Lenig leren begint met een gezonde leergewoonte

blog 3

De vorige blogs uit deze reeks gingen over waarom lenig leren organisaties sterk maakt. Nu wil ik het hebben over één van de manieren waarop organisaties gemakkelijk kunnen werken aan die leerlenigheid.

Elliott Masie is een bekende denker en populaire blogger als het op Learning & Development aankomt. Hij pleit voor het ontwikkelen en stimuleren van een leergewoonte in organisaties, ‘the learning habit.

Dit idee gaat uit van de kracht van gewoontes, routines. Als we van leren eengewoonte kunnen maken binnen organisaties, worden we vanzelf een lerende organisatie. Masie definieert een leergewoonte als mensen bepaalde acties, routines ondernemen met de bedoeling om te leren. Hij onderscheidt 10 acties, routines die je doet om nieuwe kennis of vaardigheid voor het werk te verwerven. Deze ziet hij als volgt:

 

Doe jij één van deze dingen verschillende keren per week om iets te leren voor het werk? Proficiat, je bent de trotse eigenaar van een leergewoonte.

Volgens Masie ondervinden echter heel wat mensen blokkades die leerroutines in de weg staan. De belangrijkste vat hij samen in het onderstaande schema:

Tijd (of beter gebrek aan tijd) staat niet voor niets aan de top. Hoe vaak gebeurt het niet dat we iets interessants leren, maar dat een gebrek aan tijd verhindert dat we het ook verwerven en toepassen.

Waarom geen leerjoker invoeren?

Daarom pleit ik voor het algemeen invoeren van een leerjoker van bijvoorbeeld één uur per week. Elke werknemer krijgt een leerjoker die hij kan inzetten om iets te leren. Opzet is dat wat je leert een positieve invloed heeft op je resultaten of op je welzijn op het werk. Tijdens dat uur moet hij of zij niets anders doen dan zelf iets leren of een collega iets leren. Maar hij of zij kan kiezen wat en hoe. En eens dit een echte gewoonte is geworden, kost het nog weinig energie en gaat het vanzelf.

Enkele voorbeelden hoe je de leerjoker kan inzetten:

  • ‘Ik maak eindelijk werk van een nieuw sjabloon zoals ik dat geleerd heb in de opleiding.’

  • ‘Ik bereid een moeilijk gesprek voor met een collega. Ik gebruik daarvoor een jobaid die beschikbaar is op het intranet’.

  • ‘Ik lees de nieuwsbrieven over mijn vakgebied.’

  • ‘Ik vraag aan mijn collega die heel goed is in excel om mij te leren hoe ik een boordtabel moet maken’

  • ‘Ik ben diegene in het team die het beste overweg kan met de nieuwste digitale tool. Ik zet een stappenplan op papier zodat mijn collega’s dit kunnen gebruiken’.

Ik geloof dat het rendement van heel wat opleidingen zou verhogen als medewerkers gestimuleerd worden en tijd krijgen om de inzichten uit opleidingen te verwerven en toe te passen.

Als medewerkers bovendien ook nog delen wat ze geleerd hebben met hun leerjokers dan wordt de impact van lenig leren nog groter.

Welke leergewoontes heb jij? Laat het hieronder weten.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.