L&D voor beginners: van behoefte tot resultaat 3/3

The Six Disciplines

De eerste opleiding van learnie.wpengine.com heeft als thema zowel de kern van het vakgebied als één van de centrale taken van L&D medewerkers. Er zijn heel wat modellen die je kan gebruiken om dit te realiseren. Zo is er ADDIE. Wil je daar meer over weten? Dan verwijs ik je graag naar mijn blog hierover in de reeks L&D klassiekers. In onze contreien is ook het achtvelden model van Kessel & Smit redelijk gekend.

Maar voor de opleiding heb ik echter voor een ander model als kapstok gekozen. ‘The 6 Disciplines of breakthrough learning’ van de auteurs Calhoun Wick, Roy Pollock en Andrew Jefferson. Deze methodiek en het gelijknamige boek worden algemeen beschouwd als één van de basiswerken in L&D.

Ik heb met de auteurs en de methodiek kennisgemaakt tijdens hun presentatie op het ATD (toen nog ASTD) congres van 2013 in Dallas. Dit was overtuigend genoeg om ook hun boek te kopen en dit (in stukken) te lezen. Hoe meer ik mij verdiep in L&D, hoe meer ik besef dat dit boek heel veel concrete en handige handvatten en advies biedt. Vaak zijn dit inzichten waar ik zelf – na 20 jaar ervaring en met vallen en opstaan – toe gekomen was. Het was dus fijn geweest om dit al veel vroeger geweten te hebben.  Een lot dat ik andere L&D professionals wil besparen met deze opleiding. 🙂

Er is een belangrijke kanttekening te maken bij de methodiek en dit boek: beiden leggen een zware focus een hele klassieke invulling van L&D, namelijk formele opleidingen.

Meet the model

Concreet gaat het over de volgende 6 disciplines die –toevallig! –in het Engels allemaal met een D beginnen:

  1. Define Business Outcomes ofwel hoe je vooraf goed moet bepalen welke concrete verbeteringen de opleiding zal betekenen voor de performantie van de medewerkers en dus de organisatie.
  2. Design the complete experience ofwel werk een traject uit met ondersteuning voor, tijdens, na de training.
  3. Deliver for application ofwel zorg ervoor dat de opleiding zo gegeven wordt dat deelnemers het geleerde kunnen en zullen toepassen op hun werkplek.
  4. Drive Learning Transfer ofwel hoe je transfer kan maximaliseren door de juiste ondersteuning en omkadering.
  5. Deploy Performance Support ofwel hoe je hoe je ervoor zorgt dat medewerkers ondersteund worden in hun performantie.
  6. Document results ofwel hoe je de resultaten van effectieve leerinitiatieven zoveel mogelijk vastlegt zodat je hierover kan communiceren met alle stakeholders.

De opleiding ‘L&D voor beginners: van behoefte tot resultaat’ gaat niet alleen dieper in op dit model. In level 2 en 3 zijn ook 2 concrete cases die concreet en gedetailleerd worden uitgewerkt.  En je krijgt uitgebreid de kans om je eigen werk aan anderen voor te leggen om feedback te krijgen. Leren om te delen en delen om te leren, in actie dus.

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek de inhoud van deze online opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.