‘Gespreid leren’: wat, waarom en hoe – ATD 2017

Becky Pike en Katrin Naert - ATD 2017

Eén van de begrippen die in verschillende sessies terugkwam is ‘gespreid leren’ of  ‘spacing’ * ofwel het leren verspreiden over de tijd. Eén van de ATD-sessies van Becky Pike was zelfs helemaal aan het fenomeen gewijd. Ze onderbouwde haar presentatie met allerlei neurowetenschappelijke informatie

We hebben 3 soorten geheugens

Eén van de begrippen die in verschillende sessies terugkwam is ‘gespreid leren’ of ‘spacing’ * ofwel het leren verspreiden over de tijd. Eén van de ATD-sessies van Becky Pike was zelfs helemaal aan het fenomeen gewijd. Ze onderbouwde haar presentatie met allerlei neurowetenschappelijke informatie We hebben 3 soorten geheugens

Je leert iets als de informatie van uit het kortetermijngeheugen en het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen verhuist.

Het meest behulpzame bij deze beweging, is slaap. Het belang van slaap bij leren is trouwens in meerdere presentaties op ATD 2017 aan bod gekomen.

Daarnaast helpt spacing. Hoe werkt dat?

 1. Je biedt leerinhoud tijdens maximum 20 minuten.
 2. Een pauze, iets anders doen
 3. Je biedt de leerinhoud op een andere manier aan

Leren wordt nog sterker als je in de derde stap een manier zoekt waardoor diegene die leert, actief op zoek moet gaan in zijn geheugen naar de informatie in kwestie.

Laten we dit in een concreet voorbeeld toepassen: een opleiding klantvriendelijk telefoneren.

Je leert iets als de informatie van uit het kortetermijngeheugen en het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen verhuist. Het meest behulpzame bij deze beweging, is slaap. Het belang van slaap bij leren is trouwens in meerdere presentaties op ATD 2017 aan bod gekomen. Daarnaast helpt spacing. Hoe werkt dat? 1. Je biedt leerinhoud tijdens maximum 20 minuten. 2. Een pauze, iets anders doen 3. Je biedt de leerinhoud op een andere manier aan Leren wordt nog sterker als je in de derde stap een manier zoekt waardoor diegene die leert, actief op zoek moet gaan in zijn geheugen naar de informatie in kwestie. Laten we dit in een concreet voorbeeld toepassen: een opleiding klantvriendelijk telefoneren.

Zelf ben ik deze strategieën steeds bewuster aan het toepassen in de opleidingen persoonlijke vaardigheden die ik geef:

 • Ik stuur vooraf een vragenlijstje door waarin ik een aantal vragen stel over inhoud die pas in de opleiding aan bod komt. Deelnemen is niet verplicht. Diegene die dat wel doen hebben al nagedacht over de materie en vaak al zaken opgezocht. Daardoor zijn ze sneller mee in de opleiding en onthouden ze dit ook beter.
 • In een opleiding die over veschillende dagen gespreid is, begin ik dag 2 met een herhaling van de belangrijkste principes in de vorm van een online quiz. Er is ook een prijs. Als ik dan op een ander moment van dag nog eens terugkom om één van de inhouden uit de quiz, merk ik dat deelnemers veel sneller zich het principe in kwestie kunnen herinneren.
 • Ik gebruik ABC ABC ABC spacing. Ik leg concept A uit, dan concept B, dan concept C. Na even iets anders doen geef ik een voorbeeld van concept A, een voorbeeld van concept B, een voorbeeld van concept C… Even iets anders doen en daarna vraag ik aan de deelnemers om zelf een voorbeeld uit hun eigen werkpraktijk te noemen van concept A, van concept B, van concept C.

Ik ben nieuwsgierig welke effecten dit zal hebben op de resultaten van mijn opleidingen.

Meer info

*Onlangs kwam het onderwerp ‘spacing’ ook aan bod in dit artikel in De Standaard. Deze bewezen didactische techniek wordt te weinig gebruikt in het onderwijs en in handboeken volgens een onderzoek.

In de onderstaande video zie je Becky Pike, ’the energy bunny’ zoals ze zichzelf noemt, aan het werk. Het geeft je ook een idee van hoe zo’n conferentie aanvoelt.

Na de opleiding een mindmap met een samenvatting van de leerinhouden bezorgen, is ook een mogelijke toepassing van gespreid leren. Download de onsterstaande mindmap over mindmaps gratis. Ze bevat een mindmap-handleiding en info over (gratis) mindmap software.

Gratis mindmap over hoe en waarom mindmappen


Mindmap over mindmappen en het gebruik in L&D

Mindmap: wat is het en hoe kan je het gebruiken in L&D?

Deze handige mindmap beantwoordt de volgende vragen:

 • Wat is dat voor iets een mindmap?
 • Hoe begin ik eraan?
 • Welke software kan ik gebruiken?
 • Is er gratis software?
 • Op welke manier kan ik dit gebruiken in mijn L&D werk?

Download de gratis mindmap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.