L&D voor beginners: van behoefte tot resultaat 1/3

Blog 2 (1)

De eerste online opleiding van learnie.wpengine.com heeft als thema zowel de kern van het vakgebied als één van de centrale taken van L&D medewerkers: na een grondige analyse van de leerbehoefte(n) een gerichte aanpak uitwerken. Samen met een goed ontwikkeld leerinitiatief leidt dit namelijk tot daadwerkelijke resultaten.

Behoefte-analyse is cruciaal

Het is moeilijk om het belang van een grondige analyse van de leerbehoefte(n) te overschatten.

Het is namelijk de enige manier waarom je kan vermijden om als organisatie voor de verkeerde oplossing te kiezen. Opleiding wordt door velen gezien als dé oplossing voor een probleem of een vraag maar in het beste geval is opleiding slechts een deel van het antwoord:

  • Een opleiding ‘Evaluatiegesprekken voeren’ is eerder een verspilling van tijd, geld en middelen als binnen de organisatiecultuur evaluatiegesprekken beschouwd worden als een administratieve formaliteit zonder enige meerwaarde.
  • Een cursus timemanagement zet weinig zoden aan de dijk als een dienst fundamenteel en constant zwaar onderbemand is.
  • Een opleiding ‘Efficiënt e-mailen’ heeft meer resultaat als deze geflankeerd wordt met duidelijke en gedragen afspraken rond verwachte antwoordtijden, gericht gebruik van onderwerpregels, sjablonen, etc.
  • Het is slimmer om bij samenwerkingsproblemen binnen een team, eerst het wantrouwen binnen een team aan te pakken alvorens een dag teambuilding te organiseren.

Een grondige analyse levert quasi altijd pistes op voor bijkomende acties die de leerinitiatieven succesvoller maken: duidelijke afspraken, het updaten van een procedure, een handige checklist, een how-to-filmpje dat iedereen na de opleiding nog eens kan raadplegen,…

Liever leerbehoeften dan opleidingsbehoeften

Zoals ik in eerdere blogs al uitgebreid heb beschreven, denk ik dat het zinniger is om leerbehoeften te analyseren dan opleidingsbehoeften. Als je de parallel trekt met je persoonlijke leven, wordt snel duidelijk waarom. Elk van ons heeft namelijk veel meer leerbehoeften dan opleidingsbehoeften.

Zo kan ik de behoefte hebben om te leren hoe ik bij mijn gemeente een formulier voor gezinssamenstelling elektronisch kan aanvragen. Dan hoef ik namelijk niet meer op het gemeentehuis langs te gaan. Alhoewel die leerbehoefte reëel is, zou ik dat nooit beschrijven als een opleidingsbehoefte. Net zoals in dit geval, zijn leerbehoeften namelijk vaak ‘kleiner en minder prangend’ dan opleidingsbehoeften. En daardoor laten sommige organisaties heel wat reële leerbehoeften links liggen. Terwijl het invullen van zoveel mogelijk leerbehoeften, zeker op de werkvloer, een grote positieve impact heeft op zowel het verhogen van efficiëntie en arbeidsvreugde als het verminderen van frustratie en ergernis.

Hoe belangrijk de analyse van de leerbehoeften ook is, om resultaten te boeken is er veel meer nodig. De opleiding ‘L&D voor beginners: van behoefte tot resultaat’ bespreekt dan ook alle noodzakelijke stappen.

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek de inhoud van deze online opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.