Leertransfer: de heilige graal van alle L&D inspanningen – L&D klassiekers 6

Leertransferbrug

Volg even mee: 1. Je medewerkers volgen een opleiding.  2. Ze passen vervolgens toe op de werkvloer wat ze geleerd hebben tijdens deze opleiding. De medewerkers hebben dus een nieuwe vaardigheid verworven en hebben deze geïntegreerd in hun manier van werken. Of de medewerkers gedragen zich anders op de werkvloer. Deze nieuwe vaardigheid en/of het nieuwe gedrag dragen bij om de organisatiedoelstellingen te realiseren.  Het proces dat je van 1 naar 2 brengt, heet ‘leertransfer’ of ‘transfer’ voor de vrienden.

Leertransfer is niet voor niets de heilige graal van L&D. Het is een kostbaar en soms zelfs schaars goed. Leertransfer gebeurt namelijk helaas niet automatisch. Het is niet omdat je medewerkers in een opleidingslokaal een opleiding laat volgen dat ze alles wat ze geleerd hebben, kunnen/willen/zullen toepassen. Hetzelfde geldt voor quasi elke andere vorm van leeeriniatieven: een game, een e-learningmodule, een inspiratiesessie, een coaching, ….

Er gaapt namelijk een diepe kloof tussen het leerinitiatief en het toepassen in de praktijk en resultaten halen. Zorgen dat deelnemers aan leerinitiatieven veilig over deze grote, diepe kloof geraken is de belangrijkste functie van transfer.

De kloof tussen leren en doen is bevolkt door een aantal categorieën ‘monsters’ die de transfer verhinderen:

  • Het leerinitiatief op zich kan transfer in de weg staan als de inhoud, opzet en aanpak niet relevant of geschikt zijn. Te oppervlakkige analyses van de leervraag of een opleiding kiezen als een oplossing voor een probleem-dat-niet-door-een-opleiding-opgelost-kan worden…. Het zijn veelvoorkomende oorzaken waardoor de opleiding dus geen tot weinig transfer en resultaten oplevert.
  • Een ander categorie monsters luistert naar de naam blokkades. Ik heb reeds eerder een reeks van 3 blogs geschreven over een aantal veelvookomende blokkades  (zie links onderaan)
  • De ‘leerder’ kan zelf transfer verhinderen. Een gebrek aan motivatie en/of aan zelfvertrouwen zijn daarbij veelvoorkomende oorzaken.

Zorgen voor transfer

Laat het duidelijk zijn: om leertransfer te realiseren moet alle betrokken partijen hard werken. Wat is er onder andere nodig?

  • Een goede analyse van de leerbehoefte en het uitwerken van een relevant leeriniatief inclusief transferbevorderende maatregelen.
  • Een betrokken leidinggevende die aandacht heeft voor de transfer en de inspanningen die zijn medewerker daartoe levert.
  • Een organisatiecultuur die leertransfer belangrijk vindt en die dus tijd en ruimte geeft voor transfer.

Meer lezen?

De volgende blogs gaan over blokkades die resultaten van opleidingen in de weg staan.

Heb je trouwens de gratis checklist over het opsporen en aanpakken van opleidingsblokkades al gedownload?

 

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.