Infographics: niet meer weg te denken uit L&D

Mike

Voor deze felgesmaakte presentaties op ATD rond infographics zat de zaal 2 keer afgeladen vol. Er waren zelfs niet genoeg hand-outs voor elke deelnemer :(. De spreker van dienst Mike Parkinson is ook de auteur van het (e-)boek ‘Do-it-yourself Billon Dollar Graphics – Turn Your Words and Data into Powerful Visuals.

Het eerste deel van de presentatie gaf Mike een hele hoop cijfers die moeten illustreren dat visuals het altijd winnen van tekst. Hij was echter de eerste om te zeggen dat we deze cijfers met een korreltje zout of 2 moeten nemen.

Toch heeft ieder van ons al ervaren dat je via tekeningen en foto’s soms veel sneller een boodschap kan communiceren. Dat is de belangrijkste reden waarom infographics ook een plaats hebben in de waaier van werkvormen waarin we leren kunnen aanbieden. Zeker als reminders en jobaids hebben ze sterke troeven in handen.

Parkinson stelt dat een goede infographic maken 3 fasen vergt:

  1. Leg het concept vast. Om dit te doen, moet je goed weten wat je belangrijkste doelstelling, boodschap is voor de infographic. Zorg ook dat je goed weet wie je publiek is. Welke vragen willen ze beantwoord zien over het onderwerp? Wat moet je weten over het onderwerp om de infographic te kunnen maken?
  2. Maak een ontwerp, een sketch van de infographic. Welk verhaal wil je vertellen? Welke tekst wil je gebruiken? Op welke manier ondersteunen die het bereiken van de belangrijkste doelstelling?
  3. Pas daarna komt de visuele vertaling… ‘rendering’ in het Engels. Hierbij doorloop je nog eens 3 stappen:
   • Chunck: hou alleen de allerbelangrijkste info over
   • Assemble: vertel een microverhaal
   • Visualiseer. Dat kan je door het letterlijk te visualiseren of eerder een visuele metafoor te gebruiken. Een derde methode is het kwantificeren waarbij je info geeft over hoeveelheden, percentages, waarden, etc

Digitale cheat sheet

Parkinson heeft een cheat sheet gemaakt over alle soorten infographics die je maar zou kunnen nodig hebben. Het is een interactieve cheat sheet wat wil zeggen dat je een categorie kan kiezen en vervolgens doorklikken. Bij elke soort visual krijg je een uitleg waarvoor ze best gebruikt worden, bijvoorbeeld één van de spiraalgrafieken

Voorbeeld van infographic uit de digitale cheat sheet

Mijn ervaring is dat de cheat sheet een grote hulp is om inspiratie te halen, maar dat zelf de infographics zo mooi maken niet gemakkelijk is. Gevorderde gebruikers van Powerpoint kunnen infographics toveren uit dit programma. Verder zijn er apps die zelf in hun gratis aanbod heel wat te bieden hebben zoals Canva en Piktochart.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

 • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
 • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
 • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
 • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.