Leertransfer: de missing link 4/5

Emma Weber
Emma Weber

In ‘Turning learning into action – A proven methodology for effective transfer of learning’ beschrijft Emma Weber de methodiek Turning Learning into Action Ò (TLA, die ze trouwens als merk gedeponeerd heeft. Ik citeer even letterlijk haar definitie (p 79)

e‘Transfer of learning is the missing link in effective learning and TLA is a proven learning transfer methodology that solves the problem. TLA is a series of specific structured and accountable one-to-one conversations that occur at various intervals after the training event … ‘

Weber zegt bovendien: TLA is niet ingewikkeld, het is een enhanced (verbeterde) vorm van coaching die zich focust op de transfer van leren. Ze bedrijft de praktijk in 8 talen in Australië (waar Weber gevestigd is) Azië en Europa. Centraal in de mehodologie is reflectie, gestructureerde reflectie. De gesprekken zijn meer dan individuele coaching omdat ze balanceren op de grens tussen flexibiliteit en structuur.

Weber haalt cijfers van haar eigen onderzoek aan om haar bewering te onderbouwen dat haar transferaanpak werkt. Die zijn verwerkt in 2 tabellen op pagina 80 en 81.

De 3 componenten om in een organisatie aan de slag te gaan met TLA zijn:

1. Voorbereiding

  • Creëer een individueel actieplan
  • Zorg dat de deelnemer zich engageert en begrijpt wat het proces inhoudt (= learning agreement)
  • Stem het actieplan af met de doelstellingen van het leerinitiatief, de deelnemer en het evaluatieproces
  • Communiceer het proces aan de stakeholders

2. Actie

  • Gebruik de ACTION methodologie (Accountable, Calibration, Target, Information, Options, Next steps)
  • Stel 3 sessies van 30 minuten voor (telefonisch of via skype)

3. Evaluatie

  • Creëer een evaluatieplan van Niveau 3 en 4 (Zie Kirkpatrick)
  • Verzamel gegevens en feedback via enquête en/of interviews
  • Verspreid de resultaten, met inbegrip van een impact dashboard.

 

Zoals Weber terecht zegt in het boek: bijna elke opleiding eindigt met het opstellen van een actieplan. Heel vaak is dit snel, snel de laatste 5 minuten van de training. Deelnemers hebben dan vaak geen energie meer om na te denken over wat ze willen bereiken. Daarom geef ik hen al training vaak een week tijd om hierover na te denken om mij vervolgens hun actiepunten te mailen. Dat werkt vaak beter.

In trajecten die TLA gebruiken komt de (interne of externe) transfercoach op het einde van de opleiding het opstellen van een individueel TLA plan begeleiden. Ze trekken daar maar liefst 45 tot 60 minuten uit.

Een deel van het TLA plan is de TLA Agreement’. Deze overeenkomst legt uit wat de bedoeling is van TLA, wat de deelnemer kan verwachten en wat er van hem of van haar verwacht wordt. Deelnemers ondertekenen deze TLA Agreement. Weber gelooft dat het ondertekenen van een dergelijk document een positieve impact heeft op de duurzame motivatie van deelnemers. Ze verwijst daarbij naar een onderzoek van Gioffi and Garner naar engagement bij vrijwilligers.

De laatste blog van deze reeks bespreekt de overeenkomst en het actieplan. Emma Weber was zo genereus om een Nederlandse versie van het actieplan ter beschikking te stellen voor de lezers van learnie.net.

Word een pro

Een community of practice opzetten en levendig houden kan je leren! Met de online opleiding ‘Doe-het-zelf-pakket communities of practice kan je onmiddellijk aan de slag.

Bekijk de opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.