Van de Matterhorn en de Lesse: na de terugblik, de plannen

Zermatt

Nu de schoolpoorten weer open zijn, is learnie.wpengine.com ook terug. In deze eerste blog van het ‘seizoen’ blik ik terug op de zomervakantie en ontdek je wat learnie.wpengine.com de komende maanden te bieden heeft.

Design, design, design

Zoals aangekondigd, wordt learnie.wpengine.com later dit jaar een echte community. Dat heeft echter veel voeten in de aarde. Dus hebben we hard gewerkt aan de ict-architectuur van de community. We hebben knopen doorgehakt over wat er allemaal mogelijk moet zijn en welke apps en software we daarbij zullen gebruiken. Vervolgens is dat allemaal in stelling gezet door Laurent en Anke van Adoraweb. Nu werken ze volop aan de ‘look and feel’  van de site. Later deze maand hoop ik een aantal testgebruikers uit te nodigen om alle functionaliteiten van de community te testen. Om daarna de community en de eerste online opleiding te lanceren. Spannend 🙂

Ben je geïnteresseerd om het team van proefkonijnen te vervoegen? Geef dan een seintje zodat ik je op de hoogte kan houden. Dat kan door een reactie op deze blog te posten of via een mailtje naar katrin.naert@learnie.wpengine.com.

Content, content, content

Terwijl Adoraweb de site construeert en inricht, ben ik volop aan het schrijven geslagen.

Zo kan je vanaf deze week nieuwe blogs verwachten. Af en toe, en wanneer relevant, krijg je zo nieuws over de stand van zaken in de community.  Er komen daarnaast echter 2 thematische reeksen.

In de eerste reeks bespreek ik per blog één van de interessante presentaties die ik dit jaar tijdens het ATD-congres in Denver heb bijgewoond. Je krijgt telkens een samenvatting van de belangrijkste punten en interessante links en extra info over de inhoud. Indien nodig en relevant voeg ik daar graag persoonlijk ervaring en inzichten aan toe.

De tweede reeks wil ik schrijven over een aantal klassieke theorieën en modellen binnen L&D. Vele van deze modellen zijn ondertussen in dit tijdperk getild of sommigen worden zelfs hard in vraag gesteld. Genoeg redenen dus om het stof weg te blazen en ze nog even onder de aandacht te brengen.

Daarnaast heb ik deze zomer ook gewerkt aan de eerste online opleiding die learnie.wpengine.com zal aanbieden. De site biedt ook een praktische toolkit aan en deze ben ik volop aan het vullen: van checklists tot templates tot boekbesprekingen.

Dit is mij opgevallen deze zomer

Ik heb deze vakantie in  het Zwitserse Zermatt  een lange bergwandeling gemaakt onder het waakzame oog van de Matterhorn. Het was een bewegwijzerde wandeling en er waren veel toeristen van over de hele wereld.  De foto bij deze blog heb ik zo gemaakt (en later bewerkt) dat de andere wandelaars nauwelijks te zien zijn, een vorm van ‘augmented reality’ met andere woorden. 🙂

Verder heb ik deze vakantie enkele weken gewerkt in een huisje met uitzicht op de Lesse en heb ik dagelijks vele toeristen zien voorbij kayakken.

Het is mij opgevallen hoe verschillend het ‘menselijk ras ‘zich in deze beide situaties gedraagt. Tijdens de Alpenwandeling heb ik geen enkele vuilnisbak gezien. Merkwaardig genoeg heb ik ook geen enkel papiertje, sigarettenpeuk, blikje … kunnen bespeuren en geloof mij, ik heb mijn ogen er bewust voor open gehouden. Bovendien heb ik noch sensibliserende boodschappen noch dreigende mededelingen gelezen over het achterlaten van vuilnis.

Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen over het gedrag van de toeristen op de Lesse. Overal rond het kayakparcours van deze rivier vind je elke dag opnieuw heel wat afval, vuilbak of niet. En laten we wel wezen, aan het vertrekpunt van de kayaks én op de emmers die mensen meenemen in de boot staat duidelijk geschreven dat iedereen zijn eigen afval terug moet meenemen. Dit reglement staat overigens ook op de site waar je je boot boekt.

Deze vaststelling bevestigt één van mijn diepste overtuigingen: ‘Gedrag is besmettelijk’. Zie je één andere persoon iets weggooien langs de kant, lijkt die wel de toestemming aan anderen te geven om hetzelfde te doen. Of omgekeerd. Als je ziet dat een andere wandelaar zijn lege blikje terug in zijn rugzak steekt… waarom zou jij dat dan niet doen? Jij gaat toch niet als enige hier vervuilen, zeker …

Ik ben ervan overtuigd dat dit soort besmetting ook speelt in lerende organisaties. Als medewerkers collega’s zien die voortdurend aan het leren zijn, zullen ze zelf ook gemakkelijker nieuwe zaken opzoeken en uitproberen. Als ze zien dat het ok is om te falen zolang je daar maar van leert… Waarom zou je dan zelf ook niet eens iets nieuws uitproberen? Je hebt dus niet altijd een grote communicatiecampagne nodig om je leercultuur te beïnvloeden. Als genoeg mensen het goede voorbeeld tonen, volgen er vanzelf vele anderen.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

5 thoughts on “Van de Matterhorn en de Lesse: na de terugblik, de plannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.