Leren als concurrentieel voordeel voor organisaties

blog 2

 

In mijn vorige blog ben ik uit de kast gekomen als leeroptimist. Ik geloof dat organisaties die lenig leren, sterk zijn. Lenig leren is kunnen leren op vele manieren. Lenig leren is leren soepel kunnen inzetten om datgene te leren wat op dat ogenblik nodig is…. en alleen dat wat nodig is. Lenig leren is veerkrachtig en flexibel.

Mensen leren van nature lenig. Stel dat ik wil leren tiramisu maken. Ik zal mijn inzet en tijd doseren in functie van de einddoelstelling. Maak ik tiramisu voor mezelf en omdat ik er zin in heb? Of wil ik het leren omdat er op het werk een wedstrijd is voor het goede doel: ’Wiemaakt er de beste tiramisu?’

De kans is groot dat ik in het laatste geval véél meer tijd zal steken in het leerproces. Als ik de wedstrijd echt wil winnen, zal ik verschillende recepten zoeken, advies vragen, experimenteren met ingrediënten en combinaties. Ik zal oefenen tot mijn gezinsleden geen tiramisu meer kunnen zien of ruiken. Of tot de weegschaal ‘stop’ zegt. Belangrijker dan het aantal calorieën uit het voorbeeld, is het feit dat ik in staat ben voor mijn leerbehoefte (=‘Hoe maak ik tiramisu?’) een gepast leeriniatief te ontwikkelen dat mijn probleem oplost(=’Ik heb zin in tiramisu’ of = ‘Ik wil de wedstrijd winnen’).

Waarom lenig leren?

Lenig leren in organisaties maakt soepel en flexibel leren mogelijk. In sommige gevallen wildat zeggen dat een klassikale opleiding of e-learning de beste oplossing is. In andere gevallen is dat advies vragen aan een collega die misschien wel aan de andere kant van de wereld werkt. Of aan iemand die net als jij lid is van een community rond een bepaald thema. In nog andere gevallen, zoek je op youtube op hoe je een bepaald probleem met excel kan oplossen.

blog 2

Als je medewerkers lenig leren, ben je automatisch een lerende organisatie want dan zit leren in je DNA. In lerende organisaties is leren een gewoonte. De manier waarop je leert is daarbij ondergeschikt aan het resultaat dat leren oplevert.

Lerende organisaties zullen daarom de klassieke kijk op leren moeten uitbreiden naar een vele bredere. Daarin is iedere medewerker bij wijze van spreken zijn eigen opleidingsverantwoordelijke. Hij of zij zit mee aan het stuur om zijn eigen ontwikkeling in te zetten om 2 doelstellingen te bereiken.

De eerste is om ervoor te zorgen dat hij of zij gelukkig is op het werk en zijn of haar werk graag doet. Dit is wat ze bij HR graag ‘Engagement’ noemen. Deze persoonlijke ontwikkeling moet echter ook helpen om de organisatiedoelstellingen te bereiken. Beide doelstellingen zijn nodig om zowel de medewerker als de organisatie te laten overleven.

Lerende organisaties zetten daarom in om het leervermogen van hun medewerkers nog te vergroten. Ze zorgen ervoor dat medewerkers een manier van leren kunnen kiezen die bij hen past. Als het probleem opgelost is, is het niet belangrijk hoe de medewerker dit geleerd heeft.

Bedankt, baas!

De middelbare school heb ik gehaald met de hakken over de sloot. Mijn eerste jaar op de universiteit heb ik twee keer gedaan. Ik ben daardoor aan mijn professionele leven begonnen met het idee dat leren niet mijn ding was omdat ik niet slim genoeg was. Dat hadik namelijk altijd als boodschap begrepen.

Ik heb er meer dan 20 jaar over gedaan om op dat vlak zelfvertrouwen te krijgen. De laatste jaren heb ik echter geleerd tegen de sterren op. Dat komt omdat mijn baas mij ruimte en tijd geeft om te leren. Zolang dat het de bedrijfsresultaten vooruit helpt en ik er gelukkiger van word, mag en kan het. Ik heb cursussen gevolgd, ik heb zelf geëxperimenteerd, ik heb boeken gelezen en filmpjes bekeken. Ik heb overal advies gevraagd en zelf gedeeld wat ik heb geleerd. Dit alles zowel tijdens als naast de werkuren. Mijn  (oude) lichaam is dan wel niet lenig, maar mijn leren wel.

Omdat ik zelfstandig ondernemer ben, ben ik tegelijkertijd ook mijn eigen baas. Dat maakt beslissingen over tijdsgebruik en wat ik leer gemakkelijk. Maar ik ben dus ook ondernemer en dus moet al het leren ook echt resultaten opleveren. Wil ik als onderneming overleven, moet dit leren ook bedrijfsresultaten opleveren. Anders overleeft mijn organisatie niet.

Wat in een kleine organisatie kan, moet ook mogelijk zijn in een grote. En daar hebben zevmeer middelen (menselijke en andere) om het nog beter te doen.

In mijn volgende blog wil ik het daarom hebben over de basis: de leergewoonte.

Leer jijzelf lenig? Wordt er lenig geleerd in jouw organisatie? Deel je ervaring hieronder.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.