Leertransfer: de missing link 1/5

Sommige vakboeken zijn om meer dan één reden echt de moeite om te lezen. ‘Turning learning into action – A proven methodology for effective transfer of learning’ van Emma Weber is er daar één van. Het boek biedt niet alleen een interessante samenvatting van de stand van zaken rond leertransfer vandaag. Het biedt ook een degelijk uitgeprobeerd alternatief. En dit alles is overgegoten met een stevige 2-voeten-op-de-grond-saus. Het boek is bovendien vlot geschreven en zowel nieuwe als meer ervaren L&D’ers kunnen er heel wat van opsteken. Ik haal een aantal interessante aspecten van het boek aan in deze en volgende blogs.

Boek 'Turning Learning into action' - Emma Weber

Huidige L&D faalt te vaak

Het basisuitgangspunt van Weber is dat de meeste leerinitiatieven niet leiden tot het veranderd gedrag, de nieuwe competentie of de bredere kennis die vooropgesteld werden bij het organiseren van dit leerinitiatief.  Dit komt omdat er weinig of geen leertransfer is. Ze citeert daarbij onder andere een onderzoek van McKinsey uit 2010 dat concludeert dat er gemiddeld slechts 16% transfer is van opleidingen. De meeste opleidingen zijn dus niet effectief of efficiënt alhoewel ze vaak wel heel goed ontworpen en gegeven zijn.  Dat is zowel het geval bij klassieke leervormen zoals trainingen maar ook microlearning, e-learning, etc zijn in hetzelfde bedje ziek.

Emma Weber onderbouwt dit basisuitgangspunt van pagina 7 tot 26 in een zeer leesbare, samenvatting. Zo legt ze uit waarom het veelgeprezen model ADDIE geen oplossing biedt voor het tekort aan leertransfer.

Even het geheugen opfrissen:

schermafbeelding-2016-09-29-om-11-33-03

Dit is hoe ADDIE zou moeten gebeuren. Alleen ‘evaluation’ houdt zich bezig met wat er na de training gebeurt. En in de meeste gevallen, beweert Weber, is dit beperkt tot een evaluatieformulier na de training. Hoe was de training en wat ga je toepassen?  Zeker bij soft skills zoals leiderschap en andere persoonlijke vaardigheden wordt er zelden of nooit echt opgevolgd of deelnemers hun gedrag effectief hebben veranderd.

Dus bedankt Weber ADDIE omdat het voor goede opleidingen zorgt. Alleen is het geen garantie op transfer. Als je merkt dat de belabberde resultaten op het vlak van realiseren van leertransfer al een paar decennia hetzelfde zijn, heeft Weber waarschijnlijk gelijk.

70 20 10 ook geen oplossing

Een beetje kort door de bocht samengevat, zegt Weber dat de populariteit van 70 20 10 ook te danken is aan het feit dat L&D’ers en trainers voelen: ‘Oef, het ligt niet aan ons dat mensen zo weinig leren want mensen leren vooral van elkaar’.

70 20 10 is wordt ook gretig gebruikt door organisaties om de budgetten voor opleidingen af te slanken want het is toch vooral op de werkvloer te doen.

Weber stelt dat dit alles volledig naast de kwestie is want mensen doen nog massaal dingen verkeerd op de werkvloer. De behoefte aan gedragsverandering is niet verminderd, integendeel.

Emma Weber besluit het eerste deel van het boek met de conclusie dat leertransfer de missing link is en legt uit hoe dat volgens haar komt. Daar wijd ik de volgende blog aan.

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek de inhoud van deze online opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.