Make training fun and fun will make training stick

Becky Pike

Vierde en laatste ochtend van de ATD-conferentie in Dallas. Het is 7u50 en ik ben al verschrikkelijk moe. Zo’n congres steekt je hoofd zo vol dat je het bij wijze van spreken nog moeilijk recht kan houden. Tijd voor een portie (interessante) energie en ik weet exact waar ik die moet gaan halen: bij de Bob Pike Group. Aanvoerder deze keer: Becky Pike Pluth, de CEO van het opleidingsbedrijf dat zich specialiseert in het opleiden van trainers en dochter van de goeroe Bob Pike.

Het uitgangspunt voor de sessie is de volgende: Onderzoek (hier vind je er eentje online)  wijst uit dat nieuwsgierigheid de instrinsieke motivator is om te leren. Het maakt ons brein klaar om te leren en om informatie op te slaan in onze langetermijngeheugen. Ook Sebastian Bailey haalde op de conferentie trouwens nieuwsgierigheid aan als een belangrijke eigenschap van de learnatics.

Mensen leren beter als ze nieuwsgierig zijn naar de informatie die ze te leren krijgen. Humor en verbeeldingskracht zijn belangrijke toegangspoorten naar nieuwsgierigheid en het nemen van beredeneerde risico’s.  Met dat laatste wordt onder andere bedoeld dat deelnemers uit hun comfortzone treden en vragen stellen of hun eigen ervaringen durven delen.

Make training Fun and Fun makes Training stick

De sessie van Becky Pike was TOTAAL over-the-top Amerikaans maar tegelijkertijd is de energie en de humor quasi onweerstaanbaar. Doorheen de hele sessie kan je prijzen winnen en er zijn meer moppen dan in een optreden van de gemiddelde stand-upcomedian, maar Becky ‘walks her talk’. Ze brengt met andere woorden alles wat ze zegt in de praktijk  en dit met een groep van meer dan 500 deelnemers.

Sommige van hun technieken zie ik mezelf niet gebruiken in een opleiding en ik beschouw mezelf als een trainer die redelijk wat durft voor een groep. De volgende tips zijn echter perfect haalbaar en hebben dus allemaal als doelstelling om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren:

 1. Projecteer in plaats van de klassieke openingsslide van je presentatie een prikkelend citaat, een interessante foto of een waanzinnige uitspraak.
 2. Deel het deelnemersmateriaal op voorhand uit en laat de deelnemers gerust op voorhand erdoor bladeren .
 3. Maak een belofte in het begin van de training: ‘Op het einde van deze trainersdag, zal je 12 manieren hebben gezien om ….’
 4. Start op een andere manier dan deelnemers gewoon zijn. Begin dus bijvoorbeeld niet met jezelf uitgebreid voor te stellen, doe dat later of projecteer je bio tijdens de pauze.
 5. Stop op een onvoorspelbaar moment voor een pauze en geef deze een ongewone duur: ‘Het is nu 10u51 en we pauzeren 16 minuten.’
 6. Gebruik video’s om de inhoud van de opleiding op voorhand aan te kondigen.
 7. Start de opleiding met een verhaal en stop met een cliffhanger…. maar maak het verhaal zeker af in de loop van de dag.
 8. Gebruik stiften die een aangename geur verspreiden.

Op het tabblad resources van de website www.BobPikeGroup.com vind je een hele reeks van podcasts ingesproken door Becky Pike rond allerlei issues die zich in het trainingslokaal kunnen voordoen.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

 • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
 • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
 • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
 • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.