forum.
  • Je kan deelnemen aan de uitdaging van de maand.
  • In de toolkit krijg je als lid toegang tot meer interessante instrumenten.
  • Je ontvangt het belangrijkste nieuws via de nieuwsbrief.
Schrijf je in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.