Wat doen lerende organisaties anders en beter? Towards Maturity Benchmark 2016-17 deel 1/3

Benchmark rapport 2016-2017 over lerende organisaties

Hoe wordt mijn organisatie een lerende organisatie? Hoe pakken we dat aan als L&D? Welke doelen moeten we ons zelf daarvoor stellen? Welke strategieën zijn daarbij succesvol? Hoe doen andere bedrijven dat? Welke voordelen biedt een lerende organisatie? Als je van achter je bureau een antwoord op deze vragen wil krijgen, lees dan zeker het jaarlijkse grote L&D benchmark rapport van de onafhankelijke Engelse organisatie Towards Maturity. Het rapport heet ‘Unlocking Potential’ en telt 96 bladzijden. In deze reeks van 3 blogs licht ik de benchmark zelf toe, geef de samenvatting van de resultaten en verzamel ik de gegevens die ik zelf het meest opvallend vond.

Hoe zit de benchmark in elkaar?

600 organisaties hebben meegewerkt aan het onderzoek van 2016-2017. Towards Maturity heeft bij de deelnemers de volgende doelgroepen bevraagd:

  • de L&D professionals uit de deelnemende organisaties;
  • meer dan 5000 ‘learners’ – medewerkers dus – uit deze organisaties;
  • het topmanagement van de organisaties in kwestie.

Bekendste namen bij de deelnemende orgnisaties zijn ABN Amro, Akzo Nobel, ATOS, AXA, Coca Coal Amatil, Great Ormand Street Hospital, Credit Suisse, Lloyds Banks, Mc Donalds, Richo UK.

Simpel gesteld bevraagt het onderzoek welke organisatieresultaten en voordelen organisaties willen bereiken met al hun L&D-inspanningen. Deze gewenste uitkomsten zijn opgedeeld in 5 resultaatsgebieden. Vervolgens vragen ze aan dezelfde deelnemers in welke mate ze deze voordelen en resultaten ook daadwerkelijk realiseren en ervaren. Een belangrijk luik van het onderzoek en het rapport is daarnaast welke strategieën de lerende organisaties gebruiken om deze resultaten te halen.

De onderstaande tabel vat de resultaten samen voor elk van de gewenste uitkomsten.

Er zijn dus grote verschillen tussen de gemiddelde scores en de scores van de lerende organisaties. Het is echter ook opvallend dat L&D alleen moeilijk wendbaarheid kan cultiveren en het lastig heeft om op zijn eentje de organisatiecultuur te beïnvloeden.

Wat vindt het topmanagement van organisaties belangrijk om de toekomst te overleven?

Nieuw dit jaar is dat de studie ook de C-suite (= het senior topmanagement) van de deelnemende organisaties heeft bevraagd. Zo krijg je een zicht op wat deze leiders verwachten van de medewerkers van een organisatie én van het L&D departement.

Wat acht het topmanagement nodig om hun eigen organisatie te laten overleven in de snelveranderende en onzekere wereld:

  • grotere wendbaarheid waarbij verandering sneller wordt ingevoerd;
  • verhogen omzet en klantentevredenheid;
  • de beste mensen aantrekken en houden;
  • optimaal gebruik van middelen.

In een echte lerende organisatie draagt het leervermogen van medewerkers en de leercultuur bij om dit te realiseren.

3 redenen waarom dit onderzoek interessant is

  1. 75% van de deelnemende organisaties zijn Europese bedrijven. Dit maakt deze gegevens vergelijkbaarder voor ons in België dan nogal wat van de info die ATD – de grote Amerikaanse vakvereniging voor L&D – aanlevert.
  2. Het rapport toont wat L&D’ers doen, denken en willen. Het geeft echter ook een inkijk in hoe de bedrijfstop kijkt naar hun L&D’ers en hun bijdrage aan de organisatie. Het is met andere woorden een rapport waarbij L&D’ers kritisch naar zichzelf en naar hun verwezenlijkingen kijken. (zie blog 2 in deze reeks)
  3. Ook wat de medewerkers (learners) willen, vinden en doen komt aan bod. (zie blog 3 in deze reeks)

Het volledige rapport kan je hier downloaden. Op towardsmaturity.org vind je ook alle vorige rapporten en casestudies. 

Graag een samenvatting?

Voor mij staan de interessantste samenvattende resultaten wat te ver uit elkaar in het rapport. Daarom heb ik voor mezelf – en met medeweten van Towards Maturity – een samenvatting gemaakt door via copy-paste de resultaten anders te organiseren. Deze samenvatting deel ik graag met jullie.

Download gratis de samenvatting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.