Geen lerende organisatie zonder communities of practice

31307964 - business communications group

Eén van de manieren waarop je kan vaststellen of jouw organisatie een lerende organisatie is, is de volgende: hebben wij communities of practices? Ben je niet zeker? Hieronder enkele plaatsen waar je ze, ook in jouw organisatie, zou kunnen vinden:

  • De community deelt een proces, een probleem of een uitdaging. Een bestelprocedure die kan verbeterd worden, een website die vernieuwd moet worden, het ziekteverzuim terugdringen, …. In dergelijke communities zijn vaak medewerkers van verschillende afdelingen en teams betrokken. Die heterogene samenstelling zorgt ervoor dat het voorwerp van de community op een hele brede manier bekeken wordt. Het is ook zeer bevorderlijk voor de samenwerking tussen diensten en het afbreken van silo’s dus.
  • De community deelt een beroepspraktijk. Uiteraard kunnen alle kinesisten van een ziekenhuis een community vormen of alle kassiersters van een supermarkt. Deze groepen hebben op een hele natuurlijke manier veel contact. Een community kan dan soms wat geforceerd overkomen. Deze zijn wel zeer interessant voor bijvoorbeeld de HR partners die verspreid zitten in verschillende afdelingen/bedrijfstakken van grote organisaties. Zij zijn vaak de enige in hun directe omgeving met deze rol en hebben een heel breed vakgebied. Dan kan een (online) community een hele grote hulp zijn.
  • De community is opgebouwd rond een passie. Zo heeft het bedrijf Google een community of practice rond het beoefenen van mindfullness. Ze geloven namelijk dat dat kan helpen om stress te reduceren enerzijds. De ‘compassion’ uit mindfulness helpt hen anderzijds ook om betere producten en diensten af te leveren. De community heeft als thema: hoe vind ik tijdens mijn drukke leven op het werk toch tijd om mindfullness te beoefenen. *
  • Een community kan zich ook verenigen rond een grote verandering zoals bijvoorbeeld het invoeren van PTOW in (plaats en tijdsonafhankelijk werken). Dit vergt een nieuwe manier van vergaderen, plannen, socialisen, leidinggeven, klantencontacten, …. Genoeg stof dus om concreet mee aan de slag te gaan in een community.
  • And last but not least. Er zijn ook learning communities. Medewerkers die in een zelfde opleidingstraject zitten. Beginnende leidinggevende, startende aankopers of nieuwe onthaalmedewerkers….. Een learning community is de ideale manier om opleiding te omkaderen en nieuwe mensen in alle veiligheid te laten uitproberen, falen, opstaan, vallen en uiteindelijk de successen te vieren.

Dit alles maakt duidelijk waarom lerende organisaties communities of practice opzetten, koesteren en cultiveren. ‘Leren door te delen en delen door te leren’ zit namelijk in het DNA van communities. Bovendien is er (quasi) altijd een zeer duidelijke band tussen de community of practice en de organisatiedoelstellingen en innovatie. Daardoor kunnen communities of practice hun organisatie echt voortstuwen.

Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat iemand in de organisatie zich bekwaamd heeft in het opsnorren, opzetten en stimuleren van communities of practice. Jij van de dienst opleidingen bijvoorbeeld. 🙂

En daar kan je al onmiddellijk mee beginnen door je hieronder in te schrijven voor de gratis webinar.

*Hier kan je presentatie van een googleman bekijken over dit onderwerp.

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.