Kwaliteiten en vaardigheden van de opleidingsverantwoordelijke van vandaag en morgen

people-office-group-team

Wat is de relatie tussen leren en opleiding in een organisatie? Het antwoord op deze interessante vraag geeft ook een inzicht in de rol van de opleidingsdienst of opleidingsverantwoordelijke. En vooral hoe die rol steeds sneller verandert. 

De eerste blog bekeek de shift in de focus van de opleidingsverantwoordelijke. Blog 2 stelt dat de klassieke vaardigheden steeds minder matchen met de huidige vereisten van de job. Welke vaardigheden zijn er dan wel nodig?

Mensen zijn van nature leergierig en leren eigenlijk dagelijks. Of het nu gaat om een nieuwe functie op hun kersverse smartphone leren gebruiken of zelf macarons leren bakken… het internet, de sociale media en nieuwe technologieën hebben ervoor gezorgd dat mensen gewoon zijn om eender waar, eender wanneer, eender hoe en vooral op eigen ritme én initiatief te leren.

Steeds meer medewerkers willen dit ook op het werk. Op het ogenblik dat ze een probleem ervaren, willen ze leren om dit op te lossen. Ze zijn steeds minder bereid om zich eerst in te schrijven voor een opleiding om vervolgens een hele tijd te wachten om (nog niet eens zeker) een adequate oplossing aan te leren.

Hoe kan de opleidingsverantwoordelijke dit ondersteunen?

Om deze houding tegenover leren op een goede manier te ondersteunen, heeft de opleidingsverantwoordelijke andere en bijkomende vaardigheden nodig. De vaardigheden die in het recente verleden een pluspunt waren, heb ik in een eerdere blog besproken. Maar over welke troeven beschikt de opleidingsverantwoordelijke van vandaag en morgen best?

Sterke leervaardigheden

Zelf goed en snel leren wordt de kernvaardigheid van de moderne L&D-verantwoordelijke. En dit om twee belangrijke redenen. Zo wordt hij of zij niet alleen een lichtend en stichtend voorbeeld voor de collega’s. Het zal ook bittere noodzaak zijn om bij te blijven in zowel het vakgebied L&D als in de veranderingen die de eigen organisatie zal meemaken.

Individuele adviesvaardigheden

Versterken van de individuele leervaardigheden van medewerkers wordt een kerntaak van de nieuwe opleidingsverantwoordelijke. Dat betekent individueel advies op maat van de individuele medewerker.

Ambassadeur voor sociaal leren

‘Leren om te delen en delen om te leren’ is de belangrijkste hefboom voor lerende organisaties. Op dit vlak is het strategisch interessant voor de opleidingsverantwoordelijke om dit zelf veelvuldig en genereus in de praktijk toe te passen.

Creatief denken over nieuwe manieren van registreren

Het kwantificeren van leerinspanningen zal nog altijd nodig blijven omdat bijvoorbeeld de overheid dit vraagt van werkgevers. Vele organisaties zullen echter geen heil meer zien in belastende administratie en registratie die geld en middelen verslinden. Deze tegenstelling wordt een interessante uitdaging voor L&D.

Interne consultancyvaardigheden op het vlak van performantie en motivatie

De toekomst vraagt sterke teams die sterke resultaten neerzetten. Die 2 assen zullen daardoor meer dan ooit de focus van investeringen worden. Ook daarin heeft L&D een belangrijke rol te spelen vanwege hun brede kijk en rijke ervaring met de organisatie en haar werknemers.

Content Curation is the name of the game

Content curation is een proces in verschillende stappen en is een noodzaak voor elke organisatie. De bedoeling is om relevante informatie te selecteren uit de gigantische hoeveelheid beschikbare informatie op het internet. Vervolgens combineer je deze nieuwe informatie met pertinente interne organisatiekennis. Deze combinatie creëert op haar beurt meerwaarde die de content curator ten slotte deelt met de rest van de organisatie. Content curators zijn experten in hun vakgebied omdat hun expertise ervoor zorgt dat ze efficiënt kwaliteitsvolle nieuwe informatie vinden.

Een opleidingsverantwoordelijke is dus best de content curator op het vlak van leren. Hoe beter hij deze vaardigheden beheerst, hoe beter hij andere content curators in de organisatie kan helpen om deze vaardigheden aan te scherpen.

De ver van mijn bed show?

Misschien komt dit lijstje over als een opsomming van futuristische en ongrijpbare vaardigheden. Ik denk echter dat de meeste opleidingsverantwoordelijken al onbewust heel wat stappen hebben gezet in de richting van deze shift. Ze hebben gewoon nog nooit deze nieuwe bril gebruikt om naar hun eigen functioneren te kijken.

En als dat toch niet geval is…. al deze vaardigheden zijn gelukkig zeer leerbaar en daardoor haalbaar.

Is jouw organisatie actief bezig met content curation? Deel hieronder je ervaring.

l-d-vroeger-en-nu-opti

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.