Hoe werkt multigenerationele intelligentie op de werkplek? – ATD 2017

onia Aranza en Katrin Naert op ATD 2017

De ATD-conferentie 2017 in Atlanta begon met een klapper. Sonia Aranza is een zeer grappige vrouw die een informatieve en geanimeerde sessie gaf over de verschillende generaties op de werkplek en hoe je met dit gegeven aan talentontwikkeling doet. Inhoudelijk was het niet nieuw of wereldschokkend maar de sterkte lag in de manier waarop ze het thema bevattelijk en praktisch samenvatte.

Generatie’ is maar één dimensie van een persoon. Daarnaast is er nog geslacht, cultuur, religie, waarden, ras, socio-economische achtergrond en context, …. Volgens Aranza is de sleutel voor multigenerationele intelligentie, persoonlijk leiderschap. Het gaat erover om bereid te zijn om je aan te passen. Daarbij helpt het echter om een inzicht te hebben in wat de verschillende generaties doet tikken. Ze noemt dit de ‘compelling message’. Het is de dwingende boodschap die elke generatie kenmerkt. Dit is als een saus waarin elke generatie gemarineerd is en die je er zelfs niets met een hogedrukreiniger uit krijgt. Het is belangrijk om deze boodschap te kennen en te begrijpen om de juiste hefboom te vinden.

Belangrijk om zeggen is dat de Angelsaksische wereld de neiging heeft om de generaties anders in te delen dan bij ons. Ik gebruik hierbij de indeling van Aranza.

Samenvatting verschillende generaties

Aranza heeft 3 tips om multigenerationele intelligentie te ontwikkelen:

  1. Daag jezelf uit om te evolueren. De tijden veranderen en jij kan niet achterblijven.
  2. Oefen mentale weerbaarheid. Alle generatie willen immers hetzelfde: slagen
  3. Geef en ontvang echte en continue ‘real time’ feedback. Ze gebruikt hiervoor de metafoor van de gps. Deze geeft voortdurend feedback en niet alleen als je al ergens aangekomen bent.

Ten slotte nog een laatste citaat van Sonia Aranza wat ze trouwens ten volle heeft waargemaakt in haar presentatie: ‘You all are going to die so you might as well have fun’.

Deze video geeft een interessant (maar zeer Amerikaans) overzicht over de verschillende generaties.

Van elke dag op ATD heb ik een kleine vlog gemaakt. Het geeft je een idee hoe zo’n conferentie in het echt is. Bovendien zie je eens klein live fragment uit de sessie van Sonia Aranza. Ook over de andere sessie vind je een blog onder de categorie ATD 2017

Word vandaag nog lid van learnie.net

Learnie.net helpt jou, je organisatie, je carrière…
en het is gratis!

  • Je hebt toegang tot het open gedeelte van het forum.
  • Je kan vragen stellen en posten in sommige kamers van het forum.
  • Je kan deelnemen aan de uitdaging van de maand.
  • In de toolkit krijg je als lid toegang tot meer interessante instrumenten.
  • Je ontvangt het belangrijkste nieuws via de nieuwsbrief.

Schrijf je in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.