Evalueer je L&D beleid met de Health Check van Towards Maturity

Zijn wij goed bezig met onze L&D? Eindelijk is er een goed instrument om deze interessante, essentiële maar moeilijk te beantwoorden vraag te bantwoorden.  L&D’ers staan, net zoals bijvoorbeeld het team boekhouders , redelijk alleen in de organisatie. Ze hebben geen collega’s die in een ander deel van de organisatie iets vergelijkbaars doen. Ook het topmanagement van de organisatie heeft niet noodzakelijk de tijd; kennis en wil om te helpen evalueren en sturen. Door dit alles is het niet zo simpel om je eigen L&D werk, visie, strategie  te evalueren en strategische beslissingen te maken.

Nog moeilijker is het om te benchmarken met vergelijkbare organisaties. Je kan je wel aansluiten bij een vakorganisatie zoals het VOV maar vele van hun activiteiten en ressources zullen je niet veel verder helpen bij de bovenstaande vragen.

Vanaf nu kan het echter anders. Towards Maturity,* een Engelse L&D onderzoeksorganisatie, heeft een ‘Health Check’ ontwikkeld. Dit is een uitgebreide vragenlijst die (gratis) een rapport voor jouw organisatie genereert dat vergelijkingen maakt met gelijkaardige bedrijven.

De vragenlijst is digitaal en bestaat uit 7 delen. Voor elk van deze delen beantwoord je een hele reeks vragen. Hierbij een korte toelichting bij elk van de onderdelen:

  1. Hier gaan de vragen over je organisatie, de grootte van het L&D team, het L&D budget per medewerker en wat de verwachtingen daarover zijn voor de komende 2 jaar.
  2. Welke doelstellingen en visie heb je voor de L&D in je organisatie? Het interessante aan deze vragen is dat al deze doelstellingen geformuleerd zijn als hefbomen. Dit zal ongetwijfeld een nuttige blikopener zijn voor heel wat L&D’ers.
  3. Hier bekijkt de vragenlijst het huidige L&D-aanbod: wat bied je wel en wat niet aan en in welke verhouding? Verder bevraagt dit deel van de enquête hoe het zit met de vaardigheden van de medewerkers van het L&D-team.
  4. Vervolgens komen de vragen over het gebruik van leertechnologieën: welke wel, welke niet en hoe wordt technologie ingezet.
  5. Welke barrières ervaar je voor L&D? Deze blokkades worden zeer ruim gezien en zijn, helaas, nog heel vaak dezelfde als de voorbije decennia.
  6. Wat is de impact van de L&D in jouw organisatie? Hoeveel geld heb je uitgegeven en wat heeft dat opgebracht?
  7. Het laatste zeer uitgebreide thema is ‘tactics’ oftewel strategie. In een aantal verschillende tabbladen komen aspecten zoals transfer en samenwerking bevorderen, ondersteunen van leren op de werkplek, het opstellen van leerprogramma’s, etc. De allerlaatste vragenreeks gaat over het aantonen van de meerwaarde van L&D.

Nadat je dit alles hebt ingevuld, krijg je een gepersonaliseerd maar standaard rapport. Als je wil betalen voor het premium lidmaatschap (595£) dan krijg je ook gepersonaliseerde feedback en een actieplan voorgeschoteld.

Waarom de Health Check zeker doen?

Als je een grote organisatie bent met een L&D-team dan is deze vragenlijst en de resultaten ervan, een te mooie kans om te laten liggen. Elk nuttig aspect van je L&D werk wordt onder de loep genomen en vergeleken.

Ben je geen grote organisatie of staat jullie strategische L&D nog in de kinderschoenen? Dan zou ik zeker niet aarzelen om elke vraag van Health Check bij wijze van spreken op te schrijven en te gebruiken bij het ontwikkelen van een meer strategisch L&D-beleid. De vragenlijst op zich is tegelijkertijd een hele goede leerschool én een interessante hefboom.

Hier vind je de Health Check.

*Towards Maturity doet nu al 15 jaar lang elk jaar een groot benchmark onderzoek naar de stand van zaken in L&D. De organisaties die deelnemen aan dit onderzoek komen uit de hele wereld en laten zowel hun L&D teams als medewerkers en het topmanagement de vragen beantwoorden. Elk jaar brengt Towards Maturity vervolgens een rapport uit met de evolutie van het afgelopen jaar. De centrale vraag daarbij is: hoever staan organisaties in hun transformatie naar mature lerende organisaties.

Het meest recente rapport  rapporten kan je hier bekijken.

De afgelopen jaren heb ik telkens aandacht besteed aan deze rapporten en zelfs samengevat in een gratis te downloaden samenvatting. Deze vind je hieronder.

De Health Check is een interessante tool om je L&D strategie te evalueren

Graag een samenvatting van het belangrijkste Europese benchmark rapport in L&D?

Naar mijn smaak staan de interessantste samenvattende resultaten uit ‘Towards Maturity’ wat te ver uit elkaar. Daarom heb ik voor mezelf – en met medeweten van Towards Maturity – een samenvatting gemaakt door via copy-paste de resultaten anders te organiseren. Deze samenvatting deel ik graag met jullie.

Download gratis de samenvatting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *