Dit heeft Annelies Baelus geleerd op ATD 2018

Sinds 2015 leidt Annelies de afdeling opleidingen bij Acerta. Ze geeft ook zelf nog steeds les over sociale wetgeving aan organisaties uit de meest diverse sectoren: van privésector tot social profit. ATD 2018 in San Diego was haar 2de bezoek aan deze grote Internationale conferentie. Dit heeft ze er geleerd.

Annelies Baelus - Directeur Open opleidingen bij Acerta

 1. Welke trend/rode draad was er voor jou tijdens de conferentie/beurs?

 • Het topic “zingeving in je werk” kwam regelmatig terug. Zowel in een fel gesmaakte sessie van Britt Andreata, als in Obama’s keynote als in nog andere sessies kwam dit vaak aan bod. Britt Andreata noemde het zelfs de “driver” van engagement. Werknemers willen “purpose” oftewel zingeving en doelgerichtheid. Ze willen zien welk verschil ze maken door hun inspanning op de werkvloer. En wanneer ze dat vinden in hun job, komt engagement vanzelf (engagement is een effect, not a cause) . Het is dus aan organisaties om erachter te komen welke “triggers” werknemers nodig hebben om tegemoet te komen aan deze drang naar zingeving en zelfs dream managers zijn in de VS in opmars. Zij gaan met de werknemer op zoek naar welke dromen ze koesteren en hoe hun jobinhoud of taken hieraan gekoppeld kunnen worden.
 • Ook Obama sprak over zingeving in je werk, in je privéleven en zelfs in de Amerikaanse politiek. Hij vertelde dat zoeken naar zingeving en basiswaarden de belangrijkste motor zijn voor alle acties die een mens onderneemt. Zijn quote daarrond is me bijgebleven omdat die volledig en eenvoudig samenvat waar het over gaat : “A compass for all your actions is important. Spend most of your time doing things you care about.”

2. Noem 1 nieuw inzicht dat je op ATD hebt opgestoken, waarmee je actief aan de slag wil gaan in je beroepspraktijk.

Er zijn een aantal trends, niet allemaal geheel nieuw, die maken dat we de manier waarop we opleiding of training geven in de komende jaren grondig gaan moeten aanpassen :

 • Artificial intelligence doet zijn intrede, ook in leeromgevingen. Technologie kan binnenkort zelf meer en meer inschatten welke kennis mensen wel en niet hebben, hoe de gebruiker best leert, zelfs op welk moment hij of zij het best leert enz.….
 • Millenials willen snel, kort, zoveel mogelijk via hun telefoon of tablet en just on time leren (microleren dus)
 • Onze samenleving vraagt veel aandacht en energie van ons, dus leren moet makkelijk, bereikbaar en onmiddellijk rendabel zijn

3. Wat heb je geleerd waarvan je vindt dat iedereen binnen L&D dit zou moeten weten?

Millenials choose purpose over paycheck. 71% van de millennials zetten “finding meaningfull work” in hun top 3 als ze moeten benoemen wanneer ze hun carrière succesvol zouden vinden. 89% van de werknemers willen werk aan zaken die een link hebben met hun persoonlijke interesses of die de maatschappij vooruithelpen.

4. Welke nieuwe naam (van een persoon/theorie/boek) vind je voldoende interessant om beter te leren kennen en waarom?

Ik ga zeker het boek lezen van Britt Andreata (wanneer het uitkomt) : “Wired to become : the neuro-science of purpose”. En ook het nieuwe boek van Marcus Buckingham : “9 lies about work” zal zeker de moeite van het lezen waard zijn !

5.Is er nog iets dat je wil delen over je ATD-ervaring?

 • Ondanks het Amerikaanse sausje dat over veel sessies gegoten wordt, blijft het in de kern een waardevol, inspirerend, multicultureel en zeer boeiend congres. Het heeft me veel stof tot nadenken gegeven en zorgt voor zuurstof waarmee je onmiddellijk of later aan de slag kan. De keynote speakers van dit jaar waren alle drie op hun eigen manier zeer goed.
 • Obama was authentiek en sprak wijze woorden niet alleen over de Amerikaanse politiek, maar ook over leiderschap, basiswaarden en zijn eigen zoektocht naar zingeving. De zaal ging bij zijn binnenkomst uit het dak en zelfs Tony Bingham die gewoonlijk zeer welbespraakt is, was duidelijk overmand door emoties. Het deed een beetje denken aan wachten op een popster en toen hij aan het woord was, was de hele zaal uitzonderlijk stil en aandachtig. Hij wordt zonder twijfel gemist (werd regelmatig vanuit het publiek geroepen, waarop hij de zaal inkeek en heel rustig zei “I miss you too”) Hijzelf lijkt wel 10 jaar ouder en had een zweem van “tristesse” over zich. De 8 jaar als president hebben duidelijke sporen nagelaten en hij liet regelmatig verstaan (weliswaar zonder veroordelend te zijn) dat de weg die nu gelopen wordt door de nieuwe regering in veel opzichten een stap terug is en een kortetemijn beleid dient maar op lange termijn mogelijk schade veroorzaakt.

Heel erg bedankt, Annelies!

Vind je het ook jammer dat er niet zoiets bestaat als een invulformulier-boem-pats-opleidingsplan bestaat?

Oud gereedschap

Zoek je hulp bij het volgende:

 • Een opleidingsplan schrijven: wat is de goede aanpak?
 • Welke informatie heb ik allemaal nodig?
 • Wat hoort er wel wat hoort er niet in zo’n plan?
 • Hoe formuleer ik bepaalde zaken?

Check dan onze praktische doe-het-zelf-kit uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.