Intrigerende contradictie tussen leren als werknemer en leren in vrije tijd

Intrigerende contradictie tussen leren als werknemer en leren in vrije tijd

In de wereld van vandaag zit er een intrigerende contradictie die ik graag met jou wil delen. 

Aan de ene kant merk ik in mijn beroepsleven dat deelnemers aan een opleiding vaak het volgende zeggen: ‘En dan ineens is er een nieuw softwareprogramma en we moeten dat zomaar ineens kennen, niks geen opleiding. Het wordt gewoon gedropt op de werkvloer’. Je merkt dus dat werknemers met vraagtekens in de ogen kijken naar hun werkgever als ze iets willen/moeten leren voor het werk. Ze verwachten bij veranderingen of nieuwe tools dat de organisatie hen één of andere vorm van formele opleiding aanbiedt: een klassikale opleiding of op z’n minst e-learning.

Lenig leren in vrije tijd

Aan de andere kant merk ik dat ongeveer iedereen in zijn vrije tijd goed in staat is om totaal autonoom het eigen leren in handen te nemen. Ze leren daarbij wat ze op dat moment nodig hebben en vinden daar redelijk probleemloos zelf de weg naartoe. Ik geef enkele voorbeelden om dit te illustreren:

  • Zo riep één van mijn deelnemers in een opleiding – een kranige 60’er – onlangs uit dat hij nog zo weinig mogelijk naar winkels ging, maar zoveel mogelijk online bestelde. Hij zei daarbij letterlijk ‘Ik heb mijzelf dat geleerd: van boodschappen tot reizen.’ Hij wilde bijvoorbeeld nooit meer een voet in een reisbureau zetten.
  • Toen ik in 2013 het ATD-congres in Dallas bezocht, was er een ernstige orkaandreiging in deze streek. Nadat ik dit gemeld had aan mijn gezinsleden in België, kreeg ik een half uur later allerlei advies doorgemaild van één van de kinderen. Ze had zich online verdiept in de materie waardoor ze kwaliteitsvol advies kon geven.
  • Mijn moeder is ondertussen bijna 80. Op een familiefeest serveerde ze onlangs geroosterde pompoenpitten. Iemand had haar verteld dat dit zo gezond was en ze had ‘op de computer’ opgezocht hoe ze dit moest doen.

Deze contradictie is voor mij één van de grootse raadsels van deze tijd. Het lijkt wel of medewerkers een leermodus hebben voor hun vrije tijd en een andere leermodus hebben op het werk. En op het werk wil ‘leren’ zeggen, ‘opleiding volgen’. Dezelfde mensen die net thuis met youtube hebben geleerd een bepaald gerecht te maken, vallen TOTAAL uit de lucht als ik tijdens een opleiding ‘timemanagement’ op youtube een filmpje zoek over ‘regels instellen in outlook 2013’. Dit doe ik het liefst nadat ze geklaagd hebben dat hun werkgever geen opleidingen meer organiseert rond outlook. 🙂

Er dringen zich natuurlijk een aantal verklaringen op voor deze contradictie:

  1. Sommige organisaties maken het onmogelijk voor hun medewerkers om het internet te gebruiken. Daardoor valt er natuurlijk een gigantische hoeveelheid relevant en snel advies weg.
  2. Heel wat medewerkers hebben redelijk wat schroom om tijdens de werkuren youtube video’s te bekijken. Zelfs als deze een snelle en adequate oplossing bieden voor een performantieprobleem, durven vele medewerkers dit niet uit schrik ‘betrapt te worden op niksen’.
  3. Organisaties willen datgene wat medewerkers leren absoluut sturen en controleren. Ze onderschatten daarbij zowel hun medewerkers als de hoeveelheid kwaliteitsvolle informatie die er gratis te vinden is. En tegelijkertijd klagen ze erover dat hun medewerkers weinig initiatief aan de dag leggen. Zo ontstaat er gemakkelijk een klimaat van wantrouwen, zeker rond veranderingen.

Leren herdefiniëren

De kern van de contradictie ligt, naar mijn bescheiden mening, in het begrip ‘leren’ en het eigenaarschap daarvan. Sinds eeuwen hebben we de idee gecultiveerd dat we leren van een juf, een meester, een boek, een professor of een specialist. En in organisaties werd dit model gretig gekopieerd door interne of externe gehuurde specialisten voor een groep deelnemers te zetten om hun wijsheid te delen. En zeer lang was dat inderdaad de meest valabele keuze. Deze tijden zijn echter voorbij. Youtube ontploft van de filmpjes waarin ‘gewone mensen’ die ‘iets kunnen’ dit genereus demonstreren zodat anderen kunnen leren.

‘Delen om te leren en leren om te delen’ is een motto waar vele organisatie goed bij kunnen varen. Nu nog een manier vinden om dit in te voeren.

Herken jij deze contradictie in je eigen leven? Leer je op een verschillende manier thuis dan op het werk?

GRATIS MINDMAP

Hoe kan je de persoonlijke leervaardigheden van medewerkers versterken?

Download hier gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.