En nu nog een mooie foto zoeken

de-gefopte-sjampetter

Sinds learnie.wpengine.com bestaat, ben ik regelmatig bezig met het zoeken naar mooie/toepasselijke foto’s bij mijn blogs. Een aantrekkelijke foto geeft namelijk echte meerwaarde aan een tekst, vind ik persoonlijk. In de tijd dat mijn site en blogs nog meer een concept dan een realiteit waren, was ik zelfs zo naïef om te denken dat ik veel mijn eigen foto’s hiervoor zou kunnen gebruiken. Ik heb namelijk enkele jaren geleden een paar jaar avondles digitale fotografie en photoshop gedaan. Daardoor heb ik ettelijke duizenden foto’s waar niemand (meer) naar kijkt :).

Nu enkele maanden verder, ben ik weer een illusie armer. Bitter weinig van mijn foto’s bleken geschikt om eender wat op mijn site te illustreren. Om precies te zijn, heb ik er exact 5 kunnen gebruiken tot hiertoe. Deze blog is natuurlijk ook een uitgelezen opportuniteit om nog een eigen foto (nr 6 dus!) te gebruiken van mijn favoriete standbeeld in Brussel.

 Tips als je op zoek bent naar foto’s voor je site, cursusmateriaal, presentaties, …

Uiteraard kan je foto’s en ander beeldmateriaal gewoon zoeken op het internet. Let daarbij echter op het volgende:

  • Afhankelijk van waar je afbeelding voor moet dienen, kan je aan je zoekmachine vragen om grote of kleine foto’s te zoeken. Dat maakt wel degelijk een verschil en zeker als je de foto ook wil afdrukken. Deze filter en ook op kleur of soort afbeelding kan je instellen als in de zoekhulpmiddelen van je brower
  • Check altijd of je de afbeelding mag hergebruiken. Dat vind je onder de tab ‘Gebruiksrechten’. Wil je geen enkel (berekend) risico nemen, kies je enkel voor een afbeelding die gelabeld is voor hergebruik. Ook dan zijn er nog verschillende mogelijkheden.
  • Zoek je foto’s voor je blog of je webpagina’s? Weet dan dat afbeeldingen met veel pixels trager laden. Maak je foto’s daarom zo licht mogelijk. Tinyjpg.com helpt je gratis om je foto’s in jpg of ping-formaat zonder al te veel kwaliteitsverlies geschikter te maken voor het web.
  • Er zijn heel wat sites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden. Ik eindig deze blog met een hele lijst van gratis sites. Je vindt er geweldige foto’s die echter niet altijd zo geschikt zijn om eerder zakelijke onderwerpen te illustreren.
  • Tijdens mijn fotografielessen heb ik ondervonden dat fotograferen hard werk is en dat fotomateriaal veel kost. Ik ben daarom bereid fotografen te vergoeden voor hun werk. Ik heb echter lang naar een site gezocht die een breed gamma van het juiste soort afbeeldingen aanbiedt en dit tegen een betaalbare prijs. En deze site heb ik gevonden in 123rf. Je koopt een aantal credits en deze kan je dan uitgeven aan foto’s, cartoons, tekeningen, … . Voor 22 euro koop je 20 credits. Interessant daarbij is dat je van elk van deze afbeeldingen verschillende formaten tegen verschillende prijzen kan aankopen. Als je dus een hoge kwaliteit nodig hebt omdat de foto bestemd is voor print, kost dit meer credits. De site heeft ook een geweldige zoekfunctie. Tik een aantal kernwoorden uit je blog in en de kans is groot dat je een geschikte afbeelding voorgeschoteld krijgt.

Sites voor gratis foto’s

Stocksnap

Unsplash

Gratisography

Negativespace

Splitshare.com

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.